Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Neden “Kırmızı” değil!..

Karabük kalecisinin gördüğü kırmızı karta itiraz ettim, dünkü köşemde.. Futbol kuralları kitabını okuma zahmetine dahi katlanmadan, yanlış, ezber bildikleri üzerine yorum yapan ve başka yorum yapanlarla da "Adamlar analarından futbol hakemi doğmuşlar.. Keh.. Keh.. Keh" diye dalga geçen ve de hiçbiri tek gün hakemlik yapmadıkları halde, kendilerinde bu hakkı bulan ve her maçı, her hakemi, kendi keyiflerine uyar şekilde yorumlayan Üç Maratoncu'nun "Sonuncu adam" gerekçesiyle ittifak ettikleri "Kırmızı kart" doğru hükmünün nasıl temelden yanlış olduğunu anlatmak için seçtim o pozisyonu.
Ama yerim dar olduğu için Futbol Oyun Kurallarında "Son adam" diye bir şeyin asla olmadığını, bu kural cahillerinin kafasına sokacak "Kitap" sayfasını alamadım.
Google girin dostlar..
"Futbol Oyun Kuralları" yazın. Tıklayın. "TFF Oyun Kuralları" çıkar karşınıza.. Kayın.. 130'uncu sayfaya gelin. Federasyonun yayınladığı kitabın 130'uncu sayfasıdır bu..
O sayfayı okuyun.. Aynen şöyledir..
"Rakibin bariz gol şansını engellemek ile ilgili oyundan ihraç etmeyi gerektiren iki ihlal vardır. (Burada çeviri hatası, anlam kargaşasına sebep oluyor. FİFA İngilizcesinde anlam açık. Rakibin golünü veya bariz gol şansını engellemek diye iki ihlal..)
İhlalin ceza alanı içinde meydana gelmesi gerekli değildir.
Bir golü veya bariz bir gol şansını engellemekten dolayı bir oyuncuyu ihraç etmek için karar verirken, hakemler aşağıdaki durumları göz önüne almalıdırlar.
- İşlenen ihlal ile kale arkasındaki mesafe,
- Topun kontrolünü muhafaza etmek veya kazanmak ihtimali,
- Oyunun yönü.
- Savunma oyuncularının konumu ve sayısı..
Şimdi "Haklı" savunmalarını "Son adam" gibi bir yanlışa dayandıran, Şansal, Mustafa ve Tümer kardeşlerim, okumadıkları ama, gözlerine soktuğum kuralla baksınlar pozisyona..
"İhlalin ceza sahası içinde olması şart değil." Pozisyon buna uygun.
"İhlal ile kale arasındaki mesafe.." Buna da uygun.
"Topun kontrolünü muhafaza etmek veya kazanmak ihtimali.."
İhlal olayı, kalecinin topa elle müdahalesi.. Bu müdahale Demba Ba kaleciye verilen topa dokunamayıp ıskaladıktan ve boylu boyunca uzanan kalecinin ayaklarının dibinden geçerken, iki metre ötede elle yapılıyor. Gereksiz bir müdahale aslında. Şimdi görüntüler elinizde.. Demba Ba'nın, kalecinin ihlali, yani elle müdahalesi olmasa, topun kontrolünü muhafaza etmesi, (Ki hiç topa sahip olmadı) veya kazanması ihtimali var mı?.
"Oyunun yönü" yani topun gittiği yönle Demba Ba'nın gittiği yön tam çapraz değil mi?. Top elle müdahale, yani ihlal olmasa, Demba Ba'ya mı, yoksa kalecinin ötesinde, topa doğru koşan Karabük bekine mi gidecek?.
"- Savunma oyuncularının konumu ve sayısı.."
Yukarda anlattık. Kaleci yerde yatıp kalsa, ikinci hamleyi hiç yapmasa bile, topun gittiği yönde, topa doğru koşan bek, bariz gol şansını tamamen ortadan kaldırıyor.
Yani, Şansal, Mustafa ve Tümer Efendiler.
Kuralı yanlış biliyor, yanlış yorumluyor, bir maçın kırılma anında hatalı hakemi alkışlıyor, sonra sizi eleştirenlerle "Herkes de hakem oldu.. Keh.. Keh.. Keh.." diye dalga geçiyorsunuz..

Hadi hodri meydan.. Görüntüleri alalım. Sizin Maraton'da bu pozisyonla ilgili yorumunuzu da alalım. Üçünüze karşı, tek başıma tartışalım.. Var mısınız?.
24 saat yayın yapan üç kanalı var Lig TV'nin hangi saat derseniz, Canlı Yayına çıkalım. Hadi!..
İsim vermeye bile cesaret edemeden insanlara helva dövücü ve hık deyicileri olarak çamur atmak kolay..
Hadi.. Her eleştirimi, sizin görüntülerinizle tartışalım.. Piyero dahil!..

Yüreğiniz var mı?.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA