Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Küresel girişimin sancıları

Türkiye’den ve dünyadan pekçok girişimin hayali Silikon Vadisi’nde küresel başarıya imza atmak. Ancak ne ABD’de ne de Avrupa’da girişimler için hayat kolay. Yatırımcılara, müşterilere ve girişimci desteğine ulaşmak kolay değil

Girişimciler için yurtdışı hayali kuranları her ülke çiçeklerle karşılamıyor. Üstelik, yüksek kiralar, insan ağı, rekabet koşulları girişimcileri her geçen yıl biraz daha zorluyor. Girişimciler için ülkelerin yaptığı tanıtım programı herkesin çiçeklerle karşılanacağı izlenimi verse de girişimciler için dünya dikensiz gül bahçesi değil. Ancak tüm dünyada ülkeler hatta şehirler teknoloji girişimcilerini çekmek için yarışıyor. Her yıl Türkiye'de ve dünyada yüzlerce farklı girişim programı Silikon Vadisi odaklı seyahatler ve çeşitli girişimcilik programları düzenliyor. Türkiye'de bu konuda İTÜ Arı Teknokent ve ODTÜ Teknokent en deneyimli teknopark hızlandırma programı olarak göze çarpıyor. Çeşitli işbirliği projeleri ve devletten alınan desteklerle her yıl programlara katılan girişimcilerin sayıları ve programın katkısı artsa da bu yeterli değil.

YÜKSEK KİRA VE REKABET
ABD'de başkanlık seçimleri sonrası Trump'ın kararları girişimcilerin gözünü korkutuyor. Sürekli oturma izni almak artık o kadar kolay değil. Girişimcileri zorlu bir süreç bekliyor. Üstelik pek de haksız sayılmazlar. Silikon Vadisi'nde hazırlıksız gidenler için yüksek kiralar, zorlu rekabet, ürün ya da servis tam hazır olmadan adım atanlar kısa sürede eleniyorlar. Eğer iyi ölçek yakalayacak hazırlık yapılmazsa, Silikon Vadisi en çok girişim mezarının da olduğu unutulmamalı.

KANADA GÖZDE ÜLKE
Geçtiğimiz yıllarda İngiltere gözde ülkelerden biriydi. Bunun en önemli sebebi Ankara anlaşmasıyla sürekli oturma izni almak cazip görünüyordu. Ancak şartlar doğru analiz edilmeyince pek çok girişimcinin evdeki hesap Londra'ya uymuyor. Şimdi girişimciler için en değerli ülkelerin başında Kanada geliyor. Çoklu ortaklıklara izin veren girişimci vizesi teşvik edici gibi görünüyor. Üstelik oturma izninin sürekli olması için girişimin başarılı olması gibi bir şart yok. Tüm bu koşullar olumlu gözükse de Kanada dikensiz gül bahçesi değil.

BARSELONA VE BERLİN ÖNE ÇIKIYOR
Avrupa teknoloji girişimlerine yönelik destek programları açıklıyor. Son dönemde İspanya'da Barselona, Almanya'da Berlin'in adı öne çıkıyor. Girişimcilere yönelik programlardan faydalananlar için ofis, konut anlamında destekler var. Özellikle yaratacakları istihdam da Avrupa'da yaratılan desteklerin temel nedenini oluşturuyor. Almanya'da düzenlenen IFA Fuarı, Barselona'da düzenlenen Mobil Dünya Kongresi girişimcilerin bebek adımları için uygun tanıtım alanı oluşturuyor. Avrupa'da artan ırkçılık akımları iş arayana değil, iş yaratan girişimlere daha çok şans tanısa da ayakta durmak pek kolay değil.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA