Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BÜLENT TİMURLENK

Ever Banega alınırsa Fernando tutulmalı

SORU: Fernando'nun Sevilla ile anlaştığı, Galatasaray'ın ise Banega takasına sıcak baktığı iddiası basında yankı buldu. Bu haberin gerçeklik payı nedir ve olursa kim kârlı çıkar?

İspanyol medyasında Fernando'nun Sevilla'yla anlaştığına dair tek satır haber yok. Bu transfer haberi karşı cephede de bir yankı bulsa üzerine yorum yapılabilir ama teorik olarak bakalım. G.Saray orta sahasında Ndiaye'yi kaybetmiş. Kazanılan iki şampiyonlukta sağlam olduğu sürece Fernando'nun katkısı büyük ve pozisyonunda alternatifsiz. Banega ile de iyi bir ikili olabilirler. Birbirlerini tamamlayan oyuncular ama aynı tipte değiller. Sevilla, Sarabia'yı PSG'ye, Promes'u Ajax'a, Muriel'i de Atalanta'ya satarak kasasına 50 milyon Euro koydu. İspanyol kulübü tok satıcı… Inter'e bedava gönderdikleri Banega'yı, pozisyonunda aynı kalitede ucuz bir oyuncu olmadığından 8 milyon Euro'ya almışlardı. Mariano transferinde de gördük ki Sevilla 30 yaş üstü oyunculara var olan kontratlarının üzerine yeni kontrat vermiyor. Banega G.Saray'a imza atarsa 4 yılını garantiye alır. İspanya'da 3 milyon Euro kazanan Arjantinli oyuncuya G.Saray da bonuslar hariç bu net ücreti verebilir. Donk'un artık stoper alternatifi olduğunu düşünürsek Banega'yı isteyen G.Saray, Fernando'yu tutmalı.

SORU: Adı Galatasaray'la da anılan Rumen efsane Hagi'nin oğlu Ianis ile Barcelona da ilgileniyor. Ianis'in yolu kısa vadede doğum yeri İstanbul'dan geçer mi?

OĞUL HAGİ'NİN YOLU İSTANBUL'A DÜŞMEZ
2011'de Galatasaray Copa America'dan önce Muslera'ya imza attırdı. Muslera, Uruguay ile o kupayı kazandıktan sonra Lazio, kalecisini iki katı fiyatına satabilirdi. Galatasaray elini çabuk tutmuştu. İstanbul'daki U-20 Dünya Kupası'ndan sonra Galatasaray, turnuvanın en çok gol atan iki adamından biri olan Bruma için 10 milyon Euro'nun üzerinde bonservis ödedi ve sonunda zarar etmedi. Hagi bir Galatasaray efsanesi… Oğlu Ianis, İstanbul doğumlu ama babasının oğlu için planlarında Türkiye olduğunu sanmıyorum. Fiorentina'ya gönderip derin denizde yüzer mi, boğulur mu diye bir deneme yaptı. Baktı ki çocuğun kulaçları yeterli değil, hemen Romanya'da kendi takımına aldı. İtalya'daki U-21 şampiyonasının en çok konuşulan isimlerinden birisi olan Ianis, bu kadar manşete çıktıktan sonra Galatasaray'a gelmez.

SORU: Atletico Madrid'in Joao Felix'e ödediği 126 milyon Euro piyasa içinde kabul edilebilir mi, yoksa fazla mı?

BUNLAR LÜKS RESTORAN
Benfica ile lig ve Avrupa'da bu sezon büyük çıkış yakalayan 19 yaşındaki Joao Felix, 126 milyon Euro etmez diyorlar. Doğru, etmez ama bu parayı veren Atletico Madrid, 120 milyon Euro'ya da Griezmann'ı satıyor. 5 yıl önce Real Madrid, 80 milyon Euro'ya James Rodriguez'i alırken aynı rakama Angel Di Maria'yı Manchester United'a satmıştı. Neymar'dan 222 milyon Euro kazanan Barcelona, Dembele ve Coutinho'ya 270 milyon Euro ödeyebilmişti. Adı geçen kulüpler ve Manchester City, Juventus, Bayern Münih… Bunlar bildiğimiz lüks restoran… Ellerindeki malzeme de pahalı, menülerindeki fiyatlar da pahalı, müşterinin ödediği adisyon da pahalı… Biz Türk futbolu olarak buralarda adisyon ödeyemeyiz. Bizim yapmamız gereken kaliteli malzemeyi yani futbolcuları yetiştirip bu kulüplerin mutfaklarına satmak olmalı. Alsatları 10 kulüp, Avrupa'nın diğer kulüplerinden sonuna bir sıfır ekleyerek yapıyor. Burada kazanan Benfica, Porto, Monaco ve Jovic örneğinde olduğu gibi (60 milyona Real Madrid) Frankfurt oluyor. Eden Hazard 100 milyon Euro eder mi? Ediyor çünkü Cristiano Ronaldo da 100 milyon Euro…

SORU: Copa America'da Arjantin ile yarı finale çıkan Messi, zeminlerden çok şikâyetçi. Sizce Messi haklı mı?

LİONEL MESSİ HAKLI AMA…
İyi futbolun olduğu son Copa America, 2011'de Uruguay'ın kazandığı turnuvaydı. Önce 2015, arkasından da turnuvanın 100'üncü yıl şerefine 2016'da oynanan finaller ve şimdi Brezilya'da oynanan Copa America… Messi başta olmak üzere birçok Güney Amerikalı yıldız, lig-kupaŞampiyonlar Ligi üçgeninde 60'ın üzerinde maça çıkıyorlar. Geçen yaz da Dünya Kupası oynadılar. Bu kadar maç oynayan futbolcuların sahada ne koşacak adaleleri ne de oyuna verecek akılları kalır. Neymar'ın sakatlığı, Brezilya'daki turnuvada tribünlerin yarı yarıya boş olması, yoksulluk çeken halk için bilet fiyatlarının yüksek gelmesi… Bütün bunlar Copa America'nın rengini soldurdu. Messi zeminlerden şikâyet ediyorsa haklıdır ama ekran başında 0-0 biten maçlardan da futbolseverler şikâyetçi… Onlar da haklı. Avrupa kıtası için çok geç saatte oynanan maçların Güney Amerika dışında yankı bulabilmesi ancak Suarez penaltı kaçırınca ya da favorilerden Kolombiya elenince oluyor.

SORU: Real Madrid çılgın bir transfer operasyonu başlattı ve 300 milyon Euro'nun üzerinde harcadı. Ne diyorsunuz?

MADRİD'DE GİDEN ÇOK OLUR
Real Madrid, arka arkaya üç Şampiyonlar Ligi kazanırken ligde Barcelona'dan fark yiyordu ama taraftarın gözü Avrupa'nın en büyük kupasıyla doyuyordu. Geçen sezon 3 kulvarda mart ayında havlu atan İspanyol ekibi 2014'te James'i aldığından beri "Los Galacticos" tarzı transfer yapmamıştı. Sürekli olarak genç İspanyol oyunculara yatırım yaptılar. Altyapıdan gelenleri A takıma aldılar ama Regulion, Ceballos, Asensio, Real Madrid'in ağırlığını taşıyamadı. Isco bir var bir yoktu. Gareth Bale golfe merak saldı. Ronaldo 'tedbili mekanda ferahlık vardır' dedi. Dünya Kupası'nda final oynayan Modric de ağır geçen bir yılın tatilini sezon içinde forma giyerken yaptı. 2000'de Figo, ardından Zidane ile başlayan; 2009'da Ronaldo-Kaka-Benzema ile ikincisine imza atılan; 2013'te Bale ile 3. devri başlatılan ve geride kalan 6 yılda 4 Şampiyonlar Ligi kazanan Los Galacticos projesinde şimdi dördüncü dönem başlıyor. Bunun lideri de Eden Hazard olacak. Real Madrid'in transfer sezonu bittiğinde al-sat farkını 100 milyon Euro'da tutması gerekiyor. İtalya'da vergiler düştüğünden dolayı en az 3-4 oyuncusu Serie A'nın yolunu tutacaktır. Gareth Bale ise Madrid'deki golf sahasına ve 17 milyon Euro'luk kontratına aşık.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA