Türkiye'nin en iyi haber sitesi
GÜRCAN BİLGİÇ

F.Bahçe'nin kaderi Kocaman

Aziz Yıldırım kongrede "50 milyon Euro kulübü borca sokardım ama kulübün geleceği olmazdı" dedi. Ancak bunun ardından Mahmut Uslu kongre sonuçlanır sonuçlanmaz 7-8 transfer yapacağız açıklamasıyla dikkat çekti. Bu transferler nasıl yapılacak? Fenerbahçe'nin geleceği ne olacak?
Bu sözlerin samimi olmadığını herkes biliyor. Aziz Yıldırım, kendi başarısızlığını, çeşitli bahanelerle üstünden atmaya, sorumluluğu almamaya çalışıyor. Hulusi Belgü kongrede çok güzel söyledi; "Harcasaydınız da, Şampiyonlar Ligi geliri bize gelse, hem de Galatasaray'ın 4. yıldızı taktığını görmeseydik."
"Bu takımı ben şampiyon yaptım, onlar değil. Parayı verdim, olduk"
diyen, teknik direktörleri küçümseyen de kendisiydi, kongre öncesinde "Şampiyonluk önemli değil" diyen de kendisi. Zaten başkan olarak hiçbir planının olmadığı, yukarıdaki soruda belli. Kulübün transfere ayıracak geniş bir bütçesi yok. Ancak ceplerinden para koyarlarsa olabilir. Bunu da yapmadılar, hep bankalardan kredi alıp, kulübün borcunu büyüttüler.
Şimdi iki çare var; ya stadın isim hakkını satacaklar, ya da sermaye arttırımına gidip, hissedarlardan para toplayacaklar. Üçüncü seçenek ise, 8 Temmuz'da koltuk sözü verilen Ali Koç ve ekibinin, yeni dönemin gizli sponsoru olması. Her türlüsünde, ortada plan olmadığı için gelecek paranın doğru ve verimli harcanıp-harcanmayacağı da belirsiz.

Fenerbahçe nasıl bir teknik adamla anlaşmalı... Yeni hocanın ne gibi özellikleri olmalı? Sizce en uygun isim kim? Aykut Kocaman yeniden bu takıma döner mi?
Yaş ortalamasını düşürmek zorunda oldukları bir döneme girdiler. Bu yüzden teknik adamın yapısı ve yönlendirmesi çok önemli. Hem Avrupa mücadelesi olacak hem de lig. Dengelerin doğru oturması, genç oyuncuların, tecrübelilerle kaynaşması çok önemli. Yani sadece iyi bir teknik adam değil, aynı zamanda yönetme kabiliyeti olan bir isim gerekiyor. "Para verdim, şampiyon yaptım" diyen bakış açışı, bu ayrıntıyı fark eder mi? Etseydi, 16 sene sonra bunları yazmazdık. Aykut Kocaman bu takımın kaderidir. 3 sene içinde kurduğu kadronun neler yaptığını, kendisi gittikten sonra iki teknik direktörle de zirveye oynadığını, şampiyon olduğunu gördük. Dolayısı ile karşımızda planını yapan, buna göre oyuncu seçen ve seçtiği oyuncularda karakteri ön planda tutan bir teknik adam var. Umarım Ali Yıldırım, Aykut Hoca'yı ikna etmeyi başarır.

Fenerbahçe'de sözleşmesi biten isimlerle hala anlaşma sağlanmadı... Kimler gitmeli, kimlerle devam edilmeli?
Fenerbahçe taraftarı ile yürüyen bir takım. Tribünler boş kaldı, futbol takımının hali ortada. Salona gelmediler. Final Four oynayan takım bitti. Bu yüzden adı okunduğunda homurtu yaratan oyuncularla devam etmek, macera olur. Takım ile seyirci tekrar barışmalı ve saygı oluşmalı.
Sözleşmesi biten oyuncular arasında ikisi stratejik. Bu görüşe göre değişir. Çünkü belli bir seviyedeler ve yedek kaldıkları anda sıkıntı yaratabilirler. Bu yüzden de el sıkışıp, ayrılmak en doğrusu.

"YALNIZ KALDIK!"

İsmail Kartal, ayrılığın ardından sitemkar açıklamalar yaptı.. "Bize verilmedi ama yabancı hoca alıp önüne paraları saçarlar" gibi... İsmail Kartal'ın eksileri ve artıları nelerdi?
İsmail Kartal devre arasında transfer istedi. En azından bir santrafor alınması için ısrarcı oldu. Benim duyduğum Shaktar'dan Luiz Adriano'nun peşindeydi. 10-12 milyon dolarlık bir harcama ile her şey bambaşka olabilirdi. "Para yok" diyerek yapmadılar. Onu bırakın bonservisi olmayan Erkan Zengin'i bile almadılar.
İsmail Hoca'nın sitemi buna. Galatasaraylı oyuncular prim aldı, onlara verilmedi. Geçen senenin şampiyonluk primi verilmezken, yenisi için yapılan teklif takımı motive etmedi elbette. Kartal'ın en önemli tespiti, "Yalnız kaldık" oldu. Galatasaray'ın iki yöneticisi gerek tavla oynayarak, gerek primler dağıtarak Florya'daki havayı değiştirdi. Fenerbahçe Başkanı ise takıma küstü, Samandıra'ya gelmedi, geldiğinde de bağırdı-çağırdı. Son iki ay Samandıra'dan ayrılmayan İlhan Ekşioğlu'nun performansı ise demek ki yeterli ve inandırıcı olamadı. Bu şartlarda bir teknik adamın, oyuncusundan fedakarlık istemesi, daha çok çalışın demesi çok kolay değil. O yüzden ben Kartal'ı başarılı sayarım.

ŞENER STRATEJİK HAMLE

Fenerbahçe Şener Özbayraklı ile anlaştı... Gökhan Gönül varken Şener'e gerek var mı? İkili arasında nasıl bir forma mücadelesi olur? Şener transferi iki taraflı. Öncelikle sağ bek arayan iki rakibinize de bu oyuncuyu kaptırmadınız.
Onlar hala eksikler. Stratejik bir hamledir ve doğrudur. İkincisi Gökhan Gönül'ün rekabet yaşaması gerekiyor. Kuyt gittikten sonra önde de oynayabilir. Bu yeteneklere ve oyun zekasına sahip. Üçüncüsü Şener'in daha defansif olarak gelişmesi gerek. Bu eksiğini fark ederse, bir sezon sonra farklı yorumlar yaparız.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA