Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Aldatma Halleri.. Maraz ve İkilem..

Kitap / Begüm E.K.

MARAZ (Hande Altaylı- Remzi Kitabevi) ve İkilem (Eddi Anter- Goa Yayınları) masamda uzunca süredir bekleyen, okumak istediğim onlarca kitaptan ikisiydi.. Her ikisinin de bu yazıda buluşması bir ortak noktaları olmasından.. İkisi de 'Aldatma' konusunu işliyorlar. Farklı cephelerden olsa da..
Buyrun, modern hayatın insan hallerine bir de 'Maraz' ve 'İkilem' cephesinden bakalım..
Siz, en yakın dostunuzun eşi tarafından aldatıldığını bilseydiniz, durumu ona söylemeyi mi, yoksa gözlerinizi bu gerçekten kaçırmayı mı tercih ederdiniz? Sizi bilmem ama romandaki karakterler yakın dostları Aslı'dan, nam-ı diyar 'aldatılan kadın'dan bu gerçeği gizliyorlar. Maraz; kitabın ana karakteri Aslı'nın 'aldatılma' sonrası çözüm ve çözümsüzlükleri, özetle iç dünyası üzerine kurulu.. Aslı'nın çıkış yolu arayışının arka fonunda; dostları Devrim, Burcu ve Sevil'le tanışıyor, hayatları ve kişilik özellikleri hakkında bilgi sahibi oluyoruz. Hikâyedeki bir diğer önemli karakter de insanlarla ve olaylarla iletişim kurmaktan uzak olan Aslı'nın kardeşi, Zeyno. Belki de romanın en 'problemli'si.. O, diğerlerinin aksine iletişimsizliği, paylaşmamayı seçiyor ve bu psikolojik hal okuyucuya etkili bir şekilde geçiyor.
Kitapta; zor zamanlarda dostların bir arada olması, birbirlerine olan kızgınlıkları da doğal ve akıcı bir tonda verilmiş, yaşamdaki gibi.. Rahat ve hızlı okunabilen Maraz'ı sevdim. Özellikle dili ve anlatımı beni kavradı diyebilirim. Yazar Hande Altaylı; 2006'da yayınlanan 'Aşka Şeytan Karışır' romanından sonra kendisini takip eden okurların yeni kitap beklentisini boşa çıkarmamış gözüküyor.
İkilem ise Eddi Anter'in 'Lilly- Ben bir Arap Yahudi'siyim' ve 'Kumbara' kitaplarından sonra çıkan üçüncü romanı.. (ÜÇÜNden) Biri alt başlığı ile yayınlanan İkilem'de bu defa bir erkeğin karısı tarafından aldatılması sonrası yaşadığı psikolojik durumla karşı karşıyayız.
Belirtmeliyim ki; aldatılan erkek ve kadının tepkileri birbirinden son derece farklı.. Yani; Maraz'ın Aslı'sı ile İkilem'in Selim'i tam bir 'Erkekler Mars'tan, Kadınlar Venüs'ten' durumunu yansıtıyor.
Romanın ana karakteri Selim yurtdışına yaptığı iş seyahatinden erken döner ve özlediği eşine sürpriz yapmak ister. Ne var ki; durum kendisinin beklediği gibi gelişmez ve Selim büyük bir şok yaşar. Eşi yatak odasında bir başka erkekle birliktedir. Durumun vahametinden daha şaşırtıcı olan; karısının yanındaki erkeği Selim'in yakınen tanımasıdır.
Üç bölüme ayrılmış romanda, aldatma ve sadakat kavramları sorgulanırken; okur, finalde sürpriz bir son ve kurgu ile karşı karşıya kalıyor.
Aldatmanın geçmişi, insanoğlunun tarihi kadar eski sanırım.. Sosyo-ekonomik duruma ve statüye göre pek de farklılık göstermeyen konu; cinsler arası ilişkiler devam ettiği sürece daha birçok yazara ilham vermeye devam edecek gibi gözüküyor.begumerdemli@hotmail.com

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA