Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Girişimciler küresel rekabete koşuyor

ODTÜ Teknokent’te düzenlenen Yeni Fikirler ve Yeni İşler hızlandırma programında 20’den fazla fikir ve proje yarıştı. 100 bin TL’lik büyük ödülü Isıteks grubunun geliştirdiği, ayakları sıcak tutan gümüş nanotel kaplamalı tekstil ürünü kazandı

Türkiye'de bardağın dolu tarafından bakmak için teknoparklardaki genç girişimcilerle tanışmak yeterli oluyor. Sayıları çok az olsa da elde edilen gelişmeler umut verici. Geçtiğimiz haftasonu ODTÜ kampusunda Teknokent tarafından düzenlenen 12'inci Yeni Fikirler Yeni İşler hızlandırma programında birbirinden çok farklı, yetenekli gençler yarıştı.
Girişimciler bebeklerin karbondioksit problemini çözüyor, nano malzemeyle ısıtan kumaşa imza atıyor, müzisyenlerin amfi taşıma yazılımdan havalimanı pistlerinde yabancı madde tespitine kadar her konuda çözüm üretiyor.
Mart ayından mayısın ortasına kadar başvuruların kabul edildiği hızlandırma programına bin 500'ün üzerinde başvuru yapıldı.
Teknoloji kullanarak geliştirilen çözümlerde 20'den fazla proje finalde sunum yaptı. Elginkan Vakfı'nın 100 bin TL'lik büyük ödülünü Isıteks grubunun geliştirdiği gümüş nanotel kaplamalı tekstil ürünü kazandı.

MİLYAR DOLARLIK ŞİRKET ÇIKTI
Ödül kazanan tüm proje ekipleri, ODTÜ Teknokent'in San Francisco'daki Silikon Vadisi'nde bulunan T - Jump SF Hızlandırma Merkezi'nde 4 haftalık kampa katılmaya hak kazandı. Gençler hayallerindeki işi kurmak için ABD'deki ortamında tecrübe kazanma şansı yakalayacak.
ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök, "12 yıl önce başladığımız bu serüvende, 8 binden fazla başvuru aldık. Girişimci gençlerimizin ülkemizin aydınlık yarınlarına sahip çıkacağına inanıyorum" dedi. ODTÜ Teknokent Genel Müdürü Mustafa İ.Kızıltaş ise, faaliyete başladıkları ilk günden itibaren Türkiye'deki girişimcilere inandığını ve milyar dolarlık teknoloji şirketi çıkarma hedeflerini mayısta gerçekleştirdiklerini belirtti.
Kızıltaş, "2005'te öğrenciler için iş fikri yarışması diye başladığımız, 'Yeni Fikirler Yeni İşler' artık bir hızlandırma programı" dedi. Sözlerine Yeni Fikirler Yeni İşler'in ülke ekonomisine sağladığı katkılarla devam eden Mustafa İ.Kızıltaş, "Bu 12 yıllık süre içerisinde 200'den fazla proje şirketleşerek ekonomiye katıldı, binin üzerinde kişinin istihdamı sağlandı" dedi.

Isıteks
ÜŞÜYEN AYAKLARA SAÇ TELİNDEN İNCE ÇÖZÜM
Isı Teks iki malzeme bilimci genç girişimci Doğa Doğanay ve Şahin Coşkun'un geliştirdiği nano malzeme çözümüyle vücudun en çok üşüyen uzvu ayakları koruma altına alıyor. Basit kumaşlara bile ısınabilme özelliği kazandıran saç telinden 2000 kat daha ince nano malzemeler kullanılıyor. Askerler, emniyet mensupları, kış sporu yapanlar ve dışarıda çalışanlar için koruma sağlıyor.

Sleepi
BEBEKLER MIŞIL MIŞIL UYUSUN
Havadaki karbondioksiti tutarak bebeklerin mışıl mışıl uyumasını sağlayan Sleepi, uyku kalitesini artırıyor. Özellikle büyük şehirlerde bebeğin odasını havalandırmak için pencereyi açtığınızda tersine havanın kalitesi düşer. İşte bu yüzden sorunu pencere açmadan da çözmeyi sağlayan Sleepi girişimci Gönenç Oğulgönen ve ekibi tarafından geliştiriliyor. Üstelik oda hava kalitesi uzaktan akıllı telefonla kontrol edilebiliyor.

Matmas
İNSANSIZ HELİKOPTER VE UÇAK BİR ARADA
Matin Ghaziani ve Masoud Latifi Navid tarafından kurulan Matmas, insansız hava araçları için hibrit bir çözüm geliştirmiş. Helikopter gibi havalanıp uçak gibi uçma yeteneğine sahip İHA uçuş menzili ve yüksek taşıma kapasitesine sahip.
Ayrıca kargo taşıması için de ideal. İniş ve kalkış pisti olmadan hareket etme kabiliyetine sahip. Özel ağırlık merkezi tasarımı denge problemini çözüyor.

Planote
GEZGİNLERİN BULUŞMA NOKTASI
Planote gezginlerin buluşma noktası olan bir uygulama. Doğru zamanda doğru yerlerde olmanızı sağlayan bir tatil asistanı. Bir gezginin "Ekimin son haftası nereye gitmeli?" sorusuna doğru yanıt vermesini sağlıyor. Sonra ilk akla gelecek ulaşım ve konaklama konusunda çözümleri Planote uygulamasıyla sunuluyor. Irmak Özonay tarafından kurulan Planote sosyal öneri platformu üzerinden tüm gezginlerin etkileşim halinde olması sağlanıyor.

Deplike
GİTARIN VARSA AMFİ CEBİNDE
Müzik tutkunları için en zor şeylerden biri de yanlarında taşımak zorunda kaldıkları sonsuz sayıda ekipman. Deplike analog dijital çevrimi yapıldıktan sonra akıllı telefonların amfi olarak kullanılmasını sağlıyor.
Şimdilik sadece Android platformunda kullanılan Deplike uygulaması iOS'e de hazır..
Amatör müzisyenlerin ilgisini çeken çözüm için özel ses kartı tasarımı da yolda.

t-jump
GİRİŞİMDEN KÜRESEL REKABETE
YFYİ geçen senelerde olduğu gibi bu sene de hem fikir aşamasındaki girişimlere hem de şirketleşip, henüz tam olarak büyüyemeyen girişimcilere destek sağlıyor.
T-IDEA kapsamında lisans, yüksek lisans, doktora öğrencisi veya yeni mezun öğrencilerin başvuruları alınıyor ve öğrenciler, girişim sermayesi desteğinin yanı sıra ABD San Francisco'da yer alan T-Jump SF Hızlandırma Merkezi'nde eğitim ve demo hakkı kazanıyor.

BÜYÜK KÜÇÜK BALIK
Küçük girişimcilere sunulan finans kaynakları açılsa da özel şirketler ve devlet kurumları genç girişimcilere proje teslim etmiyor. Oysa güvenen kurumlar değişimin ruhunu çabuk yakalıyor. Küçük girişimcilerin büyüklerin arasından sıyrılmaları için yeterli destek ve alışkanlık yok. Para vererek değil, gerçek projeler vererek asıl sıçrama gerçekleşir.

ÖDÜL ALAN ÖDÜL VERDİ
ODTÜ Teknokent'in düzenlediği yarışmada 2005 yılında ödül alan Onedio kurucusu Kaan Kayabalı bu yıl ödül vermek için sahneye çıkması etkinliğin kurumsallaşmaya başladığının en büyük kanıtı.
Ayrıca büyük ödülü veren Elginkan Vakfı'nın artarak devam eden desteği, Arçelik, TEB, Microsoft, SSM, OSTİM gibi girişimci avcısı şirket ve kurumların ODTÜ Teknokent'in etkinliğinde ödül vermesi de bu organizasyonun büyümeye devam edeceğini gösterdi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA