Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Milyar $’lık bulut teknolojisi pazarı oyunu değiştirdi

IBM, kurumsal bulut hizmetlerinde güç kazanmak için açık kaynak yazılım devi Redhat’i 34 milyar dolara satın alıyor. Milyar dolarlık bulut teknolojisi pazarı da şirketlerin davranışını değiştirdi

Bulut bilişim rekabeti bilişim devlerinin dev satın almalara imza atmasına sebep oluyor. "Büyük mavi" denilen IBM, kurumsal bulut hizmeti rekabeti için açık kaynak kodlu yazılım dünyasının devi Redhat'i 34 milyar dolara almak için anlaşma imzaladı. Daha önce de Microsoft, 26 milyon yazılım geliştiricisinin kodlarının bulunduğu Github'ı 7.5 milyar dolara satın almıştı. Bu satın almayla IBM ve Microsoft gibi şirketler bir anda en büyük açık kaynak destekçisi oldu. İşin sırrı ise bulut teknolojilerinde. Bunun yolu ise yazılım geliştiricileri ikna etmekten geçiyor. Şimdi tüm girişimci ve yazılım geliştiriciler IBM ve Microsoft'un kuzu postuna bürünen kurt olup olmadığını anlamak istiyor. Açık kaynak platformlarını desteklerken ne kadar samimi olduklarını anlamaya çalışıyorlar.

KURUMLARDAN BÜYÜK İLGİ VAR
Açık kaynak ekosisteminin dev şirketlere güvenmeleri için daha zamana ihtiyaç var. Şimdiye kadar bağımsız duruşlarından dolayı yazılım geliştiricilerin gelecekte hangi platformlara ilgi göstereceklerini göreceğiz. Kurumlar "kullandığın kadar öde" mantığıyla çalışan ve uygulama veya internet tarayıcı kullanır gibi kolay, basit bulut çözümlerini tercih ediyor. Bu çözümleri de teknoloji girişimleri ve yazılım geliştiriciler sayesinde elde ediyorlar. İşte son dönemde bulut teknolojilerine dayalı dönüşümde Google, IBM, Amazon, Microsoft ve Oracle gibi devlerin yarışa girmesinin sebebi bulut teknolojisiyle hız kazanan dijital dönüşüm projeleri. İşte son dönemde bulut teknolojisine kurumların gösterdiği yoğun ilgi yatıyor.

REKABETİN SEBEBİ BULUT
Bilişim teknolojisi yatırımı yapan kurumların davranış şekli tümüyle değişiyor. Yazılıma ödenen lisans ücretleri ortadan kalkıyor. Bulutla birlikte kullandığın kadar ödeme alışkanlığı gelişiyor. Sistem güncellemeleri, donanım performansı sorun olmaktan çıkıyor. Bu tür çalışma düzeninde açık kaynak kullanan yazılım geliştiriciler ve işletim sistemleri değer kazanıyor. Yıllarca bu platformların güvenilir olmadığını söyleyen firmalar internet dünyasının gerçeklerine uyanıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA