Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Adaletin bu mu Türkiye..

14 yaşındaki çocuk parkta yürürken, 18 yaşındaki bir genç yolunu kesiyor. "Ayakkabılarım üç gün önce evimin önünden çalınmıştı. (Anadolu'da ayakkabılar bazen eve sokulmaz, kapıda bırakılır.) Aynen senin ayağındakilere benziyor. Birini çıkar da numarasına bakayım" diyor. Çocuk "Bunlar benim, faturası bile var" diye itiraz ediyor. Tartışma sürerken polisler geliyor. İkisini de karakola götürüyorlar. Delikanlı, çocuğun ayakkabısını zorla çıkartıp almayı istemek suçu ile savcılığa gönderiliyor. Savcı delikanlıyı gözaltına alıp mahkemeye sevk ediyor. Mahkeme tutuklu yargılama kararı veriyor.
Savcı "Nitelikli yağmaya teşebbüs" suçundan dört sene istiyor. Yargıç "Fiil teşebbüsü aşmış, gerçekleşmiştir. Polisler tesadüfen geçmeseydi, ayakkabıları alıp gitmişti" gerekçesiyle, teşebbüsten değil, yağmadan, 10 yıla mahkûm ediyor.
Şimdi, bu kararı kendi adalet anlayışınız, hukuk bilgileriniz, vicdanınız açısından değerlendirebilirsiniz.
Benim yıllardır İngiliz mahkemesi kararını örnek verdiğim gibi, "Bu ceza, çocukların parkta özgür ve korkusuz oynama haklarını savunmak için verilmiştir" de diyebilirsiniz.
Ben başka şey söyleyeceğim..
Mukayeseli hukuk diye bir şey var.. Ondan söz edeceğim.
18 yaşındaki delikanlı, 14 yaşındaki çocuğa parkta rastlayıp, "Şu ayakkabını çıkar" diyeceğine, ehliyetsiz ve alkollü kullandığı arabasıyla kaldırıma çıkıp, orada çarpsaydı, inip yaralı olduğunu görünce orada bırakıp arabasına atlayarak kaçsaydı, giderken de, kazaya uğrayanların ayakkabıları ayaklarından fırlar ya genelde, o ayakkabıları da alsaydı, yaralı bıraktığı çocuk, kan kaybından ölseydi, ne olurdu?.
Örnek vakalar var. Belki göz altına alınır, ilk duruşmada tutuksuz yargılanmasına karar verilir, duruşma sonunda ertelenen bir seneye mahkûm olur, bir bilemedin iki ayla kurtulurdu.
Parkta "Ayakkabını çıkar" demenin cezası ise 10 sene!..
Şimdi, Türk Ceza Kanunu yürütmekle görevli Adalet Bakanı'na soruyorum..
Sizin vicdanınız ne diyor?.
Bu ceza kanununun değişmesi gerektiğini düşünüyor musunuz?.
Bir eylem planınız var mı?.
Bu arada "Ayakkabını çıkar" davası 4 ayda bitiyor. Kızının gözü önünde öldürülen Kemal Türkler'in davası 30 yılda bitmediği için zaman aşımından düşerken..
Ceza Muhakemeleri Usulü ve mahkemelerin çalışmalarından da memnun musunuz?.
Adalet Bakanı'nın asli görevi sizce nedir?.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA