Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Yıllar sonra Ruhi Su’yu hatırlamak..

Ruhi Ağabey biz Mekteb-i Mülkiye devrimci gençliğinin ilahlarındandı, 60'lı yıllarda.. Devlet Operası'nın en müthiş seslerinden biriyken, "Komünist" diye kovulmuş, hapislere atılmış, sürüm sürüm sürünmüştü.
1961 Anayasası ile temel hak ve özgürlükler yerleşince, hapislerde sürünen komünistler, başta o yılların bir başka ilahı Çetin Altan (88'inci yaş günüydü, perşembe.. Milliyet'teki yazıları uzun süredir kesilmişti. Yazamıyor muydu, yazdırmıyorlar mıydı, rivayet muhtelif. Ama 88'inci yaş günü için kaleme aldığı yazıyı Milliyet değil, Cumhuriyet yayınladı.. Demek ki?. Hastaymış da.. Dualarım onunla..) Türkiye İşçi Partisi adı altında hatta Meclis'e girip gurup kurunca, Ruhi Ağabey de elindeki sazı ile yaşam hakkını elde etmişti. Hayranları, konserlerini ve çalıştığı gece kulüplerini dolduruyorlardı.
Akrabamız olur, Erkan Özerman.. Zamanın hızlı meneceri.. Ruhi Ağabey'i de yüklenmiş.. Çok sevdiğimi bildiği için tanıştırdı da beni.. Çok sohbetimiz oldu. Harika bir insan tanıdım..
İşte o 60'lı yıllar.. Kız kardeşim Serpil'i nişanlıyoruz. Ankara'nın en seçkin yeri Bulvar Palas o zaman. Hem oteli gözde.. Hem de pastanesi.. Yeni Meclis yeni açılmış.. Milletvekilleri artık Ankara Palas'a değil, oraya geliyorlar. O zaman kafeler yok.. Pastaneler var.. Bulvar gece kulübü de rakipsiz..
Bulvar'ın patronu Cengiz yakın arkadaşım.. Bulvar Kulübün danışmanı da Erkan olunca, nişanı orda yaptık tabii..
Babam Mardin Milletvekili ve CKMP Genel Sekreteri.. Aslan Amca (Türkeş) Genel Başkan.. Mustafa Amca (Kepir) partinin tepe yöneticilerinden.. Kulüpte tam sahnenin karşısında, duvar dibinde bir seki var, zeminden yarım metre kadar yüksek. Faça masayı oraya koyduk. Babam, Türkeş, Kepir ve de öteki CKMP ileri gelenleri, yani ülkenin en ünlü sağcıları orda..
Erkan harika ayarlamış her şeyi.. Ankara'da çalışan ne kadar sanatçı varsa, birbiri ardına sahne alıyorlar.. Yani, Fahrettin Aslan'ın Maksim'i halt etmiş.. Öyle bir kadro var, bizim nişanda..
Saatler 12'yi geçti.. Hava harika.. Ortam harika.. Herkeste keyif bin.. Erkan yanıma geldi. Kulağıma eğildi.. "Ruhi Ağbiyi çıkaracağım" dedi..
"Sen manyak mısın" dedim.. "Şu masaya baksana.. Babam.. Türkeş.. Ötekiler.. Karşılarında Ruhi Su.."
"Sen karışma" dedi.. "Ortam harika.. Düşünsene Ruhi Su, Türkeş'e türkü söylüyor.. Nasıl bir dostluk ve barış mesajı olur?."
Ya aksi olursa?. Ya bir rezillik patlak verirse?..
Erkan çekti gitti..
Hiç unutmam.. Yuvarlak bir sahne.. Önünde siyah bir perde, ortadan açılıyor.. Işıklar karardı.. Simsiyah perdeler yavaş yavaş aralanmaya başladı.. Önce pek bir şey göremedik. Sonra bir saz ışıldadı. Sandalyede oturan ve sazı tutan simsiyah bir gömlek ve simsiyah bir pantolonla, simsiyah sahnede oturduğu için pek belli değil.. Işıklar hafif yükseldi..
Ruhi Su!..
Erkan yapmış yapacağını.. O ana dek neşe içinde eğlenen, keyiflenen salonda bir anda bir ölüm sessizliği oldu.. Gözler sahneden, tam karşısında duran sete ve o sette oturanlara döndü..
Ben de heyecanla oraya bakıyordum ki, Ruhi Ağabey türküsüne girdi..
"Çanakkale içinde bir uzun selvi
Kimimiz nişanlı, kimimiz evli
Of!.. Gençliğim eyvah!"
Çanakkale Türküsü.. Bu türküyü sevmeyen var mı bu ülkede.. Hele de sağcılar!.. Ruhi Ağabey de nasıl muhteşem söylüyor.. Ardından Drama Köprüsü..
Ardından Anadolu ve Rumeli'nin en seçme, en güzel türküleri..
Bizim faça masada yüzler önce yumuşadı.. Sonra havaya girildi.. Sonra baktım, Aslan Amca dahil, türkülere eşlik etmeler başlamış..
Az ilerde Erkan'ı gördüm. Bana dönmüş, kıs kıs gülüyor..
Sanatın, güzelliğin, estetiğin mucizesi bu işte..
O geceyi hiç ama hiç unutmadığımı ve unutmayacağımı Yasemin Grup Yorum'un üzerinde "Dünden Bugüne Ustalarımız Ruhi Su" yazan CD'sini önüme koyunca anladım..
O geceyi de, o gecenin mesajını da..
Fikirler ne kadar ayrı olursa olsun, bu cennet vatanın insanlarıysak eğer, bizi birleştiren bir güzellik mutlak vardır. Olacaktır..
CD'de 19 Ruhi Su ezgisi var.. Ezgili Yürek, Avşar Elleri ve Hasan Dağı türkülerinde solist Ruhi Su.. Grup Yorum enfes düzenleme ile alt yapı oluşturmuş ve vokal yapıp üzerine ustayı döşemiş..

Öteki türküler, Grup Yorum solistlerince seslendirilmiş. Başka bir üslup, başka bir renk.. Ama güzel.. CD baştan sona güzel.. Bayıldım..
Mesela Ruhi Ağabeyin imza şarkısı Drama Köprüsü'nde düzenleme de, solist Ayfer de birinci sınıf..
Bugünün gençleri bayılacaklar. Bizim kuşağın benim gibi Ruhi Su hayranları arasında yadırgayanlar çıkabilir. Çıkmasın..
Hangi yenilik yadırganmadı ki?.
Albümün 19 numarası Son Söz adını taşıyan ezgiyi, gene Grup Yorum'un döşediği alt yapı üzerine Ruhi Usta söylüyor.. İyi kulak vermek lazım..
"Dedi, Köroğlu hikayesi burada bitti. İşte böylece, Şaman dualarından Dedem Korkut'a. Dedem Korkut'tan Köroğlu'na. Yunus Emre'ye, Pir Sultan Abdal'a, Karacaoğlan'a, Dadaloğlu'na, ondan ona, ondan ona, ondan da çağımızın büyük ozanlarına sürüp geldi bu güzel dil. Hep doğru gördü, doğru söyledi bu telli Kur'an. Onlar yalnız bize bu dünyayı sevdirmekle kalmadılar, daha mutlu ve daha adil bir dünyanın geleceğini de söylediler. Belki o dünyayı görmediler ama, görmüşçesine söylediler."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA