Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

NATO, AB ve diğer "genel ev" koridorlarında 35 yıl..

Kitap/ Serpil Gogen

Gazeteci-yazar Sıtkı Uluç.. Ayni adı paylaşıyoruz ama kan bağımız hiç yok. Oysa yakın akrabayız. Rahmetli Ahmet Ağabey'in, Ahmet Taner Kışlalı'nın damadı.. Kuzinimiz Dolunay'la evli.. Tam 35 sene önce okumak için gittiği Brüksel'den bu yıl kesin dönüş yaptı.
İşte, ikinci kere okuduğum halde, elimden düşüremediğim kitabın yazarı o.. Zaten, kitabı yazmaya da dönüş yolunda, uçakta başlamış.. İlk okuduğum, sırtı spiralli bir fotokopiydi. Baskıya hazır son kopya.. Şimdi ise, o ilginç kapak tasarımıyla kitapçılarda..
Elveda Batı(k) Avrupa.. (Boyut Yayıncılık)
Kendi deyimiyle, NATO, AB, Batı Avrupa Birliği, Avrupa Konseyi gibi "genel ev" koridorlarında gazeteci ve AA muhabiri olarak geçen 35 yıl.. Dile kolay..
Buralarda en uzun süre "daimi" akreditasyon sahibi olan bir Türk'ün, bir gazetecinin yaşadıklarını, tanık olduklarını, gözlemlerini, anılarını, deneyimini, birikimini hayal edebiliyor musunuz?
Bütün bunlara enfes bir mizah, güzel bir Türkçe, akıcı bir üslup da eklenince keyif, kahkaha, gıpta, öfke gibi ruh hallerinin birinden sıyrılıp diğerine dalıyorsunuz..
Politika, diplomasi, medya kapsamında 1980'den bugüne, güncelliğini yitirmeyen bir hafıza tazelemesi.. AB yolunda olan bitenin ardındaki trajikomik olaylar.. Kim kime daha fazla yalan söyledi, mesela?..
12 yıldızlı AB bayrağının ilginç öyküsü.. AB koridorlarıyla, NATO koridorlarının farkı? Bu kadar değişik koridor olur da, casus hikâyeleri olmaz mı? Trenlerin bile "radara yakalandığı" Belçika'da, Fransız milli marşını, kendi ülkesinin ulusal marşı zannederek kameralar önünde söyleyen Başbakan..
Avrupa Konseyi'nde yaptığı konuşma, tüm katılımcılar tarafından 10 dakika ayakta alkışlanan Türk.. Türkiye'nin Brüksel'deki AB Büyükelçiliği'nde koskoca Fenerbahçe bayrağı günlerce niye ve nasıl dalgalandı?.. Belçikalı Bakan'ın Türkiye'de askerlik yapma sıkıntısı..
150 yıl kadar önce İstanbul'u ziyaret eden Belçika veliaht prensinin (Kral II. Leopold) Osmanlı saraylarında yaptığı hırsızlığın belgeleri.. Bunca yıl oralarda bir Türk olarak yaşamanın özel yanları..
Ve tabii, yine kendi deyimiyle, hiçbir tanışıklığı ve yakınlığı olmadığı halde Hıncal Uluç'la ayni soyadını taşımanın "kâbusunu" yaşayan bir gazetecinin günün birinde "tesadüfen ve pek de istemeden" Hıncal Uluç'un akrabası olmak durumunda kalışı..
"Elveda Batı(k) Avrupa" Sıtkı Uluç'un ilk kitabı değil. "Avrupa'da İslam-Dönenler", "Gizli Servis Öyküleri", ve "İki Türk'ün Ölümü" diğer eserleri.. Batı'da oturup Doğu'yu gözlemlediği dönemlere ait..
Bundan böyle Doğu'dan Batı'ya bakacak.. Tuzla'da emeklilik hayalleri kuruyor ama böylesi bir birikim ve deneyim kalemi elden bırakmamalı.. Hele medyada, "dış politika" köşelerinin eksikliği bu kadar hissedilirken..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA