Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Yaşar Nuri Öztürk!..

Bir eski dost daha gitti.. Prof. Yaşar Nuri Öztürk Hoca'yı, 70'li yıllarda, TRT Televizyonu ilk defa Özel Ramazan Programlarına başlayınca tanımıştım.
"İftara Doğru" programında dini yorumlar yapıyordu. Ben de Cumhuriyet'te televizyon sayfası hazırlıyorum. Tanıştık. Hem TRT'deki konuşmaları, hem de sohbetlerimizle çıkardım ki, aydın ve Atatürkçü bir din bilgini Hocam..
Adının önündeki "Hoca" lafı iki yanlı.. Bir yanda İstanbul'da İlahiyat Fakültesi'ni kuran profesör hoca.. Öte yanda, Kuran'ı mealen çevirmiş (Bu kitap 126 baskı yaptı), vaizlik, imamlık yapmış bir Din Hocası..
Şu yaşam hikayesi özetine bir bakar mısınız?
İlk eğitimini babasından Kuran okuyarak aldı ve dokuz yaşında hâfız oldu. On yıllık klâsik medrese eğitiminden sonra hukuk ve ilahiyat tahsilini tamamladı.
12 yıl imamlık ve vaizlik yaptıktan sonra üniversiteye tekrar dönerek 1980 yılında "İslâm Felsefesi" konulu doktorasını verdi. 1986'da aynı dalda doçent oldu. Ortadoğu, Balkanlar, Avrupa ve Afrika ülkeleri, ABD, Güney Kore ve Japonya'da kendi alanı ile ilgili akademik araştırmalar yaptı. Fransa'da Grenoble Üniversitesinde çalıştı. New York'ta "İslâm Düşüncesi ve Çağdaş Sûfî Düşünce" dersleri okuttu. Türkçe, Arapça, Farsça, İngilizce ve Fransızca dillerinde çeşitli çalışmaları var. 1978 ve 1982'de "Türkiye Millî Kültür Vakfı" ödülünü kazandı.
Time dergisinin "20. Yüzyılın En Önemli Kişileri" listesine girdi.
Hemen tamamı İslam üzerine 39 kitap yazdı.
Sevgili Yaşar Hocam, hayatının hatasını, dünyaca saygın bir İslam Alimi olarak kalacakken siyasete girmekle yaptı. Günlük politik tartışmalar içinde kayboldu, sonunda nerdeyse unutuldu.
Mekanı Cennet olsun!.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA