Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Tecelli'den Abuzittin'e mektuplar

Abuzittincim,
Sana Kanarya Adaları'ndan yazacaktım, ama oralardan mektup göndermek dert. Şimdi araya bu mektubu sıkıştırıp haftaya, döndüğümde, gördüklerimi anlatayım, dedim.
Birazdan bizi İtalya'ya götürecek uçak kalkacak. Costa Serena, ha sulara gömüldü gömülecek denen eşi Costa Concordia'nın kalktığı limandan hareket edecek. Bizimkinin rotası biraz daha güneye.. Gördüğüm kadarıyla 20 kadar Türk var. Çoğu İstanbullu. Son zamanlarda cruise gezilerine çok sayıda Türk katılmaya başladı. Eskiden tek tük vardı, mesela, Oasis gemisinde 500'den fazla: dünyanın bi ucunda, Haiti'de Antalya plajlarından daha çok Türk vardı.Gemi mürettebatı bu işe şaşırmıştı.. Doğrusu ben de şaşırmıştım. Farklı bi dünyaya açılıyoruz, bence bu çok güzel bi olay.
Türkler çoğaldıkça cruise işletmeleri de gerekli önlemleri alıyor. Gemilerde artık daha çok Türk çalışıyor. Uyarı işaretlerinde Türkçe yazılara da rastlıyorsun. Günlük Türkçe gazeteler çıkıyor. Showmenler esprilerinin içine Türkçe kelimeler katıyorlar. Dünyada fark edilmek çok güzel kardeşim.. Bakalım Costa Serena'da neler göreceğiz.
Bizim gazetelere son bi göz atıyorum. Yerli otomobili basınımız da bayağı tutmuş. Ama Güngör hoca (Güngör Uras) "Otomobilden önce otomobilin kapı kolunu yapalım" diye yazmış. Bizde biliyorsun otomotiv yan sanayi çok kuvvetlidir. 7 milyar dolara yakın ihracat yaparlar. Bildiğim kadarıyla, ülkeye net döviz kazandırırlar. Otomobil kazandırmaz! Peki nasıl oluyor da kapı kolu yapamıyoruz? Meğer yapıyormuşuz da, bizim otomobil babaları, daha ucuz olsun diye Tayvan'danmayvandan ithalata başlayınca kapı kolu üreten atölyeler ya iflas etmişler ya da iş değiştirmek zorunda kalmışlar.
Bu kafayla yerli otomobil üretimi ancak bi şovdur Abuzittincim, şov!. Kendi yan sanayini korumayacaksan ne yapayım ben yerli otomobili.. Gösteriş.. Tofaş'la Fiat'ın yaptığı yeni bi pazar yaratmaktan başka bi şey değil. Bu atölyeleri kapattıranlar içinde onlar da var.
Otomobil babalarının kafalarının değişmesi lazım..
Otomobil montajında bu kadar ilerlemiş Türkiye için yerlisini üretmek elbette mümkündür, ama alt yapıyı doğru dürüst hazırlamalıyız ve yerli girdileri yüzde 70-80' lere çıkartmalıyız. Yoksa "cari açığa selam çakmaya" devam.
Bu iş bu kadar açık Abuzittincim.
Olayın pazarlamasıysa bambaşka bi olay. Ne diyor Bakan "Biz istesek 3 ayda uçak yaparız.. Ama Airbus ve Boeing pazarda pay vermez". Vermezler tabii kolay mı? Ekmek aslanın ağzında! Otomobilde n'olacak ? Farklı bi durum mu var? ;Zaten Türk insanı da kendi malına pek sahip çıkmaz ki.. Sokakta dolaşan arabaların markalarına bak.. Biz Japonlar, Almanlar hatta Fransızlar gibi değiliz. Böyle bilinç yok.
İnşallah zamanla gelişir, bütün bunlar olur.. Ben yanlış düşünüyorumdur.. Bakarsın bi gün ampul de üretmeye başlayabiliriz. Yerli malı ampul. Neresinden bakarsan bak yarım milyar dolara yakın parayı ele güne dağıtıyoruz.. Ampuller cayır cayır dolar yakıyor.. Ve biz böyle hovardalıklara bayılıyoruz..
Ne diyeyim; yerli arabamız hayırlı olsun Abuzittincim. Münasip yerlerinden öperim.
Kardeşin Güneş.
tecelligunes@yahoo.com.tr

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA