Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Tecelli'den Abuzittin'e mektuplar

Abuzittincim,
Ramazan Bayramın kutlu olsun kardeşim. Herhalde bugün, turizmden geçimini sağlayan insanlar "çifte bayram" yapıyordur. Çünkü Ramazan turizmi kötü vurdu. Ramazanla turizm bi türlü bağdaşamıyorlar.. Önümüzdeki yıllarda da aynı durum devam edecek. Ramazan, gene turizmin en hareketli günlerine denk düşerken, turizmle uğraşanlar, hem dini vecibelerini yerine getirecekler hem de kazançlarının büyük bi bölümünden vazgeçmek durumunda kalacaklar. Garip bi vaziyet.. Ama belki de öteki tarafa vardıklarında, dünyada kaybettiklerinin kat kat fazlasıyla mükafatlandırılacaklardır.
Sırf yabancılarla çalışan işletmeler işin pek bi sorun yok denebilir ama yerli turistlerle çalışanlar, bizimkiler ellerini ayaklarını çektiler mi sapır sapır sallanıyorlar kardeşim. (Pek tabii, ekonomik krizi de göz ardı etmemek lazım ) Ben en çok, ufak bi lokanta veya bi kaç masalık kahvehane işleten, minik bi tezgâhın arkasında incik boncuk satarak bişeyler kazanmaya çalışan küçük esnafa acıyorum.. En çok onlar zarar görüyor.
Bu Ramazan günlerinde, Ege ve Akdeniz kıyılarında dolaşırken işin vahametini daha iyi kavradım. Mesela Kaş'ı daha çok yabancılarla çalışır sanırdım. Son yıllarda bu değişmiş, yerli turistin yabancıya oranı yüzde 70'leri bulmuş. Ramazandan dolayı Türkler tatillerini kısa kesince Kaş sokakları eski günlerine oranla çok tenhalaşmıştı..
Datça ise, zaten mevsimi kısa olan bi kasabamızdır, bu defa Ağustos'un başından bu yana Datça, baktım, sadece Datçalılara kalmış..
En büyük şaşkınlığı Marmaris'in İçmeler'inde yaşadım. Tüm Doğu Akdeniz'in en güzel köşelerinden biri olan İçmeler'de, sahilin bi ucundan başlayıp Martı Otel'e kadar giden gezi yolunda, bizim dışımızda bi kaç kişi daha dolaşmaktaydı. Oysa o tarihlerde ve o saatlerde bu gezi yolu en az İstiklal Caddesi'nin bi bayram sonrası yoğunluğunu taşımalıydı.
Kuzeye doğru, Bodrum'a çıktıkça da aynı tablo devam etti.
Abuzittincim yerli turistin turizm sektörü için ne derece önemli faktör olduğunu, bu Ramazan günlerinde, çok somut gördüm. Resmi rakamlar yayınlandığında ne çıkar bilmem ama gözle görülen bu.. Şimdi 3 gün bayram var sonra okullar hemen açılıyor. Bi 15 gün sonra açılsaydı da esnafa biraz toparlanma şansı tanınsaydı kıyamet mi kopardı acaba?
Haa, yerli turistle çalışan esnafımıza (tabii ki çoğunluğu değil onlar kendilerini bilir) bi not: Eski parayla, maliyeti 2 lira olan küçük pet şişe suyu 2 milyon liraya müşteriye kakalamayı sürdürürseniz, bi gün gelir, Ramazanlı günleri bile arar hale gelebilirsiniz. Benden söylemesi..
Münasip yerlerinden öperim Abuzittincim.
Kardeşin Güneş.
Tecellister@gmail.com

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA