Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

TV'ler bagajda Avrupa'ya göçüyor

Arçelik, Vestel gibi yerli üreticilerle fiyat rekabeti, yabancı TV markalarının kârını düşürdü. Avrupalılar ucuz olduğu için bavul ve otomobillerinin bagajlarında Türkiye'den televizyon götürüyor

Türkiye'deki rekabet televizyonda Avrupa'nın yarı fiyatına ulaşan kampanyalara sebep oldu. Henüz büyük ekranlı LCD pazarında doymamış durumda olan Türkiye'de Arçelik ve Vestel gibi yerli üreticiler, fiyatlarıyla küresel TV markalarını zorluyor. Bu rekabete teknoloji marketlerin sınırsız kampanya yeteneği de eklenince Türkiye, TV fiyatlarının en düşük olduğu Avrupa ülkesi haline geldi. Her 5 saniyede 1 televizyon satan teknoloji marketler gün geçtikçe fiyat kırıyor. Avrupa'da ortalama 4-5 bin TL'ye satılan bir televizyonun Türkiye fiyatı 2 bin 500-3 bin lira arasında değişiyor. Bunlara euronun TL karşısında değer kazanması da eklenince Türkiye Avrupalılar için cazip bir TV pazarı haline geldi.

SAMSUNG BAŞLATTI

Daha önce Samsung yöneticilerinin yaptığı "Avrupa'da en ucuz Samsung TV'ler Türkiye'de satılıyor" açıklamasını diğer markalar da izlemeye başladı. Philips'in televizyon modellerini dünya ve Türkiye pazarına sunan TP Vision Türkiye'nin Genel Müdürü Faruk Kocabaş, Türkiye'deki gümrük ve diğer vergiler dikkate alındığında televizyonların Avrupa'dan yüzde 30 civarında daha pahalı olmasının beklendiğini, ancak bunun gerçekleşmediğini ifade etti. Kocabaş, "Türkiye piyasası çok rekabetçi. 40-42 inçlik bir TV Türkiye'de Almanya, Hollanda, İtalya ve İspanya'dan daha ucuz. Bu gerçek yerli markaları dışarıda bıraktığınızda da değişmiyor. Son zamanlarda kurların etkisi ile ürün maliyetlerinde bir artış oldu ama yine de fiyatlar hâlâ çok iyi" dedi.

SERVİS KAYDI TUTULUYOR

Rekabetçi pazardan dolayı zaman zaman ilginç olaylara tanık olduklarını ifade eden Kocabaş, şunları söyledi: "Biliyorsunuz Avrupa'da birçok gurbetçi var. Biz Philips olarak servise giden tüm TV'lerin kaydını tutuyoruz. Son zamanlarda Türkiye'den alınan ve Avrupa'da servise giden birçok TV ile karşılaşmaya başladık. İşi araştırınca gördük ki gurbetçi tatile geldiğinde TV almış. Otomobilinin bagajnda Avrupa'ya götürmüş." Türkiye'den yabancı pasaportla alışveriş yapanlar sadece KDV'nin yarısını alabiliyor. Yüzde 25'lik ÖTV ücreti ve TRT bandrol ücretini geri alamıyorlar. Bu bile yurt dışına TV çıkışını engellemiyor.

PAZAR 107 EKRANIN ÜSTÜNE ÇIKTI
Türkiye'de hâlâ ciddi miktarda tüplü televizyonun evlerde kullanıldığını söyleyen Kocabaş, televizyon satışlarının temmuz sonunda geçen yılın aynı dönemine göre adetsel olarak yüzde 7 arttığını belirtti. Ekranların da büyümeye devam ettiğini vurgulayan Kocabaş, "Türkiye de şu anda ayda 250-300 bin adet televizyon satılıyor. Bu rakam son çeyrekte 400 binler seviyesinde olur diye tahmin ediyorum. Rakamın yarısını akıllı TV'ler oluşturuyor. Ayrıca televizyon pazarının yaklaşık yarısı 40-44 inç arası, yani ekranlar 107 cm'nin üstüne doğru gelişme gösterdi" diye konuştu.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA