Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SİNAN ÖZEDİNCİK

Dünyayı ayağa kaldıran kabin

Bilsan Mimarlık Tasarım’ın ürettiği yüzde 100 yerli zırhlı güvenlik kabini 600 noktada kullanılıyor. Şirket sahibi Barış Özgüney, “Avrupa, ABD ve İsrail’den alınıyordu. Şu andaki Sinan maliyetlerin 10-20 katına mal oluyordu. Yabancılar ortak olmaki stedi, kabul etmedik” dedi

Bilsan Mimarlık Tasarım Şirketi, güvenlik güçleri için ürettiği zırhlı güvenlik kabiniyle dünyaya kafa tuttu. Şirketin yüzde 100 yerli ürettiği kabinler kurşun geçirmiyor. Şirketin sahibi Barış Özgüney, "2011'de firmayı yerli zırh üretimi için kurduk. Daha önce TÜBİTAK'ta yapılan yerli çalışmalara katkı sağlamak amacıyla yerli zırh projesine girdik. Bunlar çeliğin muadili olarak kompozit zırh şeklinde üretildi. Başarıyla testten geçti. Daha sonra resmi kurumlar da test etti, onay verince mamul haline getirdik" dedi. Şu anda 600 noktada bu zırhlı kabinlerin kullanıldığını anlatan Özgüney, "Daha önce Avrupa, Amerika ve İsrail'den temin ediliyordu. Şu andaki maliyetlerin 10-20 katına mal oluyordu" mesajı verdi.



Zırhlı kabinleri üretme fikri nasıl doğdu?
Türkiye'de böyle bir çalışma vardı, atıl bir vaziyette duruyordu. 2011'de bu yolculuğa başladık, şu anda devam ediyoruz. TÜBİTAK'ta yapılan yerli çalışmalara katkı sağlamak amacıyla yerli zırh projesine girdik, bunlar kompozit zırh olarak üretildi. Testten geçti daha sonra da resmi kurumlardan onay aldı. Şu anda devletin resmi kurumları bunları kullanıyor. Bunun beton, kompozit türevleri var. Yerli üretim yapıyoruz.



YÜZDE 100 YERLİ

Tek yerli firma siz misiniz?
Yüzde 100 yerliyiz, hammaddenin yüzde 80'i de yerli.

Daha önce bu kabinler nereden geliyordu?
Şu anda 600 noktada varız. Daha önce Avrupa, Amerika ve İsrail'den temin ediliyordu. Şu andaki maliyetlerin 10-20 katına mal oluyordu.

İthalatın da önünü kestiniz yani. Kaç kişi çalışıyor?
Mevcut atölyelerimizde 50'ye yakın çalışanımız var.



İhracat yapıyor musunuz?
İhracata girmedik. Devletimizin onay verdiği bir çalışma olursa seve seve yaparız. Çünkü yaptığınız ürünlerin yanlış ellere geçmemesi lazım. Özel bir firma aldığı zaman onu hangi amaçla kullanacağını bilemezsiniz. Türkiye'den alınıp şu anda mücadele ettiğimiz mücavir alanlarda kullanıldığı görüldü.

İKİ GÜNDE ÜRETİM

Sizin ürünleriniz mi?
Hayır yabancıların. Yurtdışından Türkiye'den temin etmişler ama şu anda bizim güvenlik güçlerimizin mücadele ettiği alanlarda karşı tarafın kullandığı görüldü.

Bir kulübe ne kadar sürede üretiliyor?
Atölye 7/24 çalışırsa iki günde çıkıyor.

Hangi üniversitelerle çalışıyorsunuz?
Doğuş, Gedik, Yeditepe ve Yıldız Teknik.

Merkeziniz nerede?
Ofis Giyimkent'te, fabrika Sancaktepe ve Kurtköy'de.



İÇİNDE BUZDOLABI VE TUVALET DE VAR

Kabinlerin içinde ne var?
Buzdolabı konabiliyor, kamera sistemleri kurulabiliyor, silah dolapları oluyor, nöbet tutan arkadaşın gün içerisinde neye ihtiyacı varsa karşılayabilecek donanımı var. Gerekirse tuvaletine kadar yapılıyor. Merkeze uzak bir yerde nöbet tutulacaksa mutfak, lavabo ihtiyacı karşılanıyor. Yurtdışından gelip bu işi niye yaptığımızı sorgulayan oldu. Bu lobi işidir aslında, zırhı, dünyaya silah satanlar verir. Bunun içinde güvenlikle alakalı ne varsa onu o ülkelerden almak zorunda kalırsınız. Geldiler ortak olmak istediler, biz sıcak bakmadık. Yerli kalmaya devam edeceğiz. Devletimizin bu noktada gerçekten destekleri büyük. Üretmiş olduğumuz kabinler bir noktadan diğerine kolay taşınıyor. İki kişilik bir kabin aşağı yukarı 3 ton civarında. Muadilleri yaklaşık 9-10 ton.

KABİNLER KENTİN DOKUSUNA UYGUN

Tasarımı kim yapıyor?
Kabinlere endüstriyel tasarımla ilgili başka bir bakış açısı getirdik. Daha önce çimento esaslı malzemelerle yapılıyordu. Kent tasarımına uygun modüller geliştirdik. Kaplamalarda alüminyum ya da laminasyon malzeme kaplı çelik kullanıyoruz. Dışarıdan gelen birisi rahatsız olmuyor, o kabin o gövdeye uyum sağladığı zaman askeri görüntü vermiyor. Yani hedef görüntü oluşturmuyor, estetik duruyor.

GÜVENLİ VE UYGUN FİYAT

Bir kabin ne kadara mal oluyor?
Bir kabin burada 50 bin liraya mal oluyorsa, yurtdışından aldığınızda üçle-dörtle çarpmanız lazım. Maliyeti ölçülere ve özelliğine göre değişiyor. 50 bin TL'den daha aşağı da olabiliyor. Ama büyüklüğüne, silah dayanımlarına göre değişiyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA