Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Yandınız, güneşçiler!.

Pazar ekimizde Dr. Ümit Aktaş tüm bildiklerimizi tersine çeviriyor.. Sonat Bahar'la konuşan uzman "Güneş tam tepedeyken güneşlenin" diyor..
Çünkü yaşamın temel maddesi D Vitaminini vücutta işe yarar hale getiren, aktive eden güneşin Ultraviyole B (UVB) ışınlarıymış. Bu UVB de güneşin tam tepemizde olduğu saatlerde, dik gelen ışınlarda olurmuş sadece. Erken ya da geç saatlerdeki ışınlarda ise işe yaramayan ve kansere neden olan Ultraviyole A (UVA) varmış.. Yani, 11-13 arası güneşlenmemiz, daha erken, daha geç gölgede oturmamız şartmış. İyi mi?.
"Yahu ne oluyoruz" derken, Yeni Asır'ın pazar ekini aldım elime.. Orda da, Hakan Atiş kardeşim manşet atmış "Sabah 10'dan önce ve akşam 5'ten sonra.."
Yani tam ışınların yatay, UVA ile geldiği saatlerde güneşlenmemiz şartmış. Onu söyleyen de uzman.. Prof. Dr. Tuğrul Dereli.. Dereli "Sakın ha, dik gelen güneş ışınlarına çıkmayın" demiş, Hakan'a.. Çok tehlikeli güneş yanıkları oluşurmuş, çünkü.
İki uzman, ayni gurubun iki gazetesinde taban tabana zıt konuşuyor.. Bana dert değil. Ben 1960 yılından beri hiç güneşe çıkmadım.
Ama plajlara koşanlar, güneşte saatlerce yatanlar, kimi dinleyecek?.
Buyrun burdan yakın!.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA