Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

5G nesneleri konuşturacak

5G otomobilden ilaca, ayakkabıdan tencereye kadar birçok nesneyi internete bağlayacak. Araçlar birbiriyle konuşacak, hastanın anlık ölçümleri doktora ulaşacak

5G teknolojisi insan ve telefonlardan çok sürücüsüz otomobil, giyilebilir cihaz, akıllı ilaç gibi nesnelerin kısacası her şeyin internete bağlandığı altyapıyı sağlayacak. Yeni teknolojiyle, milyarlarca nesne 1 milisaniye gecikmeyle internete bağlanabilecek. İnternet hızı teorik olarak 4G'nin bile 100 katına ulaşacak. 5G, insanlardan çok nesneler ve makinelerin çalışma düzenini değiştirecek. Kullanıcılara garanti edilebilecek hızın 50 mbps civarında olması bekleniyor.

KESİNTİSİZ BAĞLANTI

Gecikme problemini ortadan kaldıracak 5G altyapısı, her durumda internet bağlantısının kopmaması anlamına geliyor. Şimdiye kadar internete bağlı cihaz sayısının birkaç katına çıktığı bir dönem başlıyor. Yeni dönemde her sensör, otomobil, kamera, ayakkabı, termos ya da bir tencerenin internet plakası (IP Adresi) olacak.

NESNELERİN İNTERNETİ

5G şebekesinde tüm nesneler birbiriyle internet üzerinden konuşabilecek. Üstelik gecikme olmadan milyarlarca cihazın gönderdiği verilerin çözümlenmesi sağlanacak. 5G teknolojisiyle otomobilller kendi arasında konuşurken kaza yapmayacak. Akıllı ilaç kapsülleri hastalığın geliştiği bölgeye ve sadece hasta organa yönelik tedavi uygulayabilecek.

MOBİL İNTERNETİN SIRRI TOPRAKTA
İster 4'üncü isterse 5'inci kuşak olsun mobil internet hızlarının artmasını sağlayan şey, toprağın altındaki fiber optik kablolar. Ofis ve evlerdeki yaygın fiber bağlantısı mobil internetin de güçlenmesini sağlıyor. Fiber omurga olmazsa internet hızlarının artması imkânsız.

İNTERNET HER ŞEYİ YUTACAK!
Araştırma şirketi Gartner'ın raporuna göre 2020 yılında internete bağlı 25 milyar cihaz olması bekleniyor. Bu cihazların yarısından fazlası (13 milyar) tüketici elektroniği ürünlerinden oluşacak. 3 milyarını da otomobil endüstrisi cihazları oluşturacak. Akıllı saatler, telefonlar, tabletler, sensörler kısacası bilgi topladığımız her cihaz internete bağlı olacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA