Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Mükemmellik ve küçük ayrıntılar..

Nebil "Ağabey benim eve en yakın otel Rixos, sana orda yer ayırttım" dedi.. "Peki" dedim..
Rixos, de luxe sınıfından bir tatil köyü.. Yani 5 yıldız falan idare etmiyor artık. 7 yıldızlı..
Bana bir villa ayırmışlar.. "Arap Şeyhi miyim" diye şaka ettim. Tek başımayım ve pratik olmayı severim.. "Ana binadan uzak villada ne işim var. Bana ana binada bir oda verin yeter" dedim. Çözdüler..
İki şey harikaydı..
Bir.. Büfeler ve dünyanın her çeşit mutfağından alakart restoranlar.. Her şey dahil bir tatil köyünde bu kadar üst düzey çeşit ve lezzet bulmak kolay değil..
İki.. Daha önemlisi.. Personel..
Genç Genel Müdür Vedat Dalkıran'a "Bir Rixos Akademiniz mi var?.. Yahu bir otelin tüm personeli bu kadar mı mükemmel olur" dedim.. Hepsi ama hepsi, nasıl güler yüzlü.. Nasıl herkese ve her şeye koşuyorlar.. Lobide kahvemi getiren güzel kızdan, arabamızı park eden valeye kadar 50'den fazla Rixoslu ile muhatap oldum.. İnanın, hepsi kusursuz.. Kılığından, davranışına kusursuz.. "Bana mı acaba" diye bir kenara oturup gözetledim hatta.. Hayır.. Herkes Hıncal Uluç onlar için..
Gece yarısından sonra, sabaha karşı geldiğinizde sizi uykulu, ya da abus suratlı biri karşılar, dünyanın her yerinde.. Rixos'ta o nöbetçiler bile nasıl içten gülerek "Hoş geldiniz.. İyi geceler" diyorlar..
Bina yapmak kolay. Zor olan insan malzemesi.. Rixos hendeği aşmış.. Bu personel 10 üzerinden 10!..
Binaya gelince..
İşte "Kızım sana söylüyorum" buradan itibaren..
Rixos bu cennet yerleşimli tatil köyünü kendi yapmamış. Başka bir şirket, başka bir otel zinciri için başlamış. Bitirememiş. Yıllarca öyle kalmış. Sonra Rixos almış ve açmış..
Vedat "Bu yıl baştan aşağı elden geçirip, Rixos standartlarını getireceğiz" dedi..
Oda sayısı 100 eksilecek, eskiden kalma odacıklar, mevcut odalara eklenip, ferahlık sağlanacakmış mesela..
Bu düzenlemeye katkım olur, öbür tatil köyleri yöneticileri de yararlanır diye eleştirilerimi yazıyorum..
Ana binada lobi baştan düzenlemeli.. Lobide oturan genelde birini bekliyordur. Geleni, gelenin de onu görmesi gerek. Rixos'da kapıyı gören lobi bölümü, koltuğu, divanı yok..
Rixos, yaşam merkezinden uzak bir tatil köyü.. Yani esas amacı güneş ve dinlenmek olanlara yönelik. Eğlenmek isteyenler, binip bir yerlere gitmek zorundalar. Onlar da gecenin bir saatinde gelirler..
Gerek dinlenmek için gelenler, gerekse eğlenceye gidip geç gelenler için oda ve yatak koşulları fevkalade önemlidir..
Bir konuk, böyle de luxe bir otelin odasında ne arar?.
Bir.. Kontrol edebileceği bir havalandırma sistemi.. Odamın kaç derece olacağına ben karar vermeliyim. Klimanın hangi hızla üfleyeceğine de..
Rixos'da duvarda derece ve üfleme otomatı var. Ama işe yaramıyor. Merkezi sistem.. O otomat sadece açma ve kapamaya yarıyor. Olmaz. Olmadı zaten..
İki.. Özellikle gece geç gelen, sabah saatlerinde uyumak ister. Derin uyku için tam karanlık şarttır. Rixos'da perdeler ince ve tam karanlık sağlamıyor. Güneş doğunca, oda ışımaya başlıyor ve artık derin uyuyamıyorsunuz. Türkiye'de bunu sağlayan otel ve tatil köyü hatırlamıyorum. Oysa çok ama çok önemli ayrıntıdır, ışığı ve güneşi sızdırmayan perde.. Hani o savaş yıllarının ışık sızdırmaz stor kamuflaj perdeleri, ya da pancurları olmayan otel, lüks olamaz..
Üç.. İnsanı dinlendiren derin uykudur. Derin uyudunuz mu, hatta üç saat bile yeter insana.. Derin uyku çok iyi yatak ve yastıkla sağlanır. Avrupa'da iyi oteller yastık menüsü verir, konuklarına.. Ben Tempur yatak ve yastıklarını keşfedince derin uykuyu yakaladım. Astronotlar için sipariş üzerine keşfedilen tempur, bilinen yatakların misli misli pahalı.. Ama uzun vadede parasını çıkarıyor. Çünkü eskimiyor. Başarı üzerine benzeri malzemeden yapılan başka markalar da çıktı, tam aynisi olmasa da..
De luxe otel, yatağını bir defa almalı, ama en iyisini almalı.. Üzerine birkaç ay yatıldı mı çukurlaşan ve sertleşen ucuz yataklarla lüks otelcilik olmaz..
Yani, 7 yıldız, etrafından sular akan kanallar içinde bol odalı, mutfaklı, jakuzili, özel havuzlu, hatta helikopter pistli villalarla değil, ayarlanır klima, ışık geçirmez perdeler ve çok ama çok kaliteli yatak ve yastıkla sağlanır. Bu üç küçük ayrıntı, öteki tüm dev gösterişlerin önüne geçen, yokluğunda o ihtişamı sıfırlayan esastır, çünkü..
Kimse unutmasın..
Mükemmellik de, şeytan da ayrıntılarda gizlidir!..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA