Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Suriyeli çocuklar geleceğini kodluyor

Şanlıurfa’da yaşları 7-14 arasında değişen 250 Suriyeli çocuk, Türkiye Vodafone Vakfı ve Habitat işbirliği ile düzenlenen 4 aylık kodlama eğitimi sayesinde geleceğe hazırlanacak

Sayıları 2.5 milyonu bulan 15 yaş altındaki Suriyeli çocuğun eğitimi için kurumlar seferber olmaya başladı. Türkiye Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği işbirliği yaparak, yaşları 7 ile 14 arasında değişen 250 Suriyeli çocuğa kodlama eğitimi vermeyi planlıyor. Şanlıurfa GAP İdaresi'ne ait Çok Amaçlı Toplum Merkezleri'nde (ÇATOM) gerçekleştirilecek eğitimler 10 gönüllü öğretmen tarafından veriliyor. Eğitimlerde programlamaya giriş, uygulama yapma, hikâye oluşturma ile oyun yapma gibi konularda teorik ve uygulamalı dersler alacak. Eğitimlerle 4 ayda 250 Suriyeli çocuğa ulaşılması hedefleniyor.

'4 MİLYON HAYATA DOKUNDUK'
"Yarını Kodlayanlar" projesi kapsamında İstanbul, Samsun, İzmir, Kayseri ve Mardin olmak üzere toplam 5 ilde bin 330 çocuğa kodlama eğitimi verildi. Her ilde düzenlenen, Türkiye'nin en kapsamlı çocuk hackathon'larına yaklaşık 600 çocuk katıldı. Vodafone Türkiye CEO'su Colman Deegan, "Bugüne kadar 29 milyon TL'lik sosyal yatırım yaparak 4 milyona yakın insanın hayatına dokunduk. Kodlama eğitiminin Türkiye'de de yaygın bir eğitim politikası haline getirilmesi gerektiğini düşünüyoruz." Habitat Derneği Başkanı Sezai Hazır ise "Çocuklar, 'sürükle-bırak' işlemiyle, yap-bozun parçaları gibi, kendi bilgisayar kodlarını yazıyor, karakterleri hareket ettiriyor ve onlara komut veriyor" dedi.

İNOVATİF FİKİRLER KODLARA DÖKÜLECEK
"Yarını Kodlayanlar" projesinde dünyanın en iyi teknik üniversitesi olarak tanınan MIT'nin çocuklara yönelik geliştirdiği "Scratch" programının Arapça versiyonu kullanılacak. Proje için Arapça konuşan 10 eğiticinin yönetiminde gerçekleştirilecek 4 saatlik kodlama eğitimlerinde Arapça tercüme de yapılacak. Eğitimlerin ardından çocuklara inovatif fikirlerini kodlara dökme imkânı sunulacak.

ARAPÇA ÖĞRETMENİ OLMAK İSTİYOR
14 yaşındaki İbrahim, Halep'in güneyinden geliyor. İbrahim matematikçi olmak istiyor. Matematik derslerini de çok seviyor. Rana 12 yaşında ikiz kız kardeşiyle birlikte Arapça öğretmeni olmak istiyor. Şu anda harap haldeki Halep en çok sevdikleri şehir. 11 yaşındaki Rim, kodlama eğitimi alan şanslı diyebileceğimiz kız çocuklardan biri.

Sanatçı Mehmet Günsur ve Vodafone Türkiye CEO'su Colman Deegan proje kapsamında Suriyeli çocuklarla bir gün geçirdi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA