Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Kano’da şalvarlı köylü kadınlar!..

Kütahya'da Porsuk Baraj Gölü kıyısındaki Sofça köyünde, Sıtkı Usta adına düzenlenen "Frig Vadisi Kano Şenlikleri"ni, Sabah Kütahya Muhabiri Bünyamin Çapgulaş sizler için yazdı.

***
Kütahya'da UNESCO ödüllü rahmetli çini ustası Sıtkı Olçar anısına 'Frig Vadisi Kano Şenliği' düzenlendi. "Büyük Ayı Doğa ve Macera Sporları Kulübü" kano gösteri ve yarışları düzenledi. Şenliğe Sinop, Giresun, Uşak, İzmir, Ankara, İstanbul, Bursa Eskişehir gibi birçok ilden toplam 30 kanocu katıldı.
Kanocular Sofça köyünde kamp yaparken, Porsuk Baraj Gölünde kürek çektiler. Doğal ortamın güzelliklerini doyasıya yaşayan kanocular, her şeyi çok beğendiklerini söylediler ve amaçlarının bu bölgeyi tanıtmak ve Porsuk Baraj Gölünün su sporlarına ne kadar uygun olduğunu göstermek olduğunu vurguladılar.
Vali Ahmet Hamdi Nayir, Sıtkı Olçar'ın kızı Nida Olçar ve davetliler de kayıkla açılarak kano sporcularına eşlik etti.
Kano etkinliğine engelliler ve köylülerin kano coşkusu damgasını vurdu. Engelliler ve köylüler kanoya binerek Porsuk barajında gezintiye çıktılar. Köylüler kanoya ilk defa bindiklerini ve çok sevdiklerini ifade ederek her yıl düzenlenmesini istediler.
Babası gibi çini sanatçısı Nida Olçar, "Etkinliğe "Sıtkı" olarak sponsor olduk. Bu benim için adeta vasiyetti. Çünkü babam bu baraj gölünün su sporlarına ne kadar elverişli olduğunu dünyaya tanıtmayı da çok istiyordu. Güral Porselen Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Güral da desteklerini sundu. Herkes elinden geldiğince bir şeyler yaptı. Artık Sofça'nın kabuğunu kırması gerekiyor. Bu organizasyon Frig Vadisi Kano Şenliği olarak organize edildi. Daha sonra motor, dağ, kamp turizmine yönelik, ya da hepsini kapsayan bir organizasyon içerisinde yer alabiliriz" dedi.
Sofça'nın kendisi için ayrı bir değere sahip olduğunu söyleyen Eskişehir Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, "Bizim desteğimiz kimsenin sınırına tecavüz diye anlaşılmasın. Sofça benim çok sevip değer verdiğim bir yer. Hem yaşayanlar hem de Sıtkı Usta'nın burada olması benim için önemli. Biz burayı sık sık ziyaret ederiz. Pir Ahmet Efendi'nin burada olması ayrı bir farklılık yaratıyor. Pir Ahmet Efendi'nin sevenlerinin Eskişehir'de yoğun olması bizim de katkı sunmamızı gerektiriyor.. Desteklenmesi gereken bir yer Sofça. Bize göre çok önemli. Elimizden geldiğince burayı yaşatmaya ve desteklemeye özen gösteriyoruz" diye konuştu.
Büyük Ayı Doğa ve Macera Sporları kurucusu Hakan Çalışkan da amaçlarını aynen böyle anlattı. "Biz de bu amaçla bir kıvılcım çaktık. Herkes el atınca böyle güzel bir etkinlik ortaya çıktı. 30 kano suya indi. Bunun dışında Eskişehir'den bisiklet ve yürüyüş gurupları geldi. Çok renkli, farklı kanoları bir araya getiren bir etkinlik ortaya çıktı. Umarım biz bunu geleneksel hale getirip kanocuları burada daha sık toplamak istiyoruz. Asıl amaç bunu bütün bir yıla yayıp Porsuk Baraj gölünde Kütahya'da su sporunun gelişmesini sağlamak" dedi.
Çalışkan "Köylüler suya çok yabancı değiller ama bu balıkçı köyünde, çoğu yine de yüzme bilmiyor. Suya yine de bir korkuyla yaklaşım var. Onları ilk defa kanoya bindirdik.. Yaşlı teyzeler, amcalar, çocuklar bu şenlikte kano yaptılar. Engellileri de kanoya bindirdik. Çok güzel oldu" diye ilave etti.
Sofça Muhtarı Ali Ekber Yiğit "Bu denli, böyle kapsamlı bir etkinlik köyümüzde ilk defa düzenleniyor. Umduğumuzdan da güzel oldu. Doğaçlama gelişen bir etkinlikti. Köyümüzün ön planda tutularak fark edilmesini sağlamak, farkındalık yaratmaktı amacımız. Buna ulaştığımızı zannediyorum. Yetkililerden devamını istiyorum, diliyorum" dedi.
Etkinlikte emeği geçen herkese teşekkür eden Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir de şunları söyledi.
"Sofça bugün çok güzel bir faaliyete ev sahipliği yapıyor. Eskişehir'den gelen arkadaşlarımızın organize ettiği şenlikte çeşitli illerden gelen kano tutkunları burada paylaştıkları güzelliği şimdi dünyaya duyuracaklar. Bu faaliyetlerin devamı için Kütahya Valiliği olarak verilebilecek destekleri planlayacağız. Bu imkandan daha fazla istifade etmeyi, buradaki alanı spor camiasına kazandırmaya çalışacağız. Bu spor ve Sofça ve Kütahya'nın tanıtımı için iyi bir fırsat. Bu faaliyete destek veren herkese teşekkür ederiz."

1. Resmin açıklaması : Sarı can yeleğini giymiş Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, Nida Olçar'la teknede...
2. Resmin açıklaması : Eeee!.. Hayatlarında ilk defaya kanoya binip bir de kazanmak.. Çak bakalım!..
3. Resmin açıklaması : Arkada tarih.. Önde hayatlarında ilk defa kanoya binen ve de yarışan Sofça köylüleri..
4. Resmin açıklaması : ..Ve de yarışlardan heyecanlı bir an.. Hem de nasıl çekiştiler görmek lazımdı..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA