Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Girişimçiler sunucuda boğulmasın!

Zamana karşı yarışan girişimciler teknik detaylarla uğraşmadan markete ulaşmak istiyor. Sunucusuz dijital iş yapma yeteneği hızlı, basit ve ‘kullandığın kadar öde’ imkânları sunuyor

Girişimciler ezber bozacak girişimlere odaklanırken teknik detaylarda boğulmak istemiyor ve mümkün olan en kısa sürede işe başlamak istiyor. Geliştiriciler sadece kullanabilecekleri detaylar için uğraşmak istiyor. Tüm bunlar sunucusuz dijital iş geliştirme (Serverless Computing) platformları ve bulut teknolojine olan ilgiyi artırıyor. Girişimciler zamana karşı bir yarışta projelerini hayata geçirmeye çalışıyor. Geliştiriciler ve girişimciler iş uygulamalarına odaklanırken sunucularla ve teknik detaylarla uğraşmak istemiyor. Bu yüzden sunucusuz (serverless) platformlarda çalışmaya daha sıcak bakıyorlar. Geliştiriciler güncelleme ve diğer işlerle uğraşmaktan kurtulurken, girişimci sadece kullandığı kadar ödeme yapıyor. Eğer girişimciler servisi doğru konumlarsa, işlerini büyütmek için risk almasına gerek kalmıyor.

SUNUCUYLA, SERVİS SAĞLAYICISI İLGİLENECEK

Burada dikkat edilmesi gereken nokta, girişimcinin ya da geliştiricinin sunucuda iş yapma dönemi bitmiyor. Sunucuyla uğraşmak artık servisi sağlayan kurumun işi oluyor. Artık girişimci iş modeline, geliştirici sadece uygulamaya yönelik kod yazmayla ilgileniyor. Servisi sağlayan AWS, Microsoft, Google veya IBM sunucu yönetme işini üstleniyor. Geliştiricilerin daha az teknolojik detaya kafa yorması, daha çok yeni girişim ve geliştiricinin ortaya çıkmasını sağlıyor. Dev platform şirketleri sunucusuz geliştirme platformları için çalışırken, bulut teknolojisi ve sanallaştırma öne çıkıyor. Amazon Web Services Lambda platformu deneyim ve esneklik açısından rakipleriyle arasını açıyor. Google Cloud, IBM'in açık kaynak kod desteği olan OpenWhisk ve Microsoft Azure platformları AWS'in rakipleri konumunda. Ancak olayın dikensiz gül bahçesi olmadığını bilmekte fayda var.

SUNUCUSUZ DÜNYA MÜMKÜN

Amazon Web Services'in 'ReInvent' etkinliğinde platformu kullanan girişimlerden biri de Türkiye'de "Hizmet piş ağzıma düş" sloganıyla tanıdığımız ve girişimci ödülleri alan Armut.com. Girişimin yazılım mimarisinin başındaki mühendis Deniz İrgin'in Medium'daki "Sunucusuz bir dünya mümkün mü? başlıklı yazısı oldukça açıklayıcı. Merak edenler için konuyu farklı platform karşılaştırmaları, artısı ve eksileriyle uzun uzun değerlendiriyor. Tek bir platforma bağımlı kalmanın yaratacağı dezavantajların da altını çiziyor.

GİRİŞİMCİYİ DİNLEYEN PLATFORM KAZANIYOR

Türkiye'de pek çok gazetecinin e-posta kutusu Faselis üzerinden gelen mesajlarla dolu. Halkla ilişkiler şirketleri ve kurumların iletişim departmanları Faselis'i kullanıyor. Servisin Türkiye'de rakipsiz hale gelmesinin en önemli sebebi Aydın Sün'ün sektörden gelen tecrübesi ve ihtiyaçları dijital platforma başrıyla taşıyan ortağı Emek Tüzün'ün esnek teknoloji çözümü. Girişimi önce Hollanda ve Güney Afrika'ya taşıyan Faselis, şimdi Silikon Vadisi'ne taşıdı. Sunucusuz bulut tabanlı çalışma düzeninin sağladığı esnekliğe vurgu yapan Emek Tüzün, "Bizim sahip olduğumuz hız, ABD'deki kurumların dikkatini çekiyor. Rakipler karşısında sahip olduğumuz bu esneklik ve hızı ürün kullanımına sunduğumuzda faydalı olacağını düşünüyorum. AWS geliştiriciyi çok iyi dinliyor. İstenilen çözümü hızlı bir şekilde kendi ürünlerini öldürse bile tereddüt etmeden geliştiricilere sunmayı başarıyor. AWS'nin işletim servislerinin aşırı bağımlısı olduk. Bunu da düşünmemiz gerek" şeklinde yaşadıkları deneyimi özetliyor.

KOLAYLAŞTIKÇA SAYI ARTIYOR

Maliyet ve hız, geliştirici ve girişimcilerin beklediği iki önemli özellik olduğundan sunucusuz işlem yapma konusu daha da popüler hale geldi. Platformların sunucusuz işlem yapma yetenekleri ne kadar basit ve kapsayıcı olursa daha çok girişim ve geliştirici tarafından tercih edilmesine sebep oluyor. Türkiye'de Microsoft platfomunun önemli geçmişi ve geliştirici tabanı olduğu için Azur platformu ilgi görüyor. Amazon yerel geliştirici ağını geliştirmeye devam ederek daha fazla şans yakalayabilir. Türkiye'de 4 platform girişim ekosistemine destek vermeye devam ediyor. Ancak bunu sistemli ve düzenli yapan platformların başarı şansı daha yüksek oluyor.

KAYNAK BULMAK KOLAY DEĞİL

Geliştiriciler için internette sayısız kaynak bulunsa bile, yollarını kaybetmeleri mümkün. Benim bulduğum bağımsız kaynaklardan birisi Opsgenie platformu (https://engineering.opsgenie.com/). Platformun editörlüğünü yapan Serhat Can'ın hem Medium'da Serverless Turkey Meetup başlığındaki yazılarını hem de @serverlesstr Twitter hesabını yakından takip etmekte fayda var. Yeni iş yapma biçimini en iyi, yeni nesil medyadan takip edebilirsiniz. Serhat Can, geliştirici ve girişimci açısından konuyu ayrı ayrı değerlendirerek geliştiricilere ve girişimlere dorğu rehber olmayı hedefliyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA