Türkiye'nin en iyi haber sitesi
LEVENT TÜZEMEN

Transferde fantazi değil, katkı

Galatasaray başkanı Ünal Aysal'ın dilinde aylardır transfer için bir "çilek" var. Son dönemde bu meyvenin adı kiraz olarak değişse de, frambuaza dönüşse de alınacak oyuncu için fantazi dolu bir niteleme olmaya devam etti. Transferde fantaziye yer yoktur; gelecek olanın takıma ne katkı sağlayacağı önemlidir. Katkısı yüksek olacak isimler fantazilerin önünde yer almalıdır. Galatasaray da transferde önceliği fantaziye değil, ihtiyaca ve katkıya vermelidir. Galatasaray'ın öncelikle iki ihtiyacı var: Birincisi; hem sol bek hem sol stoper oynayabilecek, göbekte görev yaptığında savunmanın liderliğini üstlenebilecek bir isim. Buraya Inter'deki Chivu gibi bir model bulunabilir. Terim bir Popescu arıyor ama Ocak transferinde hem de Şampiyonlar Ligi'nde de oynatabileceğiniz böyle lider kimlikli bir futbolcu bulmak çok zor.
İkincisi de Kazım gittiğinden beri geçen sezon ikinci yarıda sürpriz bir şekilde Engin ile kapatılan sağ kanattaki boşluk. Hamit'in bunu kapatamadığını ilk yarı gördük. Hamit'in Wattenscheid'da başladığı futbol hayatında parladığı mevki forvet arkasıydı. Hamit, sağda oynarken verimli olamıyor; üstelik Kazım'la (sonrasında da Engin ile) beraber yüksek performans sergileyen Eboue'nin de verimini düşürüyor. Galatasaray kanatlardan pozisyon üretemediği gibi devşirme sol bek Riera ve sağdan Eboue'nin hücuma çıkışlarında topu kaptırınca kalesinde pozisyon görüyor. Sağa Semih, sola Dany kaymak zorunda kalınca da göbekte sıkıntı yaşanıyor.
Fatih Terim hep çift forvetle oynamak istiyor ama kapanan takımlara karşı kanatlar da işlemeyince bu sistem tıkanıyor. Çözüm olarak bir 10 numara arayışı gözleniyor. Ancak Terim'in çift forvetli 4-4-2'sinde böyle bir transfer ya forveti teklemek, ya da zaten iyi işlemeyen kanatlarda fedakarlık anlamına geleceğinden çözümden çok, köstek olabilir.
Galatasaray, fantazi gibi bir 10 numara yerine eskilerin deyimiyle bir 7 numara (yani sağ açık) bulabilirse Hamit'i de forvet arkasında ya da ikinci forvet gibi kullanabilir. Böylece Necati'nin gidişiyle ortaya çıkan forvetle orta saha arasında istasyon görevi yapacak oyuncu açığını kapatabilir. Tipik bir sağ açık bulunamazsa yerli olması avantajıyla Alper Potuk çok yönlülüğüyle buradaki ihtiyacı karşılayabilir. Alper, gençliği, dinamizmi, çabukluğuyla önümüzdeki yarım sezonda orta dörtlünün sağında alışma sürececini tamamlayıp yeni sezonda bu bölgenin oturmuş ismi olabilir. Alper'in varlığı Melo ve Selçuk'u da rahatlatır.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA