Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Masuniyet.. Masumiyet!..

FATİH Altaylı aradı. Haber Türk'ün genel yayın müdürü.. "Haber Türk haber gazetesi, haber dilinde çok özenli olmalı" demiş ve Masum/ Masun karıştırmasını onlara yakıştırmamıştım.
Fatih "Masuniyet Karinesi demek de doğrudur. O da kullanılıyor, araştırdık" dedi. Bana örnekler vermek istedi..
Dedim ki, "Bin örnek versen de değişmez. Yanlış yanlıştır. Masuniyet hukuk dilinde Dokunulmazlık demektir. Masumiyet ise suçsuzluk.. Bu ikisi arasında dağlar kadar anlam farkı vardır. İkisi birbirinin yerine kullanılmaz. Kim kullanırsa yanlıştır.."
Tekrar ediyorum. Hukukta Masuniyet, haktır.. Kişi Masuniyeti, kişi dokunulmazlığıdır. İnsan olmanın herkese verdiği bir haktır. Örnek kimseye işkence yapamazsınız. Yasama Dokunulmazlığı (Teşrii masuniyet) milletvekillerinin hakkıdır. Bu sıfatı taşıdıkları sürece, haklarında adli işlem yapılmaz. Yapmak için dokunulmazlığın kurallar içinde kaldırılması gerekir.
Masumiyet ise, karinedir. Karine ispat yükünü iddia edene yükleyen hukuksal durumdur.
Örnek.. Menkullerde zilyetlik mülkiyete karinedir. Yani taşınabilir mallarda elde bulundurma, o malın sahibi olduğunuzun karinesidir. Başkası "Benim" derse ispat yükü, bu karine yüzünden iddia edene düşer. Yani cebinizdeki para aksi ispat edilene kadar sizindir. Polis mesela niye rüşvet baskını yaparken, paraların numaralarını alır?. Çünkü paranın kendisine ait olduğunu kanıtlayamazsa, hukuk rüşveti alanın "Bu para benimdi" demesini yeterli bulur. Taşınmazda ise böyle bir karine yoktur. Bir evi, arsayı, tarlayı sahipleniyorsanız, sizin olduğunu belgelemelisiniz.
Masumiyet, karinedir. Yani insan, aksi kanıtlanana kadar suçsuzdur. Kimse suçsuzluğunu ispata zorlanamaz. Suçluluğu ispat, suçlayana düşer.
Masumiyet karinesi, hukukun temel ilkesidir.
Yani Sevgili Fatih,
"Milletvekili masuniyeti, milletvekili dokunulmazlığı" demektir. Yasalarla verilmiş bir haktır.
"Milletvekili masumiyeti" milletvekili suçsuzluğu demektir. Bu bir hak değil, her insan için geçerli bir hukuksal özelliktir. Ayrıcalık gerektirmez..
Şimdi bu ikisi nasıl ayni şey olur, birbiri yerine kullanılır, söyler misin?..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA