Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Kalem fırça ve tablet

Eski kurşun kalem alışkanlıklarına geri dönen tabletler yeniden doğuşa hazırlanıyor. Kalemden fırçaya dönüşen yeni kalemler eski ve yeni alışkanlıkları bir araya getiriyor

Apple, 3 Nisan 2010 tarihinde iPad'i piyasaya sürdüğünde, çoğu gazeteci hayal kırıklığına uğrayarak, "büyük iPhone" diyordu. Şimdi artık milyonlarca uygulamayla zenginleşen segment yaratan tabletler için devasa bir ekosistem var. Her uygulama ve aksesuar tablet dünyasına zenginlik katarken, kaleme mesafeli bakan Apple bile pazarı büyütmek için yeni ekran teknolojilerine yatırım yapıyor. Apple'dan önce tablete imza atan Samsung, Galaxy serisiyle lider olmaya çalışsa da deneyim bambaşka şeyler kazandırıyor. Önce 8 ve 9 inç boyutunda tabletler gördük. Sonra Pro serisi boyutlarda tabletlerin ekranı dizüstü bilgisayar boyutlarına ulaştı.

YENİ PENCERE AÇILDI
Pazarın önemli bölümü iPad ve Samsung olsa da Lenovo, Huawei ve yeni markalarla daha çok seçenek oluştu. Ancak tablet pazarı sadece Google ve Apple'ın oyun alanı değil. Android ve iOS tabanlı tabletlere Windows işletim sistemli tabletler de eklenmeye başladı. Microsoft Windows 10 işletim sistemi uygulama sayısı bakımından Android ve iOS platformunu geriden takip ediyor. Microsoft'un Dizüstü bilgisayar kullanma alışkanlığından gelenler için sundukları Suface serisi tabletler şimdilik Türkiye'ye mesafeli. Suface Pro 4 modeliyle 4'üncü nesil ürüne rağmen Türkiye pazarına giriş yapamadıysa bu ürünün küresel cazibe yakalamakta zorlandığını gösteriyor. Yerel markalar, operatörler de tablet pazarına girince markaların gelirleri düşüş göstermeye başladı.

DİZÜSTÜ VER PAYIMI
Çıktıktan 3 yıl sonra dizüstü bilgisayar satışlarını geride bırakan tabletler şimdi yatay bir seyir izliyor. Çünkü üreticlerin sayısı arttı. Pazar belli bir doygunluğa ulaştı. Ancak en önemlisi tablet pazarından dizüstü bilgisayarlar da pay almaya başladı. Artık dizüstü bilgisayarların da tabletler gibi dokunmatik ekranı var ve tamamen katlanabiliyorlar. İlk başlarda dizüstü bilgisayar ekranlarını çok kalın ve ağırlığını artıran durum sonraki kuşaklarda ortadan kalkmaya başladı.

KLAVYESİ DE BERABERİNDE GELİYOR!
Çinli üretici tarafından satın alındıktan sonra Türkiye'ye dönen Alcatel markasını, 10 inç geniş ekranla buluşturan yeni PIXI3 tabletini satışa sunuyor. Android Lollipop güncellemesi ile PIXI3 10 inç, kullanıcılarına 1.3 GHZ hızı, WiFi bağlantısı ile geniş ekranda yüksek performanslı ve rahat bir tablet deneyimi sağlıyor. Alcatel PIXI 3 10 inç tablet Bluetooth klavyesiyle gelişmiş bir tablet deneyimi sunuyor. Kullanıcılar 10 inç geniş ekran deneyimi ve Bluetooth klavyesiyle birlikte dokümanlarını ve sunumlarını tabletlerinden rahatlıkla hazırlayıp, düzenleyebilir ve dört çekirdekli 1.3 GHZ ile yüksek performans ayrıcalığını yaşayabilir.

WİNDOWS EKRANA KURŞUN KALEM
10,6 inç ve 12 inç modelleri bulunan Samsung Galaxy Book, güçlü bilgi işlem kapasitesi arayan ve hareket halindeyken üreten profesyonellere Windows işletim sistemiyle geliyor. Samsung Galaxy Book hafif olmasının yanı sıra çok yönlü tasarımıyla bir tabletten dizüstü bilgisayara kolayca dönüşebiliyor. Kurumsal düzeyde performans için Samsung Galaxy Book'un 12 inç ekranlı modeli; 7. Nesil Intel Core i5 işlemci Dual Core 3.1GHz ile, 10,6 inç ekranlı modeli ise Intel Core m3 işlemci Dual Core 2.6GHz ile kullanıcılara sunuluyor. . Galaxy Book, Microsoft Office deneyimini tablete taşıyor. Ayrıca tablet, mouse yerine kullanılabilecek S Pen ile geliyor.

ÜÇÜNCÜ NESİL 4 HOPARLÖRLÜ TABLET
Galaxy Tab serisinin üçüncü kuşağı S3'ün, 9,7 inçlik Super AMOLED ekrana sahip. 9 mm kalınlığa sahip S Pen, gerçek bir kalem hissi veriyor. Doğal bir yazı deneyimi için S Pen'in 0,7mm'lik ucu küçültülerek basınca duyarlılığı artırıldı. Galaxy Tab S3, 12 saate kadar pil ömrüyle kıtalararası uzun uçuşlarda bile sizi şarj etme derdinden kurtarıyor. Samsung Galaxy Tab S3, 4K video seçeneği ve çarpıcı Super AMOLED ekranı ile sinema benzeri bir deneyim sunarak mobil eğlenceyi bir üst seviyeye taşıyor. Buna ek olarak Galaxy Tab S3, AKG by HARMAN tarafından üstün görüntü ve ses deneyimi için ayarlanmış dörtlü stereo hoparlörlere sahip ilk Samsung tableti olma özelliği taşıyor. S Pen ayrıca, hızlı not almak için Screen Off Memo, kolay düzenleme için PDF Annotation ve profesyonel düzeyde uygulamalar içeriyor.

TABLET NASIL SEÇELİM?
Önce tablette kullanacağınız uygulamaları bulun. En çok kullanacağınız uygulamalara göre tabletinizi seçin.
Kullandığınız telefonla uyumlu tablet seçmeye gayret edin. Eğer android tabanlı veya iOS tabanlı telefonunuz varsa tableti de aynı platformdan seçin hem uygulama hem aksesuar seçiminde rahat edersiniz.
Pil ömrü en kritik kararlardan biri. Kullanacağınız süreye göre kararınızı verin. Sizi yarı yolda bırakmasın.
Eğer tabletten dizüstü bilgisayar performansı bekliyorsanız, Pro serisi bir tablet kullanmanız faydalı olacaktır.
Telefon ekranları da 6 inçe yaklaştığından küçük ekranlı tabletler pek cazip değil. Büyük ekranlı bir telefonunuz varsa, tablet için de büyük ekran tercih etmenizde fayda var.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA