Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Sadri Alışık Ödülleri..

15 yıl olmuş, Sadri Alışık Ödülleri başlayalı.. Ne çabuk geçiyor zaman..
Mustafa Kemal Merkezi'ndeydi.. Davetiyemde 20.30 yazıyordu.. Koyu renk elbise de yazıyordu.
20.20'de ordaydım, salon kapıları kapalıydı. Millet üst üste yığılmış.. Kapılar açıldığında bir tıkanma, kilitlenme oldu bu yüzden.. Niye o kapılar kapalı tutulur?. Yaşlısı var, hastası var. İnsanları zorla ayakta bekletmek niye.. İsteyen girip otursa da o "Kapılar açıldı.. Hür yaaa" görüntüsü olmasa olmaz mı?.
20.30'da başlayacak denen gece, 21.10'da başlayabildi. Yüzlerce insan hiçbir açıklama yapılmadan 40 dakika bekletildi. Kerem Alışık açış için sahneye geldiğinde özür diledi, ama çok geç..
Bir gecikme olacaksa, bunun açıklaması, ilan edilen saatte yapılır, kaç dakika gecikileceği söylenir ve özür dilenir. Bunu yapmazsanız, yapma gereği duymazsanız, kimse kızmasın, darılmasın, insanları hiçe saymış, eşek yerine koymuş olursunuz..
Konuklardan "Adam gibi giyim" istenirken, ödül alan ve verenlerin gene o kahrolası kot pantolon ve ceketsiz, gömlekli ya da yelekli sahneye çıkıp "Ben sizi de, bu sanatı da adam yerine koymuyorum" diye bas bas bağırmalarına izin verildi.
Böylesi geceleri, bu işi çok iyi bilen bir yönetmenin, sahneye koyması gerekir. Bunu yapmadınız mı, 15'inci yıla yakışmayan akış yanlışları olur.. Adayların tanıtılması unutulur, videolar karışır, sunucu konuşurken lafı müzikle kesilir.. Sinek küçük ama mide bulandırır. 15. Yılda Alışık Ödülleri'ne böyle gölge düşmesi yakışmıyor.
Sinema ödüllerini, belli jüri filmlere paylaştırmış. Her birine bir şey verelim ilkesi öne çıkmış.. Büşra Pekin ödül alınca, Neşeli Hayat'taki öteki adayların, Yılmaz Erdoğan ve Cezmi Baskın'ın şansının kalmadığını tahmin ettim. Öyle de oldu. Hele Yardımcı Erkek Oyuncu ödülü hem de ikiye bölünürken, asıl harika kompozisyon çizen Cezmi Baskın'ın kenarda bırakılmasının başka izahı yok.
Tiyatro jürisi biraz daha ciddi çalışmıştı, ama onlar da belli oyunlara sıkışıp kaldılar sanki..
Müzikal ve Komedi En iyi Kadın Oyuncuda, Zerrin Tekindor'un, Erkek Oyuncuda Mert Turak'ın hakları yendi bence..
En İyi Erkek Oyuncuda, yıllardır kendini tekrarlamaktan başka şey yapmayan Genco Erkal'a, hem de zerre ses getirmeyen bir oyundaki rolüyle ödül verilirken, Emin Bülent Yarar, Yetkin Dikinciler ve Hakan Gerçek'in harcandığını düşündüm.
En İyi Kadın Oyuncu'da adaylar bile yanlıştı bence.. Zühal Olcay'ın Şölen'i de, rolü de abartılmıştı.. On dakika ayakta alkışlanan tiyatronun gerçek anıtı Yıldız Kenter'i artık bu tür yarışmaların içine sokmak bile bence yanlış.. Ona "Yaşam Boyu Onur Ödülü" vermek lazım.. "Teşekkür Ödülü" vermek lazım.. "Saygı Ödülü" vermek lazım.. Yıldız Hanım artık yarışmamalı.. Bu tür ödüller, biraz da teşvik anlamı taşıyor.. Gençler öne çıkmalı.. Bu ödül Berna Adıgüzel'e, Yıldız Hanım tarafından verilmeliydi, bence..
Efes Pilsen Gençlik Ödülleri verilirken, ne sunucular Kerem Alışık ve Berna Laçin'in, ne de ödülleri veren Efes Temsilcisinin aklına "Bu ödülü belki de son defa veriyoruz" demek gelmedi.
Alkollü içkilerle ilgili felaket bir yönetmelik tasarısı hazırlandı. Her an yürürlüğe girebilir. O zaman, alkollü içki üreten şirketler, spor kulübü kuramayacaklar. Spora, sanata, kültüre sponsor dahi olamayacaklar. Organizasyonlar yapamayacaklar.
Bu Efes Pilsen spor kulübünün kapanması, bu Efes Pilsen Tiyatro Ödülleri'nin, Efes Pilsen Caz Festivali'nin sonu demek. Bu Efes'in desteği ile yaşayabilen yığınla tiyatronun perde kapaması demek.
Efes, sporun ve sanatın en büyük sponsoru ülkemizde.. Yönetmelik çıkarsa, Türk sporu ve sanatı büyük bir darbe yiyecek..
"Tiyatro muhaliftir" diyen Kerem ve Berna, bu korkunç tasarının farkında mı değiller, yoksa söylemeye cesaret mi edemediler, bilemem..
Tiyatro Jürisinin DOT'a özel ödül vermesini yürekten alkışladım. DOT ülkenin en cesur, en ileri, en çarpıcı tiyatrosu.. Shopping and F...ing'i şok geçirerek izledim aylar önce, ama yazamadım. Nasıl yazacağıma karar veremedim çünkü..
Böyle bir oyunu ve oyuncuları ödüllendirmek de yürek işi.. Bravo Tiyatro Jürisine..
Bir de sorum var..
Ödülün adı aynen şöyle..
"Sadri Alışık Tiyatro & Sinema Oyuncu Ödülleri"
O zaman nasıl oluyor da, tiyatroda yönetmene ödül veriliyor.. Oyuncunun oyununda payı olduğu için mi?.
Ya da.. O zaman niye sinemada da yönetmene ödül verilmiyor?..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA