Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

360 derece derece paylaş!

SABAH’ın okurlarına ücretsiz dağıttığı sanal gerçeklik gözlük maketi ve 360 derece kameralarla canlı olarak yayımlanan görüntüler, yeni bir akımın habercisi oldu. Biz de yeni paylaşımları tetikleyen 360 derece çekim yapan kameraları inceledik

Galatasaray Ziraat Türkiye Kupası'nı 17'nci kez müzesine götürürken, bir canlı yayın ilk kez 360 derece izlendi. 360 derece kameralarla dühyada bu çapta bir canlı yayın çok ender yapılırken, Türkiye'de ilk kez kullanıldı. Turkcell ile işbirliği yapan SABAH Gazetesi, her okura sanal gerçeklik (Virtual Reality-VR) gözlük maketlerini ücretsiz olarak dağıttı. Ziraat Türkiye Kupası finalini yayınlayan ATV ise Turkuvaz Teknik ekibiyle 360 derece kameraları saha içine yerleştirerek canlı yayın prodüksiyonuna imza attı. 2015 yılından önce başarılı 360 derece kamera bulmak neredeyse imkânsızdı. Üstelik fiyatları da çok yüksekti. Şimdi oldukça fazla sayıda 360 derece kamera karşımıza çıkıyor. Artık doğum günlerinde veya düğünlerde drone kadar 360 derece kameralar da popüler olursa hiç şaşırmayın.

GÖZLÜK İHTİYACINIZ OLACAK
Kamerayla birlikte çekilen fotoğrafları izleyebileceğiniz Google Cardboard tarzı sanal gerçeklik gözlüğüne de ihtiyacınız olacak. 2014'te Google I/O geliştiriciler konferansında dağıtılan düşük maliyetli Google Cardboard herkesin gözünü açtı. Daha sonra The New York Times okurlarına sanal gerçeklik gözlüğü dağıtmıştı. Bu yıl da Samsung, Gear VR'ın yaygın kullanımını sağlamak için harekete geçti. Mobil Dünya Kongresi'nde iş ortaklarının ve gazetecilerin katıldığı toplantıda Gear VR'ı ücretsiz olarak dağıtmıştı. Sanal gerçeklik konusunda rekabetin en güçlü olduğu alanlardan biri de platform konusunda. Facebook, Sony Playstation, Google, Microsoft gibi devler VR için yoğun çaba harcıyor. Mobil cihazlarda olduğu gibi burada da rekabet pazardaki gelişimi hızlandırıyor.

BASİT, HIZLI VE YETENEKLİ
LG 360 Camı Ziraat Türkiye Kupası finalinde ve Antalya'da deneme olanağı buldum. Tek tuşla kullanım oldukça basit. Beraberinde gelen kılıf kameranın olur olmaz açılmasını engelliyor. Hemen altında bulunan monopod veya tripod girişi elinizin her seferinde kullanılmasının önüne geçiyor. Yayın SD karta kaydedilirken, cihaz hem iOS hem de Android cihazlara bağlanarak avantajlı kullanım olanağı sunuyor.

TEK TUŞLA 360 DERECE
Ricoh Theta S, basit kullanımı ve şık tasarımıyla dikkat çekiyor. Cihazın ince tasarımı, saniyede 30 kare full HD video ve fotoğraf çeken yeteneğe sahip. Cihaz tek tuşla fotoğraf ve video çekimine izin veriyor. 8GB dahili hafızası yeterli oluyor. 25 dakikalık Full HD video 4 GB'tan bile az yer kapladığı düşünülecek olursa hafıza sorunu olmuyor. Canlı yayın olanağı sunan kamerayla 65 dakika full HD video kaydı yapabiliyor.

AVUÇ İÇİN 4K VE 360 DERECE
Samsung Galaxy S7 ve S7 Edge'e kolayca bağlanan Gear VR yüksek çözünürlüklü görüntü elde ediyor. 4K video kalitesiyle 360 derece kayıt avuçiçi kadar küçük kamerada buluşuyor. Ergonomi el görünümünü önlüyor. Diğer Güney Koreli şirket LG, 360 CAM, içerisinde iki adet 13MP'lik 200 derece genişliğinde kamera, bin 200mAh pil ve 4 GB dahili hafıza bulunan ve microSD kart ile desteklenen 360 derecelik bir kompakt kamera olarak karşımıza çıkıyor.

DARBELERE DAYANIKLI
Fotoğraf makineleri konusunda önemli deneyime sahip Nikon, bu yılın başında CES fuarında duyurduğu KeyMission ile 360 derece ve 4K çözünürlüklü kamera rekabete katıldı. Kameranın bir özelliği de darbelere ve suya dayanıklı olması. 2 metreden düşse de 30 metreye dalsanız da kayda devam ediyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA