Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

İnternette girişimle güçlü Türkiye

Türkiye darbe girişiminlerine, siber saldırılara ve ekonomik kriz söylentilerine rağmen 2023 hedefinden şaşmadan ilerliyor. 4.5G yatırımına başlayan sektör şimdi de girişimci ekosistemine destek olarak dijital dönüşüm vizyonuna yatırım yapıyor

Dünya 2008 yılında krize girerken Türkiye fiber internet yatırımına hız verdi. 2009 yılında 3 cep telefonu operatörü 3G altyapı yatırımına devam etti. 2017 yılında ise yine 3 operatör darbe girişimine ve kriz beklentilerine inat 4.5G şebekesine yatırıma devam ediyor. Fiber internet yatırımlarına devam ederken bir yandan da 4.5G mobil altyapası ile tüketicinin kullanacağı servisler inşa ediyor. Üniversitelerdeki teknoparklar, bankacılık ve finans sektörü, telekom operatörleri başta olmak üzere girişim ekosistemi dijital dönüşümün öncülüğünü yapmak için hazırlanıyor.
Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu (BTK) siber güvenlik konusunda etkin önlemler alıyor. En önemlisi bu alanda siber güvenlik farkındalığının artmasını sağlıyor.

İNTERNET SERVİSLERİ BÜYÜTÜYOR
Türkiye'de mobil operatörler sonunda farklı bir dönüşüm içinde olduğunu yıl sonu rakamlardan net bir şekilde görülebiliyor.
Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu (BTK) 2016 yılı dördüncü çeyreği itibarıyla toplam gelirlerine ait dağılıma karşılaştırmalı olarak baktığınızda geleceğin veri ve internet servislerinden olduğunu görmek zor değil. 2016 yılı dördüncü çeyrek itibarıyla konuşma gelirleri Turkcell'in gelirlerinin yüzde 20.5'ini, Vodafone'un gelirlerinin yüzde 34.3'ünü ve Türk Telekom'un (Avea) gelirlerinin yüzde 41'ini oluşturuyor. SMS ve MMS gelirleri Turkcell'in gelirlerinin yüzde 3.7'sini, Vodafone'un gelirlerinin yüzde 10,1'ini ve Avea'nın gelirlerinin yüzde 4,7'sini oluşturduğu görülüyor. Veri trafiği gelirlerine baktığımızda ise Turkcell'de yüzde 65.1, Vodafone'da yüzde 52.7 ve Avea'da yüzde 48.7'lik paya sahip olduğunu görmek mümkün. Bu değişimin mobil operatörleri nasıl etkilediğinin önemli bir göstergesi.



GİRİŞİMCİYE ÖZEL DESTEK
Türkiye kimi zaman bürokrasi kimi zaman regülasyon sebebiyle yeni teknolojileri hayata geçirmekte gecikiyor. Oysa teknoloji öncelikli şehirler kablosuz internet altyapısının yıllar önce denenmesi, deneyimli insan yetiştirilmesi ve yeni teknolojilere uygulama alanı yaratılmış oluyor. Sadece yerli üretim ve Ar-Ge elemanı standardı tek başına yeterli olmuyor. Girişimciliğin desteklenmesi şart. Türkiye'den gelir elde eden Google, Facebook, Microsoft, Amazon ve Apple gibi şirketler girişimci ekosistemine daha çok destek olmalı.

EKOSİSTEME YATIRIM
2023 yılına kadar Türkiye'yi bilişim sektöründe üst lige taşıyacak en önemli atılım Türk Telekom. Turkcell ve Vodafone Türkiye gibi devlerin işbirliğinden geçiyor. Girişim ekosistemine yapılan yatırımlar daha fazla gündeme getirilmeli. 2017'de ekosistem oluşturmak için girişim desteği büyük önem taşıyor.
Türkiye'yi 2023 hedefine taşıyacak gerçekçi projelere ihtiyacı var. Rekabetin yanında büyük işbirliği projelerinin başarısı Türkiye'nin hedefine ulaşıp ulaşmayacağını belirleyecek.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA