Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖMER TAŞPINAR

Büyük zafer ve zor dönem

WASHINGTON

Ohio ve Virginia gibi çok kritik iki eyalette zafere ulaşan Obama, ABD Başkanlık seçimini beklenenden daha açık bir farkla kazandı. Virginia'yı kaybetmeyi göze alan Demokratlar için özellikle Ohio anahtar eyaletti. Herhalde Obama ve Obama'nın ekonomik danışmanları 2009 yılında batmakta olan Amerikan araba sanayisini kurtarmaya karar verdiklerinde bu eyaletteki güçlü otomotiv sendikalarının desteğine ne kadar muhtaç olacaklarını da bir parça olsun hesaba katmışlardı.

AZINLIKLARIN ETKİSİ
Fakat Obama'nın zaferini sadece işçilerden gelen desteğe bağlamak yanlış olur. Demokratların ve Obama'nın kazanmasının en önemli nedenlerinden biri, Cumhuriyetçi partinin Amerika'da demografik olarak en hızlı büyüyen kesimlerden, yani Latin Amerika asıllı azınlıktan ve dar gelirli vatandaşlardan oy almayı beceremiyor olması. Romney sadece Latinolardan değil, diğer önemli azınlıklar olan siyah ve Asya kökenli kesimlerden de pek oy toplayamadı.
Bu seçimler bir kez daha gösterdi ki Cumhuriyetçi parti, üstorta sınıf beyaz ve 45 yaş üstü erkekler ve evanjelistler dışındaki demografik kesimden oy almakta oldukça zorlanıyor. Obama ve Demokratlar en çok desteği alt ve orta sınıftan, azınlıklardan, gençlerden ve kadınlardan alıyor. Bu seçim aynı zamanda 2010 ara seçimlerine damgasını vuran Çay Partisi hareketinin de iflas ettiğini tescil etmiş oldu.
Seçim öncesinde Demokratların korktukları senaryo, Obama'nın eyaletlerde delege yarışını kazanarak (buna electoral college sistemi deniyor) seçimleri kazanması ama ülke genelindeki toplam oylarda Romney'nin arkasında kalmasıydı. Kurduğu sağlam parti teşkilatı sayesinde beklenenden daha çok Demokrat seçmeni sandık başına çekmeyi başaran Obama, ülke genelindeki halk oylamasını da kazanarak böyle bir senaryoya izin vermedi. Evet, seçimler nihayet bitti. Ama bu büyük ve tarihi zafere rağmen Obama için asıl zor dönem şimdi başlıyor. En zor konu gene ekonomi olacak. Özellikle de bütçe meselesi Amerika'yı yeni bir ekonomik durgunluğa sürükleme potansiyeline sahip. Unutmamak gerekiyor ki, Temsilciler Meclisi halen Cumhuriyetçi Partinin elinde. Ve tabii ki, dış politikada Suriye gibi aciliyet teşkil eden konular nedeniyle bütün gözler Beyaz Saray'da olacak. Umarız Obama kazandığına pişman olmaz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA