Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Yaşayan Yedi İnsan Hazinemiz..

Yarın akşam, Lütfi Kırdar'da hoş bir tören var. UNESCO ve Kültür Bakanlığımız tarafından seçilen yedi Yaşayan İnsan Hazinesi ödüllerini alacaklar.
Bu yedi hazine çinilere hayat veren Sıtkı Olçar, Keçe ustası Mehmet Girgiç, Çam düdüğü sanatçısı Hayri Dev, Aşık Şeref Taşlıova ile Karagöz sanatçıları Metin Özlen, Orhan Kurt ve Tacettin Diker.
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) çalışmaları kapsamında, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bir yıl süren araştırmaları sonunda belirlenen adaylar Kültür ve Turizm Bakanlığı, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu ve UNESCO Venedik Ofisi tarafından gerçekleştirilen Güneydoğu Avrupa Ülkeleri Somut Olmayan Kültürel Miras Envanteri Uzmanlar Toplantısı'nda değerlendirilerek karara bağlandı.
Bu 7 kişi ve eserleri çeşitli yayınlarla dünyaya anlatılacak, gelecek kuşaklara aktarılmaları sağlanacak. Böylece tüm dünyanın ortak mirası olmaları sağlanacak.
Peki kimler bu yaşayan hazinelerimiz..
Taşlıova..
Nağmelere sazıyla hayat veren 70 yaşındaki Şeref Taşlıova, Halk Müziği alanında yaşayan insan hazinelerinden biri. Kars Çıldır doğumlu. İlk olarak 1971 yılında resmi görevle "Sanat Elçisi" olarak Almanya'dan başlayan yurtdışı seyahatleri ile ozanlık geleneğini yurtdışına taşımayı da başardı.
Şiirlerinin bir kısmı, Amerika Indiana Üniversitesi ve Almanya Berlin Üniversitesi'nce derlendi ve kitap haline getirildi.
Özlen, Kurt ve Diker..
Hacivat ve Karagöz hiciv sanatını yaşatan Metin Özlen, Orhan Kurt, Tacettin Diker de yaşayan insan hazineleri listesine girdi.
Dev..
Sadece düğünlerde çalıp söyleyen ve kırık zeybek oynayan Çam Düdüğü sanatçısı Hayri Dev, 1933'te Çameli ilçesinin Gökçeyayla köyünde doğdu. Dağlarda yankılanan yanık kaval sesine, düğünlerde dinlediği üç telli saza gönül verdi. 17-18 yaşlarına geldiğinde, sipsi denilen düdük ve üç telli bağlama ustası oldu. 1992'ye kadar dağlarda koyun keçi otlatıp, düğünlerde şarkı söyleyip geçimini sağlarken Fransız Doç. Jerome Cler'i tanımasıyla hayatı değişti. Fransızlar, Dev'in hayatını "Ormanlar Arkası" filmiyle anlattı. Türkiye'den çok Fransa'da tanınan Dev, listeye alınan ilk Türk oldu.
Girgiç..
Unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarından keçeciliği, farklı formlarda devam ettiren ve ünü ABD'ye kadar ulaşan Konyalı keçe ustası Mehmet Girgiç, Prens Charles'a armağan edilen sikkeyi de yapan kişi. Mevlevi dervişlerinin giydikleri yüksek ve tepesi düz keçe külahı üreten Mehmet Girgiç, dede mesleği olan keçeciliği, Konya'da Mevlana Müzesi yakınlarındaki atölyesinde sürdürüyor.
Olçar..
Çinilere hayat veren ve yaptığı sergiler ile dünyada tanınan Sıtkı Olçar, Kütahya'da küçük atölyesinde çalışıyor. Yurtdışında birçok sergi açan 60 yaşındaki Olçar, İznik çiniciliğinin sırrı 300 yıldır çözülemeyen Mercan kırmızısını bulmayı amaç edindi, Çanakkale seramiklerini de yeni bir yorumla ele aldı. Yunanistan'da Balkan Ülkeleri El Sanatları Sergisi'nde ülkemizi temsil etti. Beş kıtada sergileri büyük ilgi topladı.
(Bilgiler için Erhaber Sitesine teşekkürlerimle..)

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA