Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Alışveriş listesi akıllı çöpte

Hayatımızdaki akıllı cihaz sayısı hızla artıyor. Artık alışveriş listemizi akıllı çöp kutusuyla konuşan telefondan öğreneceğiz. Köpeğimizin hastalığı ve konumunu yine cihazlar haber verecek

Dijital uçurum sadece insanlar değil, makineler için de geçerli. İnternete bağlı olmayan cihazlar veri toplayamayacağı için yok olmaya mahkum. Otomobil ve tüm ulaşım araçlarının kaza yapmaması için internete bağlı olmasının zorunlu olacağı zamana doğru hızla ilerliyoruz. Park sensörüne alışmış bir sürücünün uyarı gelmeyince duvara ya da arkadaki araca çarpması gibi internete bağlı yaşamın bağımlısı olacağız. Yani internete bağlı olmayan cihazlar, bilgi toplumunun kör noktası olacak. Akıllı çöp kutumuz çalışmazsa alışveriş listesi yapamaz hale geleceğiz. Bütün bu akıllı cihazların ortak noktası ölçme olacak.

HAYATIN TÜMÜNDE VAR
İnternete bağlı yaşamın anahtarı nesnelerin interneti (Internet of Things - IoT) diyeceğimiz dönem uzak değil. Araştırmalar 2020'de 50 milyar cihazın internete bağlanacağını gösteriyor. Çöpten bilekliğe, ayakkabılardan saate, otomobilden eve pek çok cihaz ve yerde akıllı hayat çözümlerini kullanıyoruz. Apple, Google, Cisco, SAP, nest, Microsoft, Intel, Bosch, Samsung gibi şirketler otomobilden eve, iş dünyasından mağazalara farklı alanlarda internete bağlı cihazlar ve yönetim çözümleri geliştirmek için çaba harcıyor.

HEDEF TARİH 2050
İnternete bağlanarak ya da yazılımla tanımlanan komutları yerine getiren ve uzaktan erişimle yönetilen akıllı cihazlar, toplamda akıllı otomobil, ofis veya ev gibi ortamların oluşturulmasını sağlıyor. Yani 2050'de evinizde dijitali bir yana bırakın akıllı olmayan cihaz kalmayacak. Dijital dönüşüm kadar akıllı cihazlara dönüşüm başlayacak. Dokunduğumuz ya da dokunamadığımız milyarlarca cihaz akıllanacak gibi görünüyor.

REKABET BU ALANA KAYMAYA BAŞLADI
Her firmanın odaklandığı farklı alanlar var. Örneğin Nest akıllı ev çözümlerine yönelirken, Bosch genelde otomobil ve ulaşım çözümlerine odaklanıyor. Microsoft, Apple ve Google gibi şirketler de hem yönetim platformu hem de eğlence sistemlerine yatırım yapıyor. Cisco, Intel ve Qualcomm gibi şirketler de cihazların kablosuz iletişim ve çiplerin hazırlanması için çözüm geliştiriyor. iPhone veya Android telefon ya da tabletlerle yönetilen akıllı cihazlar piyasaya sürülüyor.

AKILLI BAHÇE SULAMA
Bahçenizi sularken başında durmanıza gerek yok. Basit bir sensör ve uygulama sulama saatini ve bölgeyi belirlemenizi sağlıyor. Çocuğunuzu ayakkabı veya çantasına takılan rozetle takip etmeniz mümkün.

KÖPEĞİNİZİN NEFESİNİ İZLEYİN
Ev hayvanlarının sadece konum değil, sağlık durumlarıyla ilgili bilgi almak mümkün. Kedi veya köpeğin tasmasına yerleştirilecek ölçüm cihazı, hayvanın bulunduğu konumu kalp ritmini ve nefes alışverişinin ölçülmesini sağlıyor.

ÇÖPTEN ALIŞVERİŞ BİLGİSİ
GeniCan adı verilen bir akıllı çöp çözümü attığınız kutulardan alışveriş bilgisi yaratıyor. Henüz prototip aşamasında olan ürün çöp tenekesine takılan bir barkod okuyucu ve akıllı telefon uygulamasından oluşuyor.

3 ÖNEMLİ HABER
Apple WWDC 2015 toplantısında hem yeni iOS9 işletim sistemi hem de yeni müzik servisini açıkladı. Spotify, Amazon ve Google artık yalnız değil. Apple'ın en büyük avantajı iTunes hesabındaki milyonlarca kredi kartı bilgisi.
TwItter CEO'su Dick Costolo görevinden istifa etti. Twitter direkt mesaj uygulamasında 140 karakter şartını kaldırdı.
Skype ve Whatsapp telekom operatörleri için artık uzak değil, yakın tehdit konumuna yükseldi. Whatsapp 1 Ocak 2016 itibaren ücretsiz ses taşıma hizmetine başlayacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA