Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

Altınları satalım mı, bekleyelim mi?

Altın fiyatları yükselmeye devam ediyor. Cuma günü bir ons (31.1 gr) altın Londra'da 1.300 doları aştı. Böylece altın yıl başına göre yüzde 20 değerlendi.
Aslında altın fiyatları, birkaç yıldır değil, son dokuz yıldır devamlı yükseliyor. Bu değerlenmeyi, 11 Eylül saldırılarına bağlayabiliriz.
Amerikan halkı, 11 Eylül saldırılarının ardından korkuyla evlerine kapandı. Amerikalıların, yaşadıkları bu psikolojik travmayı ve içe kapanmayı atlatması için türlü yollar denendi. Bunlardan en önemlisi de, alışveriş yapmalarını desteklemekti.
Bu amaçla ABD yönetimi gevşek para politikası izledi ve Amerikan halkını böylece tekrar hayatın içine kattı. Genişleyen para hacmi Amerikan halkını tüketime teşvik etti ve piyasaları canlandırdı ama enflasyonda artış beklentilerini de güçlendirdi. Dolayısıyla altın fiyatları da yükselmeye başladı.
11 Eylül saldırılarının ardından ABD'nin izlediği bu gevşek para politikası ayrıca 2008-2009 ekonomik krizine de zemin hazırladı. Krizde altın, tabii bir yatırım aracı olarak cazibesini artırdı.
11 Eylül 2001'de bir onsu 272.2 dolar olan altın, her yıl yükseldi ve bir daha 11 Eylül'deki fiyatına hiç gerilemedi.
Altındaki bu fırlayış, dünya para sisteminin zafiyetine bağlanabilir. Çünkü geçen hafta Amerikan Merkez Bankası'nın ekonominin toparlanması için gevşek para politikasını devam ettireceğini açıklaması, doların değer kaybetmesine neden oldu. Dolara güvenemeyenler, altına yöneldi. Dolayısıyla altın fiyatları daha da yükseldi.
Gelelim özellikle son iki yılda altın piyasalarında yaşanan fiyat hareketlerine... 2009'da altın yüzde 25 arttı. Geçen yılın başında bir onsu 865 dolar olan iken, altın yılsonunda 1.083 dolardan işlem gördü. Türk parası olarak ifade edersek... 2009 başında 1.327 lira olan altının onsu 2009 sonunda 1.654 lira oldu. Son olarak geçtiğimiz cuma günü de bir ons altının Türk parasından fiyatı 1.930 liraya yükseldi. Peki bundan sonra altın fiyatları ne olacak? Uzmanlar altın fiyatlarındaki artışın sürmesini bekliyor. Mesela SEB Bankacılık Grubu altın uzmanı Filip Petersson'a göre, "Amerikan ve Avrupa ekonomilerindeki belirsizlikler sürdükçe, altın fiyatları yüksek seyredecek. Hatta Petersson, bu yılsonundan önce altının onsunun 1350 doların üstünü de görebileceğini öngörüyor.
Bu tahminler dikkate alındığında, kısa vadede, eldeki altınları hemen satmak, para kayıplarına neden olabilir.
Tabii bu arada, dolar/Türk parası paritesini de göz ardı etmemek lazım. Alış ve satışları, dolar / TL paritesini dikkate alarak yapmakta fayda var.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA