Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

En çok hangi para birimi kazandırdı?

Amerikan Merkez Bankası'nın izlediği gevşek para politikası, doları, endişeli para birimlerinin arasına soktu. Çünkü doların değerindeki oynaklık ve Amerikan ekonomisindeki enflasyon beklentisi doların değer kaybedeceği yönünde düşünenlerin çoğalmasına neden oldu.
Avrupa para birimi euroya gelince... Avrupa Para Birliği'ne üye ülkelerin kamu borç yüklerinin yüksek olması, Avrupa'yı ciddi bir borç krizine soktu. Yunanistan, İrlanda kurtarma paketlerine sığındı. İspanya ve Portekiz acaba batacaklar mı kuşkusuyla hâlâ tartışılan ülkeler olmaya devam ediyor. İşte bu nedenle Avrupa para birimi euro da Amerikan dolarından pek farklı bir tablo sergilemiyor. O da dolar gibi güvenilirliği tartışılan para birimine dönüştü.
Peki dolar ve euronun kaygı verici para birimi olmaları yatırımcıyı hangi araçlara yöneltti?
Yatırımcılar, güvenilir para birimleri olarak yüzlerini İsviçre Frangı ve Japon yenine çevirdi.
Tabii altın her zaman olduğu gibi gene parasal belirsizlik dönemlerinin cazip yatırım aracı oldu.
Gelelim bu yıl en çok kazandıran para birimine...
Türk Lirası karşısında en çok kazandıran para birimi Japon yeni oldu.
Yıl başında 100 Japon yeni 1 lira 60 kuruştan işlem görüyorken, dün 1 lira 86 kuruştan işlem gördü. Böylece yendeki yıllık değer artışı yüzde 16 olarak gerçekleşti. Kazandıran diğer para birimi ise İsviçre Frangı oldu. Özellikle Avrupalı yatırımcılar euro için duydukları endişeden kurtulmak için İsviçre Frangı'nı tercih ettiler. Bu talep İsviçre Frangı'nı değerlendirdi. Yıl başında 1 lira 43 kuruş olan İsviçre Frangı dün 1 lira 63 kuruştan işlem gördü. Yüzde 14 değer kazandı.
Amerikan Doları'na gelince... Geçen yıl başında 1 lira 47 kuruştan işlem gören dolar dün 1 lira 55 kuruştan piyasalarda işlem gördü. Yıllık değer artışı yüzde 5 oldu.
Euro ise 2010'da yüzde 4 değer kaybetti. Yıl başında 2 lira 12 kuruş olan euro, dün 2 lira 4 kuruştan satılabildi.
Peki kâğıt paranın alternatifi olarak tercih edilen altın fiyatlarının gelişmesi nasıl oldu? Yıl başında 354 lira olan 7.2 gramlık bir Cumhuriyet altını dün 468 liradan işlem gördü. Cumhuriyet altınının 2010 getirisi yüzde 29 oldu. Anlayacağınız dünya para sistemine duyulan kuşkular altın fiyatlarını yükseltti.
2009'da yüzde 24 kazanç sağlayan Cumhuriyet altını, 2010'da da yüzde 32 kazandırdı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA