Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Tecelli'den Abuzittin'e mektuplar

Abuzittincim,
Her şeye rağmen, Türkiye'ye gelen turist sayısının 27 milyonu aşacağı anlaşılıyor. Bu güzel haber. Daha doğrusu beklenmedik bi haber. Dünyada ekonomik kriz sürerken böyle bi rakamı yakalamamız, Sayın Turizm Bakanımızın da söylediği gibi "övünülecek" bi durum.
Fakat şöyle de bi vaziyet var. Turist başına harcanan para 600 dolardan 500 dolara düşmüş. Yani geçen yıl 21 milyar dolar girdiyi bu yıl zor tutturabiliriz.. Abuzittincim, Sayın Bakanımız "Gelecek yıl mutlaka 30 milyon turisti buluruz" diye müjde veriyor. Ben bunu "müjde" olarak kabul edemiyorum.
Niye, hep örnek veriyorum; bu rakam olsa olsa, 4 tane Eyfel Kulesi eder. Koca Türkiye'ye 4 tane Eyfel Kulesi'ni gezen kadar turist getirebiliyorsan bunun neresi müjde? Hele bu turistlerin gittikçe kalitesizleştiğini de düşünecek olursan.
Daha net bi örnek, İstanbul'a gelen turist sayısı geçen yıl Eyfel Kulesi'ni gezen turist sayısından fazla değil. Alt tarafı bu bi kule bilader.
Muğla iline gelen turist sayısı ise (Bunun Bodrum'u var, Marmaris'i var, Fethiye'si var, Datça'sı var, varoğlu var) Eyfel Kulesi'nin yarısı kadar bile değil. Eylül ayı sonu itibariyle 2 milyon 594 bin 50 kişi. Hüzün verici bi durum.
Bi kaç hafta önce Fransa'nın güney kıyılarındaydım. Yağmurlar başlamıştı. Otellerde yer yoktu. Marmaris'e gel. Hâlâ yaz.. Oteller yarı yarıya boş. Hele o güzelim İçmeler'in hali. Valla insanın içi acıyor.
Maalesef hükümet, turizm konusunda, tanıtım başta, çok pasif. Turizm Bakanı anlaşılıyor ki, bi şeyler yapmak için çırpınıyor ama baştakiler pek oralı değil. Şimdi bak Abuzittincim, senin otomotiv sektöründen kazandığın paranın neredeyse yarısı tekrar dışarı gidiyor. Neden, çünkü bu malı üretebilmen için dışarıya bağımlısın. Motor gövdesiydi, pistonuydu, bujisiydi, mujisiydi.. Turizm öyle değil ki. Giren dövizin çok büyük kısmı ülkede kalıyor. Buna rağmen hükümetin turizm sektörüne böylesine duyarsız kalışını aklım almıyor. Olacak şey değil.
Antalya'da dünyanın en iddialı golf sahaları var. Gelen golfcü sayısı 65, bilemedin 70 bin.( Bu yıl daha da azalmış olabilir ) Bu rakam İspanya'da 6 milyon!
Sayın Başbakan "3 çocuk yapın "propagandasına verdiği önemin yarısını Türkiye'de turizm sektörünün desteklenmesine verse herhalde ülkemiz için çok daha hayırlı olur diye düşünüyorum Abuzittincim. Mamafih yerli turizme katkısı açısından böyle bi politika yürütüyor olabilir. Bizim aklımız elbette böyle ince hesaplara ermez.
27 milyon turistten söz ediyoruz, bunun da bi "net" hesabı olduğunu unutma. Mesela Yunanistan'dan Bulgaristan'dan günübirlik gelenler.. TIR kaptanları, yardımcıları, Türkiye'de 24 saatten az kalan işadamları, kongre üyeleri, bu sayıya dahil. Bu durumda, yerli turizmin daha çok desteklenmesi gerekebilir ki o zaman 3 çocuk bile yetmeyebilir. Münasip yerlerinden öperim kardeşim.
Kardeşin Güneş.
Tecellister@gmail.com

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA