Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Girişime yatırımda gaza bastık

Türkiye’nin girişim ekosistemi ilk çeyrek yatırımları bir önceki döneme göre yüzde 51 artarak 19 milyon doları bulurken, en büyük yatırım anlaşması 13 milyon dolarla finans teknolojileri girişimi Iyzico oldu

Girişim ekosistemi araştırmalarıyla tanınan Startups.watch, 2017'nin ilk çeyreğinde gerçekleşen girişim ekosistemi yatırım rakamlarını açıkladı. Buna göre bu yılın ilk çeyreğinde 23 girişim 19 milyon dolar yatırım aldı. Bir önceki çeyrekte 12.9 milyon dolar yatırım alan girişim ekosistemi bu rakamı yüzde 51 artırarak 19 milyon dolara çıkardı.
Abonesepeti, Banamama, Blindid, Buldumbuldum, ButikGez, CepteTamir, Evdekibakıcım, Evreka, Garajsepeti, İnovatink, Insider, Iugo, Iyzico, Jestiniyap, Jetract, MagSpin, Peoplise, Qumpara, Reztoran, Sinemia, Startsub, Tarfin ve Vispera 2017'nin dikkat çeken yatırım alan girişimleri arasında yer aldı. İlk 3 girişim ve yatırımcılar etkinlikte sahne aldı.

EN ÇOK FİNANS TEKNOLOJİSİ
Rapora göre Türkiye'de en çok yatırımı finans teknolojisi (Fintech) yatırımı aldı. Dünyada da finans teknolojisi girişimi yatırımlarında ABD, Çin ve İngiltere ilk 3 sırayı aldı. Tüm dünyada yatırım trendleri konusunda ilginç gelişmelerle karşı karşıyayız.
2017'nin ilk çeyreğinde bankalar yapay zeka ve büyük veri konusuna, otomotiv sektörü yapay zeka ve endüstri 4.0 üzerine yatırımlarını artırdı. Telekom şirketlerinin yatırım yaptığı alanlar ise finans teknolojileri, büyük veri ve endüstri 4.0 üzerine yoğunlaşıyor.

AVRUPA YAVAŞLADI
Avrupa'da 2017'nin ilk çeyreğinde bir önceki seneye göre yatırım adedinde %27, yatırım miktarında yüzde 18 düşüş gerçekleşti. Brexit nedeniyle ülkeler İngiltere'ye tepkili olsalar da girişimlere yatırım konusunda İngiltere birinciliği kimseye kaptırmadı. Sadece 3 ayda milyar dolar yatırım toplayan İngiliz girişimleri Silikon Vadisi'nden sonra Avrupa'nın göz bebeği konumunu korumaya devam etti. Türkiye, Doğu Avrupa'nın Polonya ile beraber en büyük girişim ekosistemi olurken, Yunanistan, Bulgaristan, Romanya'da neredeyse Türkiye'nin 10'da 1'i kadar bile yatırım yapılmadı.
Orta Doğu'da ise Türkiye İsrail'den sonra en büyük girişim ekosistemi pazarı olmaya devam etti.
Türkiye'ye en yaklaşan ülke ise 1. çeyrekte 2 milyon dolar yatırım toplayan Lübnan oldu.



ÜNLÜLER GİRİŞİMLERE YATIRIM YAPMAYI SEVDİ
Türkiye'de son iki yıldır artan tohum yatırım sayısı bu yıl da artış gösterdi. Yatırımların büyük çoğunluğunu tohum yatırımları oluştururken milli basketbolcu Sinan Güler ve sanatçı Mustafa Sandal melek yatırımcılar arasına katılan ünlüler oldu. Mustafa Sandal Jestiniyap, Sinan Güler ise Inovatink adlı girişimlere yatırım yaparak dikkat çektiler.


Startups.watch Türkiye Girişim Ekosistemi 2017 ilk çeyrek etkinliğinde girişimciler ve yatırım ağları Joint Idea'da buluştu.

İHSAN ELGİN
2017, KOBİ'LERE ODAKLI GİRİŞİM YILI OLACAK
Startups.watch kurucu ortağı İhsan Elgin yaptığı açıklamada aşağıdaki konulara değindi: "Türkiye'de girişimlere yönelik yatırımlara baktığımızda 2016 yılının yüzde 43 oranıda bir büyümeyle kapanmasından sonra, bu yılın ilk çeyreğinde de artma eğiliminin devam ettiğini, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 51 gibi yüksek bir oranla büyüme gerçekleştiğini görüyoruz. Son yıllarda hayat bulan ve yatırım çeken çok ciddi girişim fikirleri ülkemizi cazibe merkezi haline getirmeye başladı." Girişimlerin faaliyet alanlarına baktığımızda finansal teknoloji uygulamaları, yapay zeka, büyük veri konularının yine ön planda olduğunu söyleyen Elgin sözlerine şöyle devam etti: "2017 yılı, KOBİ dünyasına hizmet eden, verimlilik artıran olanaklar sağlayan girişimlerin yılı olacak, bu girişimler yatırım alacaklar. Bir sonraki çeyrekte finans ve perakende teknolojileri yatırımlarında büyüme bekliyoruz."

IYZICO?
FIRSATI ÖNCE YABANCI YATIRIMCI GÖRDÜ
Yenilikçi ödeme teknolojisi çözümüyle dikkat çeken Iyzico'nun değerini önce Japon ve Avusturyalı yatırımcılar fark ediyor. 2017'nin ilk çeyreğinde 13 milyon dolar ve bir kaç gün önce Amadeus Capital'den 2 milyon dolar yatırım alan finans teknolojisi girişimi Iyzico, C serisi yatırım turunu toplam 15 milyon dolar ile kapatmış oldu. Şirketin kurucusu Barbaros Özbugutu sorumluluğu alabilen doğru insanlarla yola çıkmanın önemine işaret ederek, şirket kültürünü yaratmanın başarıyı sürekli kılmanın anahtarı olduğunu söyledi. 212 VC girişim sermayesi ortaklarından Ali Karabey, "Niye daha önce Iyzico'yu fark edemediğimizi görüp üzüldük. Bizden önce Japon ve Avusturyalı yatırımcılar fark etmişti. Biz gerçekten yatırım yaptığımız şirketin kurucularının her koşulda o işi sürükleyecek doğru insanlar olup olmadığına bakıyoruz. Bizden önce kimlerden yatırım aldılar ona bakıyoruz" dedi.

SINEMIA
SINEMIA'NIN YENİ HAYALİ HOLLYWOOD
Startups.watch etkinliğinde Sinemia Kurucusu Rıfat Oğuz ilk yatırımı Aslanoba'dan alıyor. 2017 ilk çeyreğinde Revo Capital'den de yatırım alan girişim sinema bileti konusundaki çözümü yurtdışına da taşımayı hedefliyor. Etkinlikte konuşan Rıfat Oğuz, konum tabanlı teknolojilerle banka kartı alt yapısını birleştirerek Türkiye'nin her yerinde geçerli sinema üyeliği sağlayan Sinemia'nın iş modelini İngiltere'nin ardından yılın başında ABD'ye de taşıdığını vurguladı. Ülkedeki yatırımlarını hızlandıran firma, 10 saniyede en yakın sinemayı bulan Messenger Bot özelliğini ABD'li sinemaseverle de Türkiye ile eşzamanlı olarak buluşturuyor. Revo Capital Türkiye'de kurucu ortaklarından Berkin Toktaş da Sinemia'nın işlem yapılırken sahte kullanımı önleme konusunda çözüm ürettiğini bunun da pek çok işlemde kullanılabileceğini vurguladı.

BULDUMBULDUM
ÜNİVERSİTE BİRİNCİ SINIFTA BULDU
Bu yılın ilk çeyreğinde yatırım alan girişimlerden biri de Buldumbuldum oldu. Üniversite birinci sınıfta kurduğu girişim; BuldumBuldum.com 6 yıllık geçmişinde kaydettiği hızlı ve önemli büyümenin sonucunda günde binlerce hediye gönderen Türkiye'nin en büyük hediye sitesi durumuna geldi. Güçlü Gökozan girişimi yurtdışına taşımayı hedefliyor. Türkiye'de pek çok girişimin arkasında desteği olan Aslanoba Capital'in kurucusu Hasan Aslanoba girişimlerde en kritik seçimin girişimcinin kendisi olduğunu söylüyor. Aslanoba, "Teknoloji trendlerini takip ederek gelecekte önemi artacak alanlara şimdiden yatırım yapmak zorundasınız. Kurucusunun işine tam odaklı olması ve enerjisini doğru yönetmesi kritik önem taşıyor" diye konuştu.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA