Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SİNAN ÖZEDİNCİK

İstanbul’a 1 milyarlık yatırım

Merkezi Moskova’da bulunan Esta Construction, Benesta markasıyla Türkiye’ye giriyor. Beşi İstanbul’da olmak üzere 6 proje yapacak olan şirketin patronu Demirbilek, “Türkiye en iyi gelecek vaat eden ülke” dedi

Uluslararası inşaat sektörü dergisi Engineering News Record'ın (ENR) dünyanın en büyük 250 inşaat şirketin belirlediği listede 168'inci sırada yer alan ESTA Construction, Rusya'da Bahattin Demirbilek tarafından kuruldu. Rusya'da birçok alanda yatırım yapan şirket, kurulduğundan bu yana 3 milyar dolarlık iş hacmine ulaştı. ESTA Construction için 2017 milat olacak. Şirket, Benesta markasıyla Türkiye'ye girmeye hazırlanıyor. 5'i İstanbul'da olmak üzere toplam altı proje yapacak olan şirket Acıbadem, Beyoğlu, Basın Ekspres, Bahçelievler ve Bağdat Caddesi'nde yatırımı 1 milyar TL olan konut projelerini görücüye çıkaracak.

Anne-babanız Gaziantep'te ne iş yapıyordu?
Babam baklavacı-kebapçı. Ben Ankara Yükseliş Koleji, sonra Ankara Dil Tarih Coğrafya Fakültesi'ni bitirdim. 18 yaşında baklava-dondurma imalâthanesi kurdum. Bir model geliştirdim, restoranlara dağıtım yaptım. 33 yaşındaydım, bir karar vermem gerekiyordu. 40'ından sonra deneyemem deyip inşaat şirketi kurmaya karar verdim. 2005 sonunda da Esta İnşaat'ı kurduk.

Sadece Rusya mı?
Merkezimiz Moskova'da ama ağırlıklı işlerimiz buranın dışında. Şu anda yedi ayrı şehirde şantiyemiz var. New York'ta sadece ofisimiz bulunuyor.

Bugüne kadar toplam kaç metrekare inşaat yaptınız?
2.5 milyon metrekare. Soçi Olimpiyatları sırasında 18 bin çalışana çıkmıştık, şu anda 8 bin çalışanımız var. Önümüzdeki aylarda 12 bin rakamına geliriz. Soçi'de yaptığımız üç proje var. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bize onur ödülü verdi.

Rusya'da ses getiren inşaatlar yaptığınız söyleniyor?
Soçi'de AVM yaptık, açılışına da Putin geldi. Bir de Krasnodar Stadyumu'nu yaptık. Pele'den Lucescu'ya, Mancini'den Platini'ye aklınıza kim gelirse tesise gelip gördüler, çok şaşırdılar. Bu stadın dünyada modeli yok. Stadın cephesindeki taşlar, Roma'daki Collesium'un taşlarının çıktığı madenden getirildi. Putin'le UEFA Başkanı "Dünya futbolu açısından bir devrim" dedi.

İNSANIN VATANI YOKSA HİÇBİR YERİ OLMAZ

Bu dönemde işadamlarının yurtdışı yatırımları peşinde olduğunu duyuyoruz. Siz ise kazandıklarınızı Türkiye'ye yatırım için kullanacaksınız. Türkiye'de 6 proje ve 1 milyar liralık iş hacmi yatırım için neden bugünü beklediniz?
Bana bazı Türkler 'Sen manyak mısın? Yatırım yapılır mı?' diyor. Yahu burası benim ülkem, ben burada okudum, yetiştim. Tabii ki buraya yatırım yapacağım. Bir insanın vatanı yoksa hiçbir yeri olmaz, seni hiçbir ülke kabul etmez. Ben Türkiye'ye inanıyorum, ülkemde yapılan işlere çok değer veriyorum. Bu ülkenin geleceğine yatırım yapıyorum.

2.500 KONUT YAPACAK

Türkiye'de kaç kişiye istihdam sağlayacaksınız?

En az 2 bin 500-3 bin kişi.

2019'da bittiğinde Benesta'da kaç kişi oturacak?
Toplam 2 bin 500 konut olacak. Yaklaşık 10 bin kişi yaşayacak. İstanbul dünyanın en güzel şehri. Paslı, kirli ve tablo gibiydi ama son 15 senede devlet birçok yatırım yaptı. Demek ki bu hikâyeyi gördü, bir hazırlık var. Ben de bu hazırlığı gördüğüm için geliyorum.

İNANCIM TAM: EN İYİ GELECEK VAAT EDEN ÜLKE TÜRKİYE

Buradan baktığınız zaman Türkiye ekonomisi nasıl görünüyor?
Bence Türkiye en iyi gelecek vaat eden ülke... Ben buna inanıyorum, inanmasam zaten bu işleri yapmam. Türkiye'de bu enerji var. Yapılan altyapı yatırımlarının geri dönüşü 2023'te olacak. Döndüğü andan itibaren de olay başka bir yere gidecek.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA