Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Maana veriden petrol çıkardı

Maana, ABD’li petrol şirketlerinin yıllar önce kapattığı petrol kuyularından büyük veri analiziyle yeniden üretime başlamasını sağladı. 32 milyon dolarlık yatırım alan girişimi ABD’li petrol devlerinin gözde teknoloji şirketi oldu

Silikon Vadisi'nin kalbi Palo Alto'da Babür Özden tarafından kurulan Maana, petrol endüstrisi devlerinin göz bebeği. Petrol şirketleri için yaptığı veri analizleriyle kapatılan petrol kuyularını açarken riski minimum seviyelere indirerek doğru yatırım yapmalarını sağlıyor. En büyük 5 firma petrol şirketi Maana'nın müşterisi oldu. Türkiye'de geniş halk topluluklarıyla internet ile tanışmasını sağlayan Superonline'ın kurucusu olarak tanınan Babür Özden, Maana'nın da fikir babası. 32 milyon dolarlık yatırım alarak dijital dönüşüm yeteneklerini farklı endüstrilere taşımaya başladı.
Palo Alto'da birkaç yıldır üzerinde çalıştığı büyük şirketlerin büyük veri analizi işlemini yüksek hızda arama ve başarılı sonuç oranıyla Maana, Petrol şirketlerinin göz bebeği haline geldi.
Amerika'nın petrol devlerine büyük veri analizi konusunda hizmet vermeye başlayan Maana, geleneksel şirketlerin dijital dönüşümüne katkı sağlıyor. Sahip oldukları varlıkların doğru değerlendirilmesi için veri ve risk analizleri yapıyor.

KAPATILAN KUYULAR AÇILDI
Önce doğru takımı oluşturup çözümü ortaya çıkaran Özden, işin sırrını odaklanma ve hedefe yönelik kararlı adım olduğunu söylüyor. Büyük veri analizinde oldukça başarılı dikey arama teknolojisine sahip Maana, geleneksel petrol şirketlerinin yıllar önce kapatmış olduğu kuyulardan hangisinin verimli üretim yapılacağını ölçülmesinde yardımcı oluyor.
Babür Özden, "Hangi kuyuda yeniden üretim yapılacağına doğru veri analizi ile karar vermeye yardımcı olarak petrol şirketlerinin yeniden canlanmasını sağladık. Petrol şirketleri elde ettikleri güç sayesinde ABD'nin Ortadoğu kaynaklarına bağımlılığı ciddi ölçüde azaldı" diye konuştu.



DÜNYA DEVLERİNE HİZMET VERİYOR
5 faklı ofiste 100 kişiye ulaştıklarını söyleyen Babür Özden daha gidecek çok yolları olduğunu söylerken, "Artık bütün kurumlar ve şirketler veri tabanlı dönüşüm için hızlı hareket etmek zorunda. Şimdilik Amerika'nın petrol devi şirketlerin sahip oldukları varlıkları doğru değerlendirmelerini sağlayan analizler yaptık. Şimdi farklı sektörlere giriyoruz. En küçüğü 30 milyar dolar ciroya sahip lojistik devi Maersk'e hizmet vermeye başladık. Bizim lojistik sektöründe deneyim sahibi olmamızı sağlayacak" ifadelerini kullandı.



SAN FRANCİSCO, SİLİKON VADİSİ'NE GİTMEYE HAK KAZANAN EKİPLER:

İcaked: kullanıcıların kendi pastalarını tasarlamasını ve sipariş etmesini sağlayan pazar yeri
Planote: seyahat ve etkinlik platformu
Hoppers: basılı kitaplar için akıllı kitap ayracı
Restearn: restoran sahipleri için müşteri verilerini inceleyerek raporlayan yazılım
Peerket: spor merkezleri için SaaS çözümü
Seyisco: asfalt yollardaki çukurları algılayan akıllı sistem
Trendoline: haftalık meydan okumaların yayınlandığı sosyal platform

GİRİŞİM MEZARLIĞI VE FIRSATLAR ÜLKESİ

Eğitimden bankacılık ve finans teknolojilerine, telekom endüstrisinden veri analizine Türkiye'den pek çok girişim Silikon Vadisi'nde işini büyütmek için fırsat arıyor.
Teknoloji girişimlerinin dünya merkezinde çok az başarı hikayesi, daha çok umduğunu bulamayan girişim var. Biz başarı hikayelerine ve hayal kırıklıklarına bakarak girişimler için mayın tarlalarını ve fırsatları gerçeği değiştirmeden ortaya koymaya çalışacağız. Belkide ABD'nin en pahalı ev ve ofis kiralarının olduğu, sağlık ve hukuk hizmetlerinin uçuk derecede pahalı olduğu Kaliforniya eyaletinde San Francisco'da hayatta kalmak zor.
Ancak küresel rekabete hazır olduğunuz, en yüksek değeri bulacağınız ve rekabetin en yoğun olduğu şehir.

SİLİKON SADECE MARKADA KALDI

Aslında silikon teknolojisi vadinin kurulduğu yıllarda popülerdi. Yani 1960'lardan 1980'lere silikon teknolojisi egemendi. Üretim büyük ölçüde Çin'e kayınca. Silikon Vadisi'nde özel geliştirilen nano teknolojisi projeleri hariç donanım sadece tasarımın parçası oldu. Artık vadideki en değerli şey dünyanın her yerinden gelen uzman insan kaynağı ve girişimciler oldu. Bu yüzden Silikon Vadisi'nde Kaliforniya eyaleti ve belediyeler hayat standardını yukarı çekmek için yatırım yapıyor.

ODTÜ'DEN VADİYE YUMUŞAK İNİŞ

ODTÜ ve ODTÜ TEKNOKENT tarafından bu yıl 13.sü gerçekleştirilecek olan Yeni Fikirler Yeni İşler yarışmasına başvuran 400'den fazla girişimci arasından seçilen 50 girişimci ön hızlandırma sürecinde değerlendirilmeye hak kazandı ve 50 girişimci arasından ABD'de gerçekleşecek hızlandırma programına katılacak girişimciler de belli oldu.
UC Berkeley İnovasyon Hızlandırma Grubu eğitmenleri tarafından verilen eğitimlerin ardından sunumlarını yapan girişimciler programın hızlandırıcı bölümüne ABD'de Draper Üniversitesi'nde devam edecek. Aslında Silikon Vadisi'ne yumuşak iniş yapmayı sağlayan hızlandırıcı programda girişimciler hayatta kalmak için temel destekleri alma şansı yakalıyor.
Hızlandırma programının detayları şöyle: ODTÜ TEKNOKENT'in San Francisco merkezi T-JUMP işbirliği ile yürütülen etkinlikte seçilen ekipler, Draper Üniversitesi kampı sonrası, Amerika'da ticarileşebilecek, uluslararası yatırımcıların ilgisini çekebilecek ve küresel pazarı hedefleyen başarılı birer girişime dönüşecek.

Mentorluk ve eğitim
Program, ODTÜ TEKNOKENT iştiraki olan T-Jump'in Yönetici Direktörü Ozan Sönmez'in liderliğinde, Türkiye'ye özel olarak eklenen Tasarım Odaklı Düşünme (Design Thinking) gibi modüllerin eklenmesi ile UC Berkeley ile beraber geliştirildi. Programa UC Berkeley İnovasyon Hızlandırma Grubu Direktörü Mark Searle ve Personel Şefi Elizabeth Saunders'in yanı sıra ABD'de MIT'de eğitim alan yüzlerce girişime mentorluk yapan ve eğitmen Amal Dokhan da destek verdi

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA