Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

İzmir’de Muhteşem Sergi..

Atatürk'ü en iyi anan kent, Folkart Galeri'deki muhteşem sergiyle İzmir olacak gibi..
"Büyük Dâhi Gazi Mustafa Kemal"in koridorlarında dolaşırken niçin "Muhteşem" dediğimi anlayacaksınız..
Sergi, gezenlere, Atatürk'ün 'Büyük Dâhi' olarak anılmasının doğallığını hissettiriyor ve anlatıyor.
Bu, İzmir'de bugüne kadar düzenlenen en kapsamlı Atatürk sergilerinden biri..
Sergide Gazi Mustafa Kemal'in kişisel hayatından 450 obje ve bir bölümü daha önce hiç yayımlanmamış 150 Atatürk fotoğrafı bulunuyor.
Kronolojik sıralamaya göre düzenlenmişler.
Dolaşırken, bu ülkenin, büyük liderin önderliğinde; nerelerden hangi özverilerle bugünlere ulaştığına tanık oluyor, kendinizi tarihin gizemli koridorlarında hissediyorsunuz.
Fotoğraflar canlı bir Atatürk biyografisi. Gazi'nin, nasıl bir hayat yaşadığını, cephelerde hangi mucizeleri yarattığını, günlük hayatının detaylarını, birbirine bağlı bir zincirin parçası olarak izliyorsunuz.
O zaman da okuduğunuz kitapların, izlediğiniz belgesellerin ötesinde, zihninizde iz bırakacak sanki yeni bir Atatürk yorumuna ulaşıyorsunuz.
Kalbinizin en tenha yerinde, o günlerin hüznünü duyuyor, bir yandan da böylesine büyük bir lideri daha yakından tanıyabildiğiniz için, mutluluk duygusuyla kucaklaşıyorsunuz.
Sergide neler yok ki?
Atatürk'ün kendi imzası bulunan, ünlü fotoğrafçıların çektiği ilk kez karşılaşacağınız fotoğraflar.
Mustafa Kemal'in Sakarya adlı atının eyer örtüsünü..
Çocukluğunda Selanik'te kullandıkları duvar saati, Harbiye'den mezun olduğu gün verilen ilk tabancasının hemen yanı başında, Kurtuluş Savaşı'nda kullandığı tabancası, hepimizi onurlandırır gibi sessizce bakıyor.
Az ilerde Mustafa Kemal'in ünlü siyah kalpağı duruyor.
Biraz ötesinde Gazi'nin Samsun'a çıktığı gece elinde olan fener, kalbinizi ve yolunuzu yeniden aydınlatıyor.
Sonra yazışmalara göz atıyorsunuz.
30 Ekim 1923 sabahı;
Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk; o gün Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk Başbakanı olarak görevlendireceği İsmet İnönü'ye bir mektup yazıyor.
Bu mektubu okurken, Türkiye Cumhuriyeti'nin hangi zorluklar içinde nasıl mucizevi kurulduğu gerçeği, kalbinizi yeniden titretiyor.
Bu muhteşem serginin proje direktörlüğünü Fahri Özdemir yaptı. Proje danışmanı Prof. Dr. Zafer Toprak. Sergiye çok sayıda değerli koleksiyoncunun katkısı var. Sergilenen objelerin önemli bir bölümü Sabiha Gökçen'in manevi oğlu Eriş Ülger'in.
"Büyük Dâhi Gazi Mustafa Kemal," açıldığından beri binlerce kişi tarafından ziyaret edildi. Bu akın, gözleri dolu dolu insanlar eşliğinde çoğalarak sürüyor.
Yarın, 10 Kasım günü rekor kıracak herhalde..
Yurdun dört bir yanından gelip görebilmeniz için, 24 Şubat'a kadar açık.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA