Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Her cep’te sinema salonu!

Akıllı telefonlarda sonsuz ve yüksek çözünürlüklü ekran, sesli asistanlar, güçlü kamera, ses ve içerik servisleri sinema keyfini yanınızda taşımanızı sağlıyor. Berlin’de düzenlenen IFA Fuarı yeni telefonlarla da eşsiz bir deneyim yaşattı

Berlin'de düzenlenen Avrupa'nın en büyük tüketici elektroniği fuarı IFA, dün kapanış gününde yaklaşık 250 bin ziyaretçiyi ağırlamış oldu. IFA Fuarı yeni televizyon ve ekran teknolojilerini görmek için en iyi ortamlardan biriydi. Ancak bu yıl yeni telefonlarla da adından söz ettirdi. Sony Xperia XZ1 ve XA1 serisi telefonlarını, LG V30 modelini, Lenovo 4'üncü nesil Moto X serisini fuarda tanıttı. Telefonlarda dikkat çeken şey ise dev ekranlar ve güçlü kameralar oldu. Akıllı telefonlar fuar tarihi boyunca bu kadar güçlü rekabete sahne olmamıştı. Şimdi telefonda rekabet; ekran, kamera, ses sistemi, arayüz, sesli asistan üzerine konumlanmış durumda. Ekranlarda yüksek çözünürlük yarışı televizyonu aratmıyor. Telefon ekranı boyutları 6 inçi geçerek tablet boyutlarına yaklaştı.

SESLİ ASİSTAN REKABETİ
Fuara sesli asistan rekabeti açısından bakanlara Amazon Alexa güçlü bir mesaj verdi. Sadece telefon değil her platformda Alexa kullanan beyaz eşya, interneti bağlı cihaz gördük. Akıllı telefonda Motorola X, Arçelik ve Vestel de Alexa uyumlu ürünlerini açıkladı. Google da LG V30 telefonun dikkat çekici tasarımın dışında Google sesli asistan özelliği de dikkat çekti. Amazon akıllı telefon işletim sistemi tarafında güçlü bir alternatif olarak görülmese de korkunç bir hızda internete bağlı cihazlarda Alexa'yı güçlendiriyor. Bunun için güçlü bir geliştirici ekosistemi desteğine de sahip. Yani Çinli firmalar üretim ve ucuz mühendislikle Amerikan platformlarının yayılmasına destek oluyor. Google Asistan, Apple Siri, Microsoft Cortana ve Amazon Alexa gibi 4 farklı platform büyümeye devam ediyor. Sonuçta elinizde hangi marka telefon olursa olsun, aynı içerik servislerini almak zorundasınız. Apple iTunes, Google Müzik veya Viddeo, Amazon'un yine içerik servisleri tüm telefonların kullanabileceği alternatif oldu. Yani içerik hizmetleri açısıdan bakıldığında telefonlar aynı platformlara hizmet ediyor. Operatörler daha çok taşıyıcı konumda kalıyor. Netflix gibi küresel içerik hizmetleri de alternatif dağıtım kanalı olarak yine ABD'de ortaya çıkan bir platform. Orjinal içerik üreterek kullanıcı potansiyelini artırıyor.

GENİŞ AÇILI BİR SELFİE ÇEK
Güney Koreli LG , V30 modeli eskisi gibi orta seviye değil, amiral gemisi özellikleriyle piyasaya sürüldü. Daha önce G serisine ekonomik alternatif olarak sunulan LG V serisi, V30'dan sonra iddialı özelliklere sahip oldu. Şimdi o özelliklere yakından bakalım: "OK Google, geniş açılı bir selfie çek" dediğinizde ön yüzdeki kamera geniş açılı mod ile aktif hale geliyor. V30'daki Google Asistan, kullanıcıların çok yüksek sesli ortamlarda bile "OK Google" ses komutunu kullanarak gelişmiş sinyal işlemenin avantajlarından faydalanmasını sağlıyor. Ek olarak V30, Google Home kullanarak çamaşır makinesi, kurutucu, buzdolabı, hava temizleyici, fırın, klima ve robot elektrik süpürgesi gibi LG cihazlarını seçerek Google Asistan ile uyumlu hale de getirilebiliyor. Kullanıcıların "OK Google, çamaşırları yıkamak için LG'yle konuş" demesi çamaşırın yıkanmaya başlamasına yetiyor.

ÇİFT KAMERANIN HAKKI
Çift kameranın F1.6 diyafram açıklığı düşük ışıkta göz bebekleri büyüyen insan gibi iş görüyor. Crystal Clear mercek ile herkes film kalitesinde videolar çekebiliyor.

'BAVULUMU KAYBETTİM ANAHTARİ CEP'TEDUR'
Bluesmart One akıllı bavul özelliklerine bakınca insanın aklına karadeniz fıkrası geliyor. Ben bu işe memleket havası almak diye baktığım için bakış açısı işime geliyor. Sıkça anlatılan karadeniz fıkralarından hoşlanan bir Rizeli olarak anahtar bavul çelişkisinin teknolojik bir sebebinin olacağını pek düşünmezdim. Ancak yıllar sonra karşıma çıkan akıllı bavullar bana bu detayı gösterdi. Akıllı Bluesmart One havalimanında şarj yeri aramaktan kurtarıyor. Havalimanında ağaç gölgesi arar gibi dolaşmanıza son veriyor. İki farklı USB girişi hayatınızı kolaylaştırıyor. Şarj kapasitesi bir iPhone'u 6 kez şarj edecek kadar var. Gelelim işin Karadeniz fıkralarıyla çakışan gündemine. Akıllı bavulun üstünde bulunan 3G ve GPS antenleri bavulun dünyanın neresinde olursa olsun bulunmasını sağlıyor. Ancak öncesinde uygulamayı yükleyip iPhone'u bul gibi aktif hale getirmeniz şart. Üstelik çantayı uzaktan kilitleyip açmanız da mümkün.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA