Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Hem dokun hem yaz

Tablet gibi pratik dokunmatik ekranı, dizüstü bilgisayar gibi klavye kullanma rahatlığına sahip melez bilgisayarlar gönlünüzü fethedecek. Kararı fiyat dışında pil ömrü, cihazın hafifliği ve inceliği belirleyecek

Dizüstü bilgisayar seçmeye giden insanları dondurma tezgahının önündeki kararsız tüketicilere benzetirim. Sadece 1 top dondurma alma hakkınız vardır. Siz de "hem kaymak hem çikolata" dersiniz. İşte ikisi bir arada bilgisayar da bundan farklı değil. Hem tablet gibi pratik hem de dizüstü bilgisayarlar kadar güçlü ve yetenekli bir cihaz istersiniz. İşte "ikisi bir arada" cihazlar kararsızları da yanına çekmek isteyen markaların en güçlü ikna silahı.
Apple'a inat 180 derece katlanan dokunmatik ekranlara sahip tablet gibi her an kullanıma hazır cihazlar birkaç yıl içinde ucuzladı, inceldi ve hafifledi.
İlk nesil ikisi bir arada cihazlar tabletlere kaybedilen pazar payını geri almak için aceleye gelmişti. Dokunmatik ekranlar kalın maliyeti yüksek ve tasarımları tam hazır olmadığı için istenilen etkiyi yaratmadı. Ancak birkaç yıl içinde dokunmatik ekranların maliyeti ucuzladı. Kalın ekranlar yerini daha ince modellere bıraktı

WINDOWS'U BEKLEDİK
Hazır olmayan sadece donanım değil, Windows yani işletim sistemiydi. Microsoft Windows işletim sistemi ikisi bir arada cihazlar için optimizasyon problemini büyük ölçüde çözdü. Ancak bu sırada Apple taktiği kullanan Google, Android işletim sistemiyle dizüstü bilgisayarlarda tablet deneyimini artırdı. Ancak çok başarılı olduğunu söylemek mümkün değil. Microsoft Windows'un son sürümü ise artık daha az sorun çıkarıyor diyebiliriz.
Tablet ve dizüstü geçişlerinde eskisi kadar sorun yaşamıyoruz. Uygulama ekosistemi de daha iyi işliyor. Ancak ayrılabilen çözümler için sorun daha çetrefilli. Çünkü anakart, işlemci platformu konusunda sınırları aşmak kolay olmuyor.

SEÇMEK İÇİN 3 KRİTER
Önceden seçmek pek de kolay değildi. Şimdi ikna olmak için daha fazla sebebiniz var. Normal tabletlerden daha hassas, dokunmatik ekran yapmak kolay değildi. İnceldikçe maliyetler artıyordu. Dokunmatik ekranların maliyeti düştü. Böylece ikisi bir arada ürünlerin de maliyeti azalınca etiket fiyatları daha cazip olmaya başladı. İşlemci performansları arttı. Bir tabletten daha ince ekrana sahip yeni nesil ikisi bir arada cihazlar tüketicinin daha çok beğenisini kazanıyor.



Göz ve yüzden tanıyor
Klasik ThinkPad siyahının yanı sıra şimdi gümüş rengiyle de kullanıcılarla buluşacak olan ThinkPad X1 Carbon, 15.5 saate varan pil ömrü ile iş seyahatlerinizde yarı yolda bırakmayacak. Fotoğraf ve video çekimlerini telefondan ya da fotoğraf makinesinden hızlı bir şekilde bilgisayara göndermek için kablolu ve kablosuz seçenekler var.
Yüz tanıma özellikli IR kamerası ile biyometrik tanıma ve geliştirilmiş parmak izi okuyucusuyla tam güvenlik sağlıyor.

Kurcalamayı engelliyor
İkisi bir arada bilgisayarlar iş ve bireysel kullanım için etkin verimlilik sunuyor. HP EliteBook x360, 13,3 inç 4K ekranıyla dikkat çekiyor. Windows Hello özellikliği ve elektronik kalem desteğiyle farklı kullanım yetenekleri sunuyor. Ürün ayrıca, geleceğin ofislerini, bilgisayar yönetimine yönelik en gelişmiş akıllı telefon uygulaması olan HP WorkWise ve bir ilk niteliğindeki Kurcalamaya Karşı Koruma özelliğiyle koruyor.

DİZÜSTÜLER RÖVANŞI ALIYOR
3 Nisan 2010'da iPad vitrine ilk çıktığında kimse Steve Jobs'ın devrimsel bir ürün sözünü ciddiye almıyordu. Ancak 3 yıl sonra tüm dünyada tablet satışları dizüstü bilgisayar satışlarını geride bırakınca herkes devrimsel değişimin kanıtını rakamlarla gördü. İlk nesil iPad'in kamerası yoktu. Ancak gördüğü büyük ilgi ikinci nesil iPad için fazla beklemedik. Ortaya çıkan başarı önce dizüstü bilgisayarların tasarımlarını etkiledi. Dizüstü bilgisayar üreticileri tablete kaybettiklerini pazar payını yine ona benzeyerek almaya çalıştı.

Pil ömrü sizi uçuruyor
İkisi bir arada cihazların en önemli sıkıntılarından biri pil ömrüydü. Dell XPS 13 serisinde bir süredir bu problemi aşmıştı. Şimdi yeni seride 15 saatin üstünde pil ömrüyle en uzun kıtalararası uçuşlarda bile yarı yolda bırakmıyor. 360 derece katlanan ekranı farklı kullanım seçeneği sunuyor. 13 inçlik HDR10 içerik izlerken son derece canlı görseller için HDR (yüksek dinamik aralık) uyumlu ekran özelliğine sahip.



Dizüstüne tablet hızı
Samsung Windows işletim sistemi dışında Chromebook plus ve Pro ürünlerini 2017'de vitrine çıkaracak. Tablet ve dizüstü bilgisayar olarak kullanılacak yeni ürünlerde Google'ın internet yaşam tarzına uygun tüm ürünleri kolayca kullanılacak. Aslında tabletlerin pratik ve hızlı kullanım yetenekleri ikisi bir arada ürünlerine de ulaşmış olacak. Dizüstünde Windows'a alternatif seçenek oldu.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA