Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

İki harika Dans Gecesi!..

"Müziği duymayanlar dans edenleri deli sanırlar.. Friedrich Nietzsche."
Jean- George Noverre, Modern Balenin yaratıcısı kabul edilir. Onun doğum günü, 29 Nisan (1727), 1982'de Unesco kuruluşu Uluslararası Dans Komitesi tarafından "Dünya Dans Günü" ilan edildi.
Biri 28, öteki 29 Nisan'da iki harika dans gecesi yaşadım.. İlki, Robert Kolej'de.. Hocaları Mercan Selçuk'un yönetiminde RC Modern Dance ekibi, konuk okullar, İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Bale Dalı genç ve küçük öğrencileri ve Adapazarı Enka Okulları Folklor ekibi eşliğinde enfes bir gösteri hazırlamışlar.
Daha başlangıçta vuruldum. RC Modern Dans Ekibi, Müşfik Kenter'in o unutulmaz, o beynime kazılmış sesiyle salona inen Orhan Veli dizeleri eşliğinde ve Mercan Selçuk koreografisiyle "Aşk Resmi Geçidi"ni sundular ve seyirciyi avuçlarının içine aldılar.
Sonra, Timur Selçuk'un Cahit Sıtkı Tarancı dizeleri üzerine bestesi gene unutulmazım Kırık Kalpler eşliğinde iki konservatuar öğrencisi Melisa Ayanoğlu ve Berkay Günay bir enfes "İkili" sahneledi. Anılar çöktü gene üzerime.. Nasıl çökmesin.. Yanımda Timur Selçuk oturuyor. Mercan'ın babası.. Sanat hayatının 50'nci yılında.. Timur ve bizim çocuklar Modern Folk Üçlüsü bir ortak konser turnesi yapmıştık, muhteşem anlar yaşayarak.. Bu şarkıya biterdim..
Gazeteci'de, Ekin Deniz Akarslan'a bayıldım.
Uyanma Halleri'nde geçen yılın mezunu, Gülce Su Gümüş, kendi koreografisiyle harika bir gösteri sundu..
Salonu ayağa kaldıranlar benim gene gözlerimi yaşarttılar..
Adapazarı Enka Okulları Kafkas Oyunları ekibi.. Ankara Koleji ekibindeki kardeşim Serpil dans ediyordu sanki, yıllar sonra..
"Aydınlığa Doğru Adım Adım" adlı gecenin ikinci bölümü gene RC Modern Dans Gurubu, gene Mercan Selçuk, bu defa Piazzola müziği, çarpıcı Virüs şovu oldu.
Timur Selçuk müziği ile, Konservatuar İlk Bölümü öğrencileri, nasıl şeker, nasıl başarılıydılar.
Una Pastora'da Ezgi Gürel ve Aycan Ersal, Kardelen'de Pelin Sözütek, Almila Çalışkan, Öyküm Naz Sivrikaya, Nihan Kuran gene bol alkış aldılar ve finalde ikinci kez gelen Enka Lisesi Kafkas Ekibi salonu bir kaldırdı ki, bir daha oturmadık.
Timur Selçuk'a "50. Sanat Yılı" plaketi verilirken, Timur, ülkemizin umut dolu, "Aydınlığa doğru adım adım" geleceğini enfes bir konuşma ile anlatırken de alkışlarla ayaktaydık..
"Ne mutlu bana" dedim.. "Böyle bir geceyi, yanımda Timur Selçuk'la izledim."
29 Nisan Gecesi, Kadıköy Süreyya Salonu'ndaydım.. Ne mutlu bana bir daha.. Bu defa yanımda, dünyanın en ünlü baş balerinlerinden biri, Bolşoy'da başrolde dans etmiş ilk yabancı Meriç Sümen vardı..
Nasıl dostlarım var benim..
Üç Modern Bale izledik bu defa.
İlki sopranomuz Perihan Artan'ın Richard Straus aryası eşliğinde, Belçikalı Konuk Koreograf David Sonnenbluck'un "Sondan Önce"si..
Melike Koper'i hep duyardım. İlk kez izledim. Müthiş bir balerin. Oliver Spence'i zaten biliyorum. Harika bir ikili oldular.
Çaykovski'nin Patetik Senfonisi'ni gene Belçikalı Konuk dansa dönüştürmüş.. Çok özlediğim Deniz Kılınç'ı (Eski Zeyrek) izlemek müthiş keyif oldu.. Aslında İlke Kodal'ı da görecektim o gece, ama sakatlanmış..
İzlediklerimin hepsi, Türk Balesi'nin nerelere geldiğini gösterdi.. Hem solistleri, hem de koristleriyle, geçen ay İstanbul'da gösteri yapan St. Petersburg Balesine nasıl fark attık.. Rus diplomatlar da olsaydı keşke de, biz Türklere beşinci sınıf muamelesi yapıp, o rezil kastı göndermenin nasıl ayıp olduğunu görüp St. Petersburg Kumpanyasına anlatsalardı.
Gizem Atik Tunçay.. Berfu Elmas, gördüğüm yeni harikalardı.. Ya erkekler..
Melih Mertel, Batur Büklü, Mehmet Arkan, Deniz Özaydın!..
Balemize harika yıldızlar geliyor..
İkinci Yarıda, sadece bu ülkede değil, dünyanın her yanında en popüler, en sevilen Vivaldi/ Dört Mevsim'di müzik.. Gözünü kapa dinle, öylesi.. Ama sahnede öyle bir gösteri vardı ki, gözünü kırpmaya korkarsın.
Bu defa koreograf bir başka ulusal gururumuz Uğur Seyrek'ti.
Vivaldi/ Dört Mevsim Balesi'nin Dünya Prömiyeri o gece ve ben bu muhteşem eseri ilk izleyenler arasındayım, dünyada..
Solistler gene ilk bölümde izlediğim harikalar, yeni harikalar yaratarak.. Ama beş erkek, 10 kızdan oluşan koro da harika üstü..
Nasıl mutlu çıktım salondan.. Kadıköy'den Etiler'e yürümek geldi içimden..
Yaşım elverse yürürdüm inanın.. Öyle coşku doluydu içim.. Öyle bitsin istemiyordum gece..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA