Türkiye'nin en iyi haber sitesi
LEVENT TÜZEMEN

Rijkaard'ın vizyonu

Galatasaray Başkanı Adnan Polat'ın dünkü açıklamalarını dinliyorum. "Rijkaard, inşallah Türk futboluna faydalı olur. Gelişi UEFA'da birinci haber oldu. Avrupa medyasında da. Bu imzanın Türkiye ve Galatasaray'ın imajına katkısı olmuştur. Bu, Galatasaray'daki futbolcular için de bir şans. Çünkü Galatasaray 'Rijkaard'ın takımı' olarak daha yakından takip edilecek. Böylece ileride futbolcularımıza yurtdışına transfer imkanı doğacak" diyor.
Bazı düşüşler yeniden yükselişlerin habercisi olur. Galatasaray geçen sezonu beşinci bitirdi. Ama şu anda Rijkaard sayesinde Avrupa'da sarı-kırmızılılara gösterilen ilgi şampiyon olunmuş izlenimi veriyor. Rijkaard'ın gelişi sadece Türkiye'deki Galatasaray taraftarlarını değil, Avrupa'daki gurbetçileri de heyecanlandırdı. Beşinciliğe öfke kusan taraftarı takımıyla Rijkaard barıştırdı. Bunu Rijkaard öncesi ve sonrası kombine satışlarına bakınca net bir şekilde görebiliriz. Hollandalı teknik adamın gelişi sonrası kapalı veya numaralıdan kombine bulmak imkansız hale geldi.
Galatasaray yönetimi, Rijkaard formülünü veya benzerini geçen sezon başında devreye sokmuş olsaydı, tarihinin en kolay şampiyonluğunu elde ederdi. Hatta Kadıköy'de UEFA Kupası finalini de oynayabilirdi. Bir kulüp için teknik adam her zaman önemlidir. Sezon boyunca ortaya konan teknik adam tercihlerinin hepsi birden yanlış olunca beşincilik ile yetinildi. Hatta bir ara takımın Avrupa'ya gidememesi bile söz konusuydu.
Teknik adamın çapı, vizyonu, kariyeri her zaman takımın üzerinde olmalıdır. Derwall ve Fatih Terim bunun Galatasaray'daki en iyi örnekleridir. Skibbe belki centilmendi ama çapı, yönetme becerisi ve kariyeri futbolcuları taşıyamadı. Dolayısıyla Galatasaray'da futbolcuya dayalı sistem oluştu. Rijkaard'ın futbolculuk ve teknik adamlık kariyeri Galatasaray'daki mevcut futbolcuların her birinin kariyerinin çok üzerinde. Bu özellik, Galatasaray'da futbolcunun hocaya olması gereken saygısını ve sevgisini geri getirecektir.
Polat'ın sözlerinde "Biz Rijkaard'ı getirme hamlesiyle futbolcuları da vitrine taşıdık. Sıra onlarda" mesajı yatıyor. Genç futbolcular artık sadece Galatasaray'ın değil, Rijkaard'ın da kıymetini bilip çıktıkları vitrini iyi kullanmalılar.
Hep Rijkaard diyoruz. Oysa Rijkaard- Neeskens ikilisinin altı çizilmeli. Galatasaraylı futbolcuların Neeskens'in de bilgi ve tecrübesinden çok faydalanacaklarına inanıyorum. Çünkü Kovacs yönetiminde Şampiyon Kulüpler Kupası'nı üç yıl üst üste kazanan Cruyff'lü Ajax'ın temel taşlarındandı.

DERS ÇIKARILMALI
Bu ikili, Galatasaray'ı Avrupa ve dünya vitrinine yeniden ismen oturttu. Başarı ve performansla bu gündemde tutunma konusunda top artık yönetimde ve futbolcularda. Hocayı getiriyorsan ama isteklerine yanıt veremiyorsan, devrim niteliğindeki bu hamle topal kalır. Bu nedenle yönetim de "Rijkaard geldi; işimiz bitti" havasına girmemeli. Futbolcular da geçen sezonki yanlışlarından ders almalı.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA