Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Güneş Baklava Teorisi..

Serpil Gogen / Ankara

MEĞER Avusturyalıların o ünlü "apfelstrudel" inin yani elmalı turtasının içi onlara, hamuru bize aitmiş de, haberimiz yokmuş!.
Göçebe Türk boylarının, büyük fırınlar kullanamadıkları için, sac üzerinde pişirilen çok ince yufkaların arasına ceviz ve tatlı meyvalar koyarak yaptıkları "bağlama" tatlısı Osmanlı mutfağında en leziz şeklini alınca, bağlamadan "baklava" doğmuş.
O kadar revaçtaymış ki, Ramazan ayında tepsi tepsi hazırlanıp ilki padişaha sunulur, kalanlar "baklava alayı"yla yeniçeri ocaklarına gönderilirmiş. İşte, rivayete göre ünlü Avusturya turtası, bu alayı izleyen ve baklavanın tadına bakan zamanın Avusturya- Macaristan İmparatorluğu büyükelçisi, ülkesine döndüğünde, anıları arasında bu tören ve baklavadan söz edince, doğmuş. Baklava hamuruna çok benzeyen strudel hamuru, saydamlaşana kadar karşılıklı iki kişi tarafından çekilerek inceltilip içine konan meyvaya göre adlandırılarak servis edilirmiş.
Bu hikaye nereden mi çıktı?
Cafe linS'den.. Ankara, Bestekar Sokak'taki sürprizden.. O enfes, sıcacık, vanilya soslu elmalı turtayı bu notla servis ediyorlar.
Açılalı birkaç yıl olmuş. Çok sempatik bir yer. Hem güzel bir cafe.. Hem de farklı ve leziz yemekler sunan bir restoran.. Ama asıl sürpriz başka.. Sürpriz, Çarşamba akşamları.. Müthiş bir müzik var: Dr. Zafer Mutlu.. Tıp Doktoru.. Tenor. İstanbul'dan tanıyorum. Çarşamba akşamları bir piyano ve keman eşliğinde orada.. Harika bir repertuarla akşam sekizde başlıyorlar.. Ses düzeni olmayan, doğal ortamda, sanki evinizde dostlarınızda müzikli bir gece yaşıyorsunuz gibi.. Öylesine dost, öylesine sıcak.. Başkentin o dönemini yaşayanlar bilir, 60'lı 70'li yılların Ankara'sının tadında.. Arada şakalarla operetten napolitene, Türk, Azeri, Rus folkloruna, pop müziğin klasikleşmiş, unutulmaz parçalarına, Münir Nurettin'e, gazeliyle 'Kalamış'a kadar söylüyor. Bitsin istemiyorsunuz.
Bitmiyor da zaten.. Sonra bir keman başlıyor. Bu rüya olmalı.. Gecenin o saatinde muhteşem bir resital.. İnanılır gibi değil.. Dr. Mutlu yavaşça kulağıma eğilerek özetliyor:
"- Şimdi Hıncal Abi olsa, 'Olmaz böyle şey' derdi .."
(Cafe linS: Bestekar Sokak 84/A Tunalı Hilmi, Ankara)

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA