Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Yeni nesil çocuklara tekno anne

Eğlendiren, eğiten, kamera ile çocuklara gözkulak olan insansı robotlar geliyor. 2020 yılına kadar 100 milyon robot evlere girecek. Yani çocukların elinden bakıcı değil, robotlar tutacak

Çocuklu ailelerin en büyük derdi bakıcı bulmak. Henüz bakıcılar kadar yetenekli olmasa da insan görünümlü robotlar; eğitimden eğlenceye, güvenlikten kamerasından bilgi ekranına anne babalara destek oluyor. Uzakdoğu'da başlayan bakıcı robot akımı önce ABD'ye sonra dünyaya yayılacak. Robot ekosisteminde uzmanlaşan Tractica'nın rakamlarına göre 2015 yılında 6.6 milyon robot satıldığı belirtiliyor. 2020 yılına kadar sadece tüketiciye yönelik farklı yeteneklere sahip robot sayısının 100 milyonu aşacağı düşünülecek olursa, yeni bir ekosistemin tırmanışa geçtiğini söyleyebiliriz. Dünyanın en büyük akıllı telefon üreticisi Foxconn, Alibaba ve Softbank gibi devler işin içine girince robotların tüketici fiyatları da hızla düşecek. Pepper, Buddy, Sota ve Jibo gibi robotlar farklı yeteneklerle vitrine çıktı bile. Sosyal robotlar ise pahalı ama daha yetenekli.

HASTALAR VE ÇOCUKLAR İÇİN
Çin'de yapılan bir araştırmada çocukların yüzde 80'inin robotları sevinçle karşıladığı, yüzde 5'inin çığlık atarak tepki gösterdiği, yüzde 15'inin ise tepki göstermediği belirtiliyor. İnsan temasını minimuma indirdiği düşünülse de çocuklar ve bakıma muhtaç hastalar için iyi bir çözüm olabilir. Robotlar ailenin evle görüntülü iletişim kurmasını sağlıyor. Çocuğun basit interaktif eğitim ve eğlence aracı oluyor. Çocuk bakıcısı olmasa da evde anne ve baba yemekle meşgulken çocuğun eğitimi için kullanılabiliyor. Henüz köpeği dışarıda gezmeye götürmese de evcil hayvanların beslenme sorununu çözebiliyor.

SOSYAL ROBOTLAR GELİYOR
Teknolojiyle içli dışlı olanlar için söylediğimiz "asosyal" tanımı robotlar için geçerli değil. Sonuçta elinden saatlerce telefonu düşürmeyen, aynı masada konuşmadan akıllı telefonlara bakan insanları düşündükçe teknoloji tutkunlarını suçlamak haksızlık. Teknoloji hiç olmazsa bu insanların hobisi veya işi. Asıl sorun duygusal olarak akıllı telefon ve sosyal ağlarla ilişkiyi yönetmeyi başaramamak. Üstelik robotlar çocuklarla sosyal ilişki kuracak kadar sosyal iletişim kurabiliyor. Çocuğun üzgün ya da neşeli durumuna göre önceden kurgulanmış senaryolara göre hareket ediyor. Kalkması gereken zamanda uyandırıyor. Önceden belirlenmiş görevlerde çocuğa hatırlatmalar yapıyor. Ancak çocuğun kendisine rol model belirlediği dönemde robot kullanmanın ne gibi yan etkileri olabilir diye düşünmek şart.

ÇOCUKLARLA PAYLAŞMA ZAMANI
Biraz da çocuklar için akıllı telefon ve tabletlerdeki uygulamalara bakalım. Öncelikle çocuğunuza hem dışarıda hem de evde dijital ortamda zaman ayırın. Maalesef pek çok aile telefon, tablet ve bilgisayar kullanımı konusunda çocuklarıyla anlaşamıyor. Ailelerin kafası akıllı telefon ve tabletlerde oyun oynayan çocuklar yüzünden karışık. Sorun cihazlar değil, ailelerin alışkanlık oluşurken baştan savma kararları. Çocuklara susması için neredeyse rüşvet gibi verilen cihazlar süre ve içerik konusunda uyarılar yapılmadan teslim ediliyor. 80'li yıllarda Adile Naşit ile uykuya giden çocuklar şimdi ellerinde tabletle kendi çocuklarını iyi geceler sirki uygulamasıyla uyutuyor.

ÇOCUK ERKEN BAŞLADI
Üstelik anne babalar kullanım konusunda çok örnek davranışlara sahip değil. Yemek yerken sohbet etmek yerine telefona bakma alışkanlığını anne babalardan öğrenen çocukların sayısı az değil. Yani çocuklar anne babaların alışkanlık ve kaytarmalarından öğrenerek davranış geliştirir. Artık neredeyse bebek oyuncağı haline gelen telefon ve tabletler konusunda aileler nasıl kural koyacaklarını ve nasıl rehberlik yapacaklarını bilmiyor. Çocuklar tablet ve telefonlara geç başlasalar da kaybedecekleri bir şey yok. Önemli olan çocukların bu cihazlarla neler öğreneceği olmalı. Yani iyi rehberlik daha önem taşıyor. Apple iOS ve Google Play üzerinden sunulan uygulamalarda yaş kriterleri de belirtiliyor. Apple, 23 Nisan için iTunes üzerinden önerilen uygulamalar dizini hazırlamış. Özellikle siber zorbalığa uğramaması ve başkalarına zorbalık yapmaması konusunda çocuklarınızı uyarın.

TELEFON DOSTU ROBOT!
Akıllı telefonların kullanıldığı yerlerden biri de robotlar olacak. Akıllı telefonlarda olduğu gibi robotlar da uygulamalarla farklı yetenekler kazanacak. Yazılım geliştirme platformu açık ve güçlü olan ekosisteme sahip robotların şansı daha yüksek olacak. Daha ucuz tüketici robotu için akıllı telefonun işlemcisini ve ekranını kullanan çözümler de ortaya çıkıyor. Telefon geldiğinde ise çoklu işlem yapma avantajıyla siz akıllı saat ya da bileklikten konuşmanızı yaparken çocuğunuz robotu kullanmaya devam edecek.

AVATARLI SOSYAL ROBOTLAR HAZIR
Farklı avatar görselleriyle hareket eden robotlar insan davranışlarını kopyalamaya çalışıyor. Henüz insanlar kadar mükemmel tutma, yürüme ve konuşma yetenekleri olmasa da basit komutları algılıyor. Avatar animasyonlarıyla sosyal robotlar çocukların dikkatini kendilerine çekiyor. Hikayeler anlatıyor, şarkı söylüyor ve basit oyunları oynayabiliyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA