Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Telefonda akıl yaşta değil uygulamada

Akıllı telefonlar, yaşlı insanları sosyal hayata bağlıyor. Akıllı telefonlarda kullanılan Android veya iOS uygulamalarıyla yaşlılar hem zinde kalıyor hem de yeni kuşaklarla arasındaki dijital uçurumu kapatıyor

Ortalama ömür uzadıkça yaşlı insanların bakımı ve sağlıklı bir şekilde yaşlanması önem kazanıyor. 65 yaş üstü Yaşlı Hakları Derneği web sitesinden (http://yaslihaklaridernegi.org) aldığımız verilere göre Türkiye nüfusunun yüzde 7.7'e yükseldiği belirtiliyor. Birleşmiş Milletler 65 yaş üstü insanların toplam nüfusun yüzde 8 ile yüzde 10 arasında kalan ülkeleri yaşlı olarak tanımlıyor. Bu durumda Türkiye 2023'te yüzde 10.3'lük oranla çok yaşlı ülkeler sınıfına girecek. Bu yüzden hem kullanılan teknolojilerde hem şehirleşmede bu durumu düşünerek planlama yapmak şart. Gelişmiş ülkelerde yaşlıların bakımı ve sağlığı konusunda düzenlemeler yapılırken teknolojiden de yoğun bir şekilde faydalanılıyor.

DİJİTAL UÇURUM
Akıllı telefonlarda dokunmatik ekrandan uzak duran olgun yaştaki insanlar için hayatı kolaylaştıran uygulamalar var. Android veya iOS bütün telefonların yaşlılar için de kullanılabileceği erişilebilirlik özelliklerini hizmete sunuyor. Üstelik akıllı saat ve bilekliklerle, uygulamalar kullanıcıların bileğine de taşınıyor. Akıllı telefonların şık tasarımları ve yetenekleri ileri yaştaki insanları heyecanlandırsa da hassas ekranlarda hata yapmaktan korkanları uzaklaştırıyor. Oysa bu ekranlar artık pek çok kişiselleştirmeye izin veriyor. Akıllı telefonlar sahip olduğu uygulamalarla kullanıcılara farklı yetenekler sunuyor. Üstelik uygulamalar ileri yaş problemlerine önlem almanızı sağlıyor. Hafıza güçlendiren oyunlar ve sağlık uygulamaları kullanıcıların hayatını kolaylaştırıyor.

KOLAY SOSYALLEŞME
Sosyal hayat ile dijital dünya iç içe geçince insanlar sosyal ağlardan vazgeçemiyor. Facebook, uzun süre gençlerin bağımlı olduğu uygulamaydı. Artık kadınlar başta olmak üzere en önemli sosyalleşme aracı Facebook oldu. Özel günlerde ve seyahatlerde çekilen videolar ile fotoğraflar Facebook veya Whatsapp gibi anlık mesajlaşma uygulamalarında paylaşılıyor.
Telefonlar unutkanlıklardan kurtulmak için de kullanılıyor. Çeşitli sorumlulukların hatırlatılmasında akıllı telefonların saatleri haftalık ve günlük programlar oluşturmak için kullanılabiliyor.



EN KALABALIK ÜLKE 2 MİLYAR KİŞİYLE FACEBOOK OLDU
Kasım 2017 istatistiklerine göre Facebook'un aylık aktif kullanıcı sayısı 2 milyarı aştı. Günlük aktif mobil kullanıcı sayısı ise 1.15 milyarı buldu. Her kullanıcının ortalama 155 arkadaşı var. İşte bu kalabalık dünya yalnız kalmak istemeyen her kuşak için sesini duyurma aracı oluyor. Her 60 saniyede Facebook'a 136 bin fotoğraf yükleniyor, 293 bin yer bildirimi ve 550 bin yorum yapılıyor. Dolayısıyla ne kadar genç ağırlıklı görünse de kadınlar başta olmak üzere yaşlı kuşakların en popüler buluşma platformu Facebook oluyor. 65+ Yaşlı Hakları Derneği Facebook üzerinden düzenledikleri etkinliklerle de farkındalık yaratmaya çalışıyor.



TELEFON ARAYÜZÜ BÜYÜDÜ
Yaşlı insanlar akıllı telefonların dokunmatik ekranlarında hata yapmaktan korkuyor. Phonotto, yaşlılar ve teknoloji tutkunu olmayanlar için basit ve kolay bir telefon arayüz yazılımı sunuyor. Büyükanne ve büyükbabalar, Phonotto ile arama, kısa mesaj gönderme, kişileri yönetme, fotoğraf ve video çekebilme gibi özelliklerden kolayca faydalanabiliyor.

ANDROİD
OYUNLARLA ZİNDE KAL

Oldukça geniş içeriğine sahip zeka oyunu uygulamasını kullanmaya hazırlanın. MentalUP'a katılarak, dikkat, hafıza, görsel, sözel ve mantıksal alanda zekâ geliştirici oyunlar oynayabilirsin. Üstelik performansını anlık takip edebilir, dilediğin an yaşıtlarınla karşılaştırabilirsin.

APPLE iOS
HAFIZAYI GÜÇLENDİRİN
Yaş ilerledikçe hafıza problemleri giderek artıyor. Bu problemleri azaltmak için her gün yeni oyunlar yükleniyor. 'Hafıza Güçlendir' basit ama eğlenceli bir oyun. Örneğin, gösterilen sırada dokunduğunuz her renk kutusunu tamamladığınızda skor yapmış oluyorsunuz. Böylece basit ama etkili oyunla hafızayı canlı tutmak mümkün oluyor.

APPLE iOS
YAŞLILAR DA SEVİYOR!
100 Puzzle özellikle puzzle sevenler için keyifli bir uygulama. Üstelik sadece çocukların değil, yaşlıların da keyifle oynayacakları bir uygulama. 100 Bulmaca oyunu derin düşünmeyi gerektiren bir oyun. Zihin egzersizini sevenlerin dikkatini çekecektir. Böylece yaşlandıkça unutulan yeteneklerin zinde kalması sağlanıyor.

APPLE iOS
ÇILGIN MATEMATİK
Uygulama matematik işlemlerini yaptıkça bu konuda hızlanmanıza yardımcı oluyor. Matematikte iyiyim diyenler soruları bir saniyede çözüp çözemeyeceklerini görebilirler.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA