Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Peki bu reklam kaça?.

Önce Hürriyet'in birinci sayfasında, "Efsane indirim Bu Gece Yarısı Başlıyor / Yüzde 80'e varan indirim" başlığıyla sürmanşetten verilen anons..
Altında, "Dünya çapında indirimlerin yapıldığı alışveriş festivali "Kara Cuma" gece yarısından sonra başlıyor. Türkiye'nin en büyük e-ticaret platformu Hepsiburada "Efsane Cuma" adını verdiği güne emlaktan bebek bezine milyonlarca üründe uygulayacağı yüzde 80'e varan indirimlerle hazırlanıyor" diyen anons yazısı.. Yanında dişi harflerle, kişisel anonsu var, yazarın.
"Ben hazırım, siz de hazırlayın/ "Efsane Cuma için e-Alışveriş listemi hazırladım. / Ertuğrul Özkök/ Sayfa 23"

***
Ertuğrul'u da (Özkök) çok severim, Hürriyet akil adamı Faruk Bildirici'yi de..
Faruk, son zamanlarda, gazetesindeki PR yazılarının nasıl gizli reklama dönüştüğünü, bu PR yazıları yüzünden şirketlerin artık Hürriyet'e reklam vermelerine gerek kalmadığını yazmaya ve savaşmaya başladı.
***
Kara Cuma, bir Amerikan geleneğidir. Noel ve Yılbaşı'nda tüm aile bireylerine ve eşe dosta hediye alır, Amerikalılar. Holly'nin kurduğu Yılbaşı çamının altında abartmıyorum, yüzden fazla paket olurdu. Hele çocuklara beşer onar paket. Hiç unutmam, Ali Kocatepe'nin o zamanki eşi, Fatma Karanfil İstanbul'dan gelirdi, Holly'ye paket yapma işinde yardım etmek için ki, içinde ne olduğunu ailede kimse bilmesin.
Şimdi 250 milyonluk Amerika'da bu en az 250 milyon paket demek.. Noel ve Yılbaşı satışlarını düşünebiliyor musunuz?.
İşte Kara Cuma dedikleri, bu büyük satış döneminin başladığı gün.. Tüm mağazalar, Kasım ayının son cumasında, nerdeyse "0" kâr edecek indirimlerle satış yaparak, o müthiş hediye alışverişi dönemini açarlar.
Millet de, güneş doğmadan o dükkânların önünde birikir, açılış saatinde nerdeyse camı, çerçeveyi indirir, içerde ellerine ne geçerse kapıp, kasaya koşar. Çünkü o cehennemi kalabalıkta, bakma, seçme mümkün değildir. Kaptığın her şey, televizyondan çoraba, birine hediye olur nasılsa..
Bizde böyle bir adet var mı?. Yok!.
Kara Cuma var mı?. Olur mu?. Hem de Mübarek Cuma, "Kara" olur mu?.
Koymuş adını "Efsane Cuma" diye Ertuğrul..
Peki bizde tüm ama o gün kapı açan tüm mağazalar böyle yüzde 80'lere varan indirim yapar mı?.
Yapmaz.. Peki nasıl olacak "Efsane Cuma?." İnternet satış sitelerinden biriyle anlaş.. Bir, tek bir internet sitesi için "Efsane Cuma" ilan et.
Bunu Hürriyet'in sürmanşetinden duyur.. "Bebek bezine kadar" diyerek.. ("Pad" de var mı, Ertuğrul?.) Sonra 23'üncü sayfaya dön, ballandıra ballandıra anlat ve yazıyı "Benim listem hazır. Siz de listeyi bugünden yapın" diye hem de emir kipiyle bitir..
Şimdi tüm bunlar ne demek oluyor, iki dostuma da soruyorum.
...................................
Not: Yazımı bitirdim, eve döndüm, gazetelerimi açtım Ahmet Hakan da bir sütun dolusu Efsane Cuma reklamı yapmamış mı? Hem de ürünleri ballı ballı tarif ederek..
..ve de Ayşe Arman o da tam sayfa hem de Hindistan'dan yazıp yetiştirmiş.
Hayır üçü birden tesadüf olamaz.
Bu Hürriyet'in kampanyası olmalı, bedeli de Doğan Gurubu'na yatarak.. Genel Yayın Müdürü Fikret Bila bir açıklama yapar mı acaba bana? Bu iş Faruk'u aştı çünkü..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA