Türkiye'nin en iyi haber sitesi
LEVENT TÜZEMEN

Yabancı evlatlarımız!

Galatasaray'ın Çek yıldızı Milan Baros, hafta başında baba oldu. Baros'un oğlu Patrick, İstanbul'da doğdu. Tıpkı Lugano'nun ikinci çocuğu, yine bir oğlan Thiago gibi. Tıpkı Gheorghe Hagi'nin 1998'de İstanbul'da doğan oğlu İanis gibi. Trabzonspor'dan Manisa'ya kiralanan İsaac Promise'nin de bordo-mavili kulüpte oynarken Türkiye'de bir oğlu dünyaya gelmişti.
Bu dört çocuğun da futbolcu babaları var. Dördü de Türkiye'de doğdu.
5901 sayılı "Türk Vatandaşlığı Kanunu" 6. Maddesi "Doğumla kazanılan vatandaşlık" şeklinde.
Bu madde "Doğumla kazanılan Türk vatandaşlığı, soy bağı veya doğum yeri esasına göre kendiliğinden kazanılır. Doğumla kazanılan vatandaşlık doğum anından itibaren hüküm ifade eder" diyor. 8. maddede anne ve baba yabancı da olsa Türkiye'de doğan çocuğu Türk vatandaşı olarak tanımlıyor.
Yukarıda saydığımız futbolcular dışında Fenerbahçeli Alex, Beşiktaşlı Delgado ve daha birçok yabancı futbolcu ülkemizde kız babası da oldular.
Burada kulüp yöneticilerimizin yapmaları gereken bir jest olduğuna inanıyorum. Bu çocukların Türkiye'de doğdukları için Türk vatandaşı olma hakları var. Bizim kanunlarımız çifte vatandaşlığa izin veriyor. Eğer bu futbolcuların ülkelerinin kanunları da engel değilse burada doğan çocuklara verilecek "Türkiye Cumhuriyeti Nüfus Cüzdanı" hem sporcular hem aileleri için çok güzel bir jest olacaktır.

MİLLİ OLABİLİRLER
Ayrıca bu çocuklar ileride büyüdüklerinde futbolcu olurlarsa (ki genetik bilimine göre iyi futbolcu olma potansiyelleri yüksek) Türk vatandaşlığına da sahip olduklarından ülkemizde yabancı kısıtlamasına takılmadan futbol oynayabilirler. Hatta bir adım daha ilerisini düşünürsek, Baros'un, Lugano'nun, Hagi'nin çocuklarının Türk Milli Takımı'nda oynamalarını veya Türkiye'de, üstelik belki de babalarının oynadığı kulüplerde gelip top koşturmalarını düşünebiliyor musunuz?

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA