Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Konu din olunca, sözler iyi seçilmeli..

Dinsel fanatizmi, fanatizmlerin bir başka türü ile mukayese etmek büyük yanlış olur.
Din fanatikleri, bizim düşüncelerimiz, mantığımız, aklımızdan çok uzakta insanlardır.
Çünkü onlar inançlarına sonuna kadar gömülmüşlerdir.
Onlar için gerçek yaşam, sonsuza dek sürecek öbür dünyadadır.
Bu dünyada sadece konuk olduklarına inanırlar.
İnançları uğruna öldükleri zaman da, öbür dünyada sonsuza dek, bolluk, bereket içinde ve sıkıntısız, her türlü keyfin serbest olduğu ortamda yaşayacaklarına inananlar, kolayca ölüm başta her şeyi göz kırpmadan yapacak fanatiklere dönüşebilirler.
Son zamanların yaygın Haşhaşi sözcüğü, bugün hemen bütün dünya dillerinde bir şekilde telaffuz edilen Asasin, yani Suikastçi sözcüğünün çıkış noktasıdır.
Çoğunuz bilirsiniz..
Hasan Sabbah adlı dini lider, İslam Dünyasında tek olabilmek için, tüm dünya İslam Liderlerini ortadan kaldırma planı yaptı. Hükmettiği Alamut Kalesi'ne atletik yapılı gençleri topladı. Bunları haşhaş alemlerinde uyuttu. Bu alemlerde gençler huriler ve şaraplarla dolu bir ortamda buldular kendilerini..
Sabbah ayıldıklarında onlara bir süre için cennete gidip geldiklerini söyledi. Emirlerini yaparlarsa, artık sonsuza dek, o cennette yaşayacaklardı.
Daha sonra Haşhaşi adı verilen bu gençler dünyaya yayıldılar ve yollandıkları hedefleri bulup suikastlerini gerçekleştirmeye başladılar.
Haşhaşi, suikatçi demek oldu.. Avrupa dillerine Asasin diye geçti.
Şimdi bu özeti niye verdim..
Dinsel cinayetlerin, katliamların, savaşların ardında "Bu uğurda ölürsen sonsuza dek cennette yaşarsın" inancı var. Bu yüzden IŞİD'li kameralar önünde bir insanın kafasını kesiyor. Bu yüzden Paris'teki suikastçı yerde yatan ve aman dileyen insanın beynine bir kurşun daha sıkıyor.
Bizim inancımız, bizim ahlakımız, bizim mantığımız yapılan işin alçakça bir cinayet olduğunu söylüyor. Ama Cezayirli iki kardeş oldukları söylenen (En azından ben bu satırları yazarken hala öyleydi.) suikastçiler, inançları yolunda hareket ettiklerine ve öldüklerinde cennete gideceklerinden eminler.
Şimdi bu iki mantıktan biriyle, öbürüne laf dinletmek mümkün mü?. İkna etmeyi geçin..
Tabii, kısa vadede, bu protestolar yapılacak.. Gerekirse el ele verecek yöre güvenlik güçleri bu iki suikastçiyi ele geçirmek için her şeyi yapacak.. Tabii, Orta Doğu'yu kana bulayan, dünya barışını tehdit eden IŞİD, El Kaide, Taliban gibi terör guruplarını ortadan kaldırmak için, dünya devletleri güçlerinin hepsini birleştirecekler..
Ama bütün bunları yaparken, besleyen sular kesilmedikçe, gölün asla kurumayacağını da bilecekler.
Bu da bizi uzun vadedeki çözüme götürüyor.
Din ve inançlar konusunda konuşurken, tartışırken, eğitirken çok ama çok dikkatli olmak, her sözcüğü dikkatle seçmek gerek.
Günün kısa vadeli faydaları uğruna dinsel fanatizmi teşvik, ya da tersine tahrik edebilecek eylem ve söylemlerden özenle kaçınmak gerekiyor.
Bu dünyada barış içinde, bir arada ve kucak kucağa yaşamanın başka yolu yok.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA