Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SİNAN ÖZEDİNCİK

Çocuklarınız piyano yerine kod öğrensin

Vestel’in İcra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan, ailelere tavsiyede bulundu. Erdoğan, “Çocuklarınızı piyanoya değil, kod öğrenmeye teşvik edin. Bunu yapan öne çıkar” dedi

Türkiye'de elektronik ürünlerden beyaz eşyaya, cep telefonundan profesyonel ekranlara tüm teknolojileri akıllandıran Vestel'in IFA'daki standında İcra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan ile bir araya geldik. Hem yeni teknolojik gelişmeleri hem de şirketin yeni yatırımlarını konuştuk.
27 yıldır bu fuara katılıyorsunuz. Nereden nereye geldiniz?
Berlin Fuarı'na ilk olarak 1990'da geldik. O zaman standımız 50 metrekare alt, 50 metrekare üst olan küçük bir yerdeydi. Bugün Sharp ve Toshiba gibi dünya markalarını bünyemize katarak 4 bin metrekarelik bir alanda ürünlerimizi sergiliyoruz. Bu fuarda yer almak kolay değildir. Biz her sene katılarak kredi notu gibi büyüyoruz. İlk katıldığımızda iki tane görevli vardı, şimdi 60. Bu yıl 500 kişiyle geldik. İlk gala yemeğimizi Kempinski'de vermiştik, 10 kişilikti. Bu yıl yemeğe 600 kişi geliyor.
Siparişler nasıl?
Berlin Fuarı'nın ticari yönü de çok ağırdır. Noel öncesi herkes buraya gelip sipariş verir ve büyük bir savaş olur. Milyonun üzerinde sipariş aldık hem beyaz hem kahverengi eşyada.
Peki 27 yılda teknoloji rekabeti açısından nereden nereye geldik?
Eskiden burada bir şey görüp 'seneye biz de yapalım' derdik. Şimdi takipçi olmaktan ana oyuncu haline geldik, oyunu kuran firmalardan biriyiz. Daha da iyi olmalıyız. Çok daha yeni ve çarpıcı ürünlerle tüketicinin karşısına çıkmalıyız. Şu anda bizim stantta dünyada ilk defa yapılan uygulamalar var. Dünya rekorları da var.
Yeni ürünler biraz karışık gibi. Tüketiciler rahatlıkla kullanabilecek mi?
Uzaktan baktığınızda cihazları kullanmak çok karmaşık gibi gözüküyor ama her kadının rahatlıkla kullanabileceği ürünler. Kadınların çamaşır veya bulaşık makinesinin başında durmasına gerek yok, bırakıp gidecek.
Teknoloji nereye gidiyor?
Biraz hızlı gitmeye başladı. Ne kadar kendimizi adapte etmeye çalışsak da teknolojinin temposu çok hızlı. İnsansız makineler, araçlar, fabrikalar artık hayal ya da bilimkurgu filmi değil, gerçek. Bu gerçekleri iş modeline çevirenler daha çok öne çıkacaklar.
Çocuklar ve gençlere öneriniz var mı?
Kadınlar teknolojiye karşı biraz daha çekingenler. En iyi kaynakları çocukları, onlardan öğrenmeliler. Çocuklar artık uygulama yazıyorlar, onların önünü açsınlar. Mesela 7-8 yaşından itibaren programlama kurslarına götürmeye başlasınlar. Kadınlar çocuklarını bale, piyano ya da yüzmeye değil, artık program uygulama- yazma, teknolojiyle ilgili kurslara götürsünler. Artık bu kursların moda olması gerekir. Ben ailelere diyorum ki, "Çocuklarınızı piyanoya değil, kod öğrenmeye teşvik edin." İnanın bunu yapan çocuklar diğerlerinin önüne geçecek. Çünkü, dünyada gelecek burada.

70 milyon euroluk yatırımla kurutma fabrikası kurdu

Vestel'in yeni yatırımlarından söz eder misiniz?
Şu anda 70 milyon euroluk yatırımla kurutma fabrikası yatırımı yapıyoruz. 2018'in birinci çeyreğinde üretime başlıyoruz. Çamaşır makinelerinin çoğunu yeni fabrikada yapacağız. Bunlar için 1.000 kişilik istihdam öngörüyoruz. Şu anda Vestel bünyesinde 16 bin kişi çalışıyor, 1 milyon metrekareyi geçen kapalı alanlarımız var, inşallah büyümeye devam edeceğiz.

Manisa'ya bisiklet yolu yaptırıyor

Spora da yatırım yapıyorsunuz değil mi?
Voleybol liginde sponsorluğumuz sürüyor. Cumhurbaşkanlığı bisiklet turuna sponsor oluyoruz. Ayrıca Manisa'ya bisiklet yolu yaptırıyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA