Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Robot çiftliğine hazır olun

MIT Media Lab’da, 1.5 milyon dolarlık insansı robot Nexi’den akıllı telefon maliyetine sahip kişiselleştirilmiş robotlara kadar farklı projeler üzerinde çalışılıyor

Obama Yönetim Ofisi tarafından desteklenen Küresel Girişimcilik Zirvesi'nden önce tüm dünyadan 12 gazeteci ABD'nin girişimcilik ve Ar-Ge merkezlerini ziyaret etme şansını yakaladık. Boston'da önce Harvard Üniversitesi ardından da Massachusetts Institute of Technology (MIT) kampüsünü ziyaret ettik. MIT Media Lab tarafından geliştirilen pek çok robot projesi var. Nexi, 1.5 milyon dolarlık maliyetiyle en pahalı humanoid robot. Büyük kafasının içinde sevimli bakan gözleri, alnının ortasındaki kamera ve onlarca sensörüyle dikkat çekiyor. İlk kez 2007'de duyurulan Nexi'yi farklı yetenekte olan robotlar izliyor. Nexi ise popüler çıktılardan sadece biri. Birlikte çalışma olanakları, farklı disiplinlerin bir arada olması robotlar konusunda alınan mesafenin artmasını sağlıyor. Robotlar insana benzeyen her hareketi için de daha fazla yazılım satırına, daha hızlı ve derin öğrenme kapasitesine sahip olmak zorunda.

AKILLI TELEFON FİYATINA
Nexi ile karşılıklı sohbet etme şansımız olmadı. Ancak onun tepkilerinin insana benzemesi önümüzdeki yıllarda daha düşük maliyetle yenilerinin geleceğinin habercisi. Daha pahalı değil, daha farklı ve basit yeteneklere sahip, akıllı telefon kadar ucuz modeller daha çok karşımıza çıkacak. Merkezde akıllı telefon maliyetine yakın başka robotlar da var. İnteraktif eğitimden çocuklara masal okuyup aileye anlık bilgi gönderen oyuncak robotlara kadar farklı modeller bulunuyor. Kişiselleştirilen robotları önümüzdeki dönemlerde çok daha fazla göreceğiz.

SIĞINMACILARA ÇÖZÜM
Boston'da yer alan üniversite ve araştırma merkezlerinin ortak taraflarından biri de topluma karşı sorumluluk alarak çözüm geliştirmeleri. Bütün eğitim ve araştırma kurumlarının başarı kriterlerinin en başında da toplumda etki yaratacak değer üretmek geliyor. Hamburg Belediyesi, yıl sonuna kadar 80 bin sığınmacı için kentsel yaşam alanı kurmayı planlıyor. MIT CityScienceLab araştırmacıları, şehirdeki yerel yönetim ve sığınmacıların mutlu olacağı değişik modeller üzerinde çalışıyor. Simülasyon modelleri belediyenin ortak yaşam alanlarıyla ilgili karar aldığında diğer kesimlerin de olumlu etkilenmelerini sağlamayı hedefliyor.

GİRİŞİMCİYE ORTAK ÇALIŞMA VE DENEYİM PAYLAŞMA ALANLARI
Pek çok girişimci desteğinin olduğu şehirlerde olduğu gibi Boston'da da ortak çalışma alanlarına laboratuvarlar eklenmiş durumda. Özellikle sağlık bilimlerinde bioteknoloji yatırımları destek alıyor. Bu konuda kâr amacı gütmeden çalışan Broad Institute ve Lab Central'ı ziyaret ettik. İki organizasyon, bilimsel araştırmalar için milyonlarca dolarlık laboratuvar araçlarını ortak çalışma için sunuyor. Lab Central'da pek çok girişimci pahalı laboratuvar cihazlarını çok uygun koşullarda kullanma olanağı elde ederken araştırma maliyetleri de düşüyor.

KANSER NE ZAMAN ÇÖZÜLÜR?
Kanser, diyabet ve gen araştırmaları konusunda uzmanlaşan Broad Institute'yü ziyaret ettik. Broad Institute yetkilileri genetik, çevre koşulları ve beslenmenin kanserde tek başına etkili olmadığını belirtiyor. Yani her gün yeni haberler çıksa da kanser konusunda ortaya çıkanların tek başına yeterli olmadığının altını çiziyor. Alınan tedbirlerin de her zaman herkes için aynı sonucu vermediğini de vurguluyorlar. Enstitüde araştırmacılara sunulan olanaklar pek çok hastalık konusunda daha fazla bilgi edinmemizi sağlıyor. Yetkililer akıllı saatler ve internetteki açık kaynak çalışmalarının hızlanmasıyla yeni fırsatlar elde edileceğinin altını çiziyor.

ŞEHİR EĞİTİM VE GİRİŞİMCİ ODAKLI
Boston'da son görüştüğümüz kişiler belediyenin girişimcilik, bilişim sistemleri altyapısı ve iletişim kurumlarının başındaki yöneticiler oldu. Şehrin tarihi, yaşam tarzı ve çok kültürlülüğü Boston'un nasıl büyüyeceğine karar verilirken de etkili. Şehrin bilişim operasyonlarından sorumlu uzmanı Jascha Franklin-Hodge, şunları anlattı: "150 kişilik bir ekip, şehirde yaşayanlara daha iyi bir bilişim altyapısı sunmak için çalışıyor. Altyapıyı akademik çalışmalar ve girişimciler için mükemmel seviyeye taşımak zorundayız. Erişilebilir internet ve yeni yatırımlar için alternatif yaratmaya çalışıyoruz. İnsanlara birden fazla internet erişim olanağı sunmaya çalışıyoruz."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA