Türkiye'nin en iyi haber sitesi
LEVENT TÜZEMEN

Reçete Frank Rijkaard'da

Sturm Graz maçı öncesi Rijkaard, medyanın Galatasaray'a yönelik eleştirilerine karşı, tutarlı, hassas ve dengeli bir yorum yaptı: "6 haftadır bizi göklere çıkaran medya bir beraberlikle yere çaktı. Eleştiriler her zaman vardır. Medya üzerine düşeni yapıyor. Puan kaybetmek dünyanın sonu değildir. Her şey bir kere de simsiyah olmaz. Bir galibiyetle her şey bembeyaz olmaz. Bir galibiyetle bizi göğe çıkaran medya, bir beraberlikle negatife döndü."
Sezon başından bu yana Avrupa'da oynadığı 8 maçın beşini kazanan, üçünde berabere kalan, ligde ise üst üste 6 maç kazanıp sadece Eskişehir'e takılan ve iki kulvarda yenilmeden yoluna devam eden Galatasaray'ı yerden yere vurmak haksızlık. Eleştiri konusunda İngilizler'in ünlü devlet adamı Churchill "Eleştiri belki güzel birşey değildir ama gereklidir. Eleştiri ağrı ile aynı işi görür. Çünkü ağrı da vücutta bir arıza olduğunu haber verir" der.
Sezon başında fırtına gibi esen, önüne gelene 4-5 atan Galatasaray'ın oynadığı futbolda bir "Arıza" olduğu göze çarpıyor. Galatasaray'ı yakından izleyen bir medya mensubu olarak gözlemlediğim arızaları sıralamak istiyorum:
1- Sezon başından beri takım olarak hareket eden Galatasaray, bu refleksini yitirmiş görünüyor. Galatasaray topa daha fazla hükmettiğinde, ayağa isabetli pas yaparak ve takım halinde yardımlaşarak oynadığında büyük keyif veriyor. Rijkaard'ın bozulan bu akordu onarması gerekiyor.
2-
G.Saray'ın yıldızlarla dolu geniş kadrosunun homojen bir yapısı var. Takımda yüksek kapasiteli ve oyun içinde birçok göreve adapte olabilicek oyuncular bulunuyor. Sadece önde basarak "Atak" futbol oynamak maçı kazanmaya yetmez. Kapanan takımlara karşı bazen oyunu kendi sahanızda kabul edip hızlı hücumlarla sonuca gidebilirsiniz. Keita bu oyun düzeni için ideal.
3- Galatasaray Keita'yı verimli kullanamıyor. Fildişili, çok süratli ama süratini gösterecek final paslarını alamayınca top ayağındayken rakibini önce çalım atarak geçmeyi, sonra da süratlenmeyi deniyor. Boş alanda tek hamlede topla buluşamıyor.
4- Elano'nun temposu çok düşük. Rijkaard, Elano'yu ilk kez Sturm Graz önünde Ayhan'ı çıkardıktan sonra önce Topal ve sonra Sarp'ın yanında ön libero gibi kullandı. Ayhan oynamadığında Sarp-Topal ikilisi göbekten hücum oyuncularına etkili paslar atamadı. Bu ikili çok koşuyor, mücadele ediyor, savunmaya nefes payı oluyor ama topu oyuna gecikerek sokarak G.Saray'ın hızlı hücum etmesini frenliyor. Elano güçlü olursa Sarp veya Topal'la bu görevi başarıyla yapabilir. Baros'un attığı gol Elano'nun ara pasıyla oldu.
5- Sabri haftalardır iyi oynuyor ve Keita ile birbirlerini iyi tamamlıyor. Sabri kanat bindirmelerinde başını kaldırmadan ısrarla rakibin içinden geçip orta yapmaya çalışıyor ve bazen Keita'nın rolünü üstlenmeye çalışıyor. Çalım becerisi, topla süratlenmesi ve orta yapabilme özelliği Keita ile aynı düzeyde değil. Keita ile yardımlaşır ve duvar pasını düşünürse kanatlardan daha etkili olur.

ARIZAYI BELİRLEDİ!
Takımın doktoru Rijkaard, hastalığı biliyor, itiraf ediyor ve nasıl önlem alacakları konusunda kendisine ve oyuncularına güveniyor.
Hollandalı hoca panik yapmıyor, oyuncularını yıpratacak açıklamalarda bulunmuyor. Avrupa maçlarından sonra Neskeens'in, lig maçlarından sonra Rijkaard'ın basın toplantılarına katılacağı deklara edilmişti. Sturm Graz maçı sonrası Rijkaard'ın medya önüne çıkması Hollandalı hocanın arızayı gördüğünün ve çözümü için el attığının göstergesidir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA